Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή
Τους ανθισμένους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, όπου να στείλεις τη ματιά σου αυτή θα συναντήσει λουλούδια ντυμένα με υπέροχα φωτεινά χρώματα και με τις χρυσές κλωστές του ήλιου να χορεύουν επάνω στα πέταλά τους, να δένουν κορδέλες και να ανοίγουν δρόμους για να επικοινωνούν μεταξύ τους όλα σε μία απέραντη κοινωνία λουλουδιών γαλήνια και σιωπηλή… Αυτούς τους χαρούμενους μήνες του χρόνου η σκέψη γυρίζει πίσω και με νοσταλγία ανηφορίζω τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ελπίζοντας φέτος να είμαι κι εγώ τυχερή και να συναντήσω ανάμεσα στα αμέτρητα ανθάκια το λουλούδι-φυτό της Άνοιξης που ζει μόνο σ’ ένα μέρος του κόσμου, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που διάβασα (εφ. ΕΡΕΥΝΑ, άρθρ. Τασσώ Γαίλα), την παρακάτω όμορφη ιστορία γι’ αυτό το μυστήριο λουλούδι της Ακρόπολης, και κάθε χρόνο τη ζωντανεύω στο μυαλό μου.
Το όνομα του φυτού είναι «Μικρομέρια της Ακρόπολης» (Micromeria Acropolitana). Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο και ζει όπως είδαμε, μόνο σ’ ένα μέρος του κόσμου που είναι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Το 1908 ο Αυστριακός Βοτανολόγος Halacsy, έκανε την πρώτη ιστορική αναφορά για την Μικρομέρια. Το φυτό αυτό έχει ύψος 5-20 εκατοστά και ανθίζει ροζ άνθη επάνω σε πέτρες τειχών και σχισμές βράχων με λίγο χώμα, αποκλειστικά και μόνο στην Ακρόπολη των Αθηνών και πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο. Όμως από τότε η Μικρομέρια…, χάθηκε. Μυστήριο! Τη χαρακτήρισαν φυτό-φάντασμα, τη θεώρησαν εξαφανισμένο είδος και οι Βοτανολόγοι την αναζητούσαν 100 και περισσότερα χρόνια!
Και η έκπληξη ήρθε έναν αιώνα μετά, όταν ο Ερευνητής Γρηγόρης Τσούνης το 2004 κατά τη διάρκεια των ερευνών του στην περιοχή της Ακρόπολης- όταν μελετούσε το οικοσύστημά της- για τη συγγραφή του βιβλίου του « Γύρω από την Ακρόπολη» κάποια στιγμή φώναξε με ενθουσιασμό: Να μία Μικρομέρια! Πραγματικά, εντελώς τυχαία, ο Ερευνητής « σκόνταψε» στο σπάνιο φυτό που τα φύλλα του έχουν μικρά μέρη, την εξαφανισμένη Μικρομέρια, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης το αποκλειστικά δικό της φυτό. Ο χαμένος θησαυρός της Ακρόπολης βρέθηκε τυχαία έναν αιώνα μετά την παράξενη εξαφάνισή του από το Βοτανολόγο-Ερευνητή Γρηγ. Τσούνη, που εντόπισε και κατέγραψε ένα μικρό πληθυσμό από Μικρομέριες. Τότε κλήθηκε στην Αθήνα η Διεθνούς φήμης Δανή Βοτανολόγος Δρ. Κιτ-Ταν, η οποία αποφάνθηκε και επιβεβαίωσε πως -ναι- το φυτό είναι η χαμένη Μικρομέρια το σπάνιο φυτό της Ακρόπολης.
Το ακριβές σημείο που φυτρώνει κρατείται μυστικό, γιατί είναι πολλοί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει και σύμφωνα με τον Βοτανολόγο Γρ. Τσούνη έχουν πάρει και μέτρα για την προστασία της Μικρομέριας φυτού- θησαυρού της φυσικής μας κληρονομιάς που είχε χαθεί για έναν αιώνα και τυχαία ξαναβρέθηκε. Είναι σπάνιο φυτό της παγκόσμιας χλωρίδας, ενδημικό φυτό του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.
Τέλος διαβάζουμε ότι, ο ερευνητής Γρ. Τσούνης τονίζει: «Ένας μικρός πληθυσμός της Μικρομέριας της Ακρόπολης, από 200 φυτά, πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού!» Ανεβαίνοντας τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σταματούσα συχνά και κοίταζα ερευνητικά τα φυτά και τα λουλούδια που είχε και φέτος γεννήσει η γη. Όπου συναντούσα μικρά ροζ άνθη να παρουσιάζονται απ’ τις σχισμές των βράχων, με ύψος του βλαστού τους να ξεπερνά τα 20 εκατοστά, και τα φύλλα τους να έχουν μικρά μέρη, τα παρατηρούσα με ιδιαίτερη προσοχή ελπίζοντας ότι μπορεί να είχα,«συναντηθεί» κι εγώ- όπως έγινε με τον Ερευνητή Βοτανολόγο Γρ. Τσούνη- με την Μικρομέρια το φυτό-φάντασμα που εξαφανίστηκε για έναν αιώνα και παρουσιάστηκε απρόβλεπτα, λες και έπαιξε με τα σχέδια και τα νεύρα των βοτανολόγων.
Όταν έφυγα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κατάλαβα ότι δεν είχα στεναχωρηθεί που δεν βρήκα και φέτος τη σπάνια Μικρομέρια. Αντίθετα συνεχίζοντας να κρύβω στην ψυχή την ελπίδα της αναμονής για τον επόμενο χρόνο, ότι δηλαδή θα ψάξω πάλι και ίσως τότε να είμαι πιο τυχερή, με γέμιζε χαρά. Έτσι συμβαίνει συχνά. Η αναμονή γίνεται οικεία, πολυπρόσωπη και περισσότερο επιθυμητή …Γιατί απλά έχεις κάτι να περιμένεις!