Γράφει η Μιλένα Αποστολάκη: Δικηγόρος ΔIευθυντρια Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας – Υποψήφια ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα
Υπάρχουν συμβάντα που αφήνουν βαθιά το σημάδι τους στην κοινωνία. Συλλογικά τραύματα που σφραγίζουν τις ζωές των ανθρώπων και συμπαρασύρουν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε θεσμούς και πρόσωπα… Το αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη έρχεται να βυθίσει τον ήδη χαμηλό βαθμό κοινωνικής εμπιστοσύνης και να δυναμιτίσει την ήδη προβληματική σχέση της κοινωνίας με την πολιτική και τα κόμματα. Χάθηκαν 57 άνθρωποι και ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος και την οδύνη. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός και ο πόνος εκφράζονται στις μαζικές συγκεντρώσεις για τα θύματα ενός δυστυχήματος, που θα είχε αποτραπεί αν λειτουργούσαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο τα ενδεδειγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Εκείνες οι αυτονόητες ασφαλιστικές δικλείδες που σε κάθε σύγχρονο κράτος εκμηδενίζουν το ανθρώπινο λάθος με τη δύναμη της τεχνολογίας.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα -και συνάμα προεκλογική δέσμευση- της Νέας Δημοκρατίας περί ενός εκσυγχρονισμένου και αποτελεσματικού κράτους. Η κυβέρνηση, που εξελέγη με κεντρικό της σύνθημα την «ασφάλεια», υπονόμευσε κάθε αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών. Το περίφημο κατ’ όνομα «ψηφιακό» και «επιτελικό» κράτος, αδιαφόρησε για τη μη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος ασφαλείας, που είχε ήδη τοποθετηθεί στα τρένα και τους σταθμούς, και θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τραγωδία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών, απέδωσε την ευθύνη στο «παλαιό αναχρονιστικό κράτος» το οποίο υποσχέθηκε να «ξεριζώσει». Αυτή η επίκληση των «διαχρονικών ευθυνών» του πολιτικού συστήματος και του ελληνικού κράτους αποτελεί μέθοδο ελαχιστοποίησης συγκεκριμένης ευθύνης και αποσκοπεί στον μη καταλογισμό. Στη διάχυση της πολιτικής ευθύνης σε όλους όσοι έχουν στο παρελθόν κυβερνήσει, ούτως ώστε να περιορισθούν οι κυβερνητικές εκλογικές απώλειες. Όμως οι διαρκείς παρατάσεις της «αμαρτωλής» σύμβασης 717, η απαλλαγή της Hellenic Train από συμβατικές υποχρεώσεις ύψους 800 εκατ. με ταυτόχρονη απαλλαγή της Πολιτείας από συμβατικές υποχρεώσεις για υλοποίηση έργων ασφαλείας στο δίκτυο,τα επανειλημμένα εξώδικα των συνδικάτων για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου που αγνοήθηκαν, η ηχηρή παραίτηση του προέδρου της επιτροπής ETCS και πολλά ακόμη, αποδεικνύουν ότι δεν είναι οι διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία αλλά οι συγκεκριμένες ευθύνες κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης .
Από τη στιγμή που το «επιτελικό κράτος» συνετρίβη στα Τέμπη, είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ισχυρό κράτος που δεν θα λειτουργεί με κριτήρια πελατειακά και θα αναβαθμίσει τη χώρα σε επίπεδο υποδομών, ευκαιριών και προοπτικής για το μέλλον. Τόσο οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ στελεχώθηκαν από γαλάζια κομματικά στελέχη. Όσο για την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη η εκ των υστέρων έκδοση Υπουργικής Απόφασης για να την καταστήσουν νομιμοφανή, καθιστά πρόδηλα τα κίνητρά της.Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αποφαίνεται ότι όλοι οι νεοπροσληφθέντες -στην συντριπτική τους πλειοψηφία με μπλοκάκι- ανάμεσά τους και ο προφυλακισμένος σταθμάρχης της Λάρισας, δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και η ΡΑΣ ζητεί από τον ΟΣΕ να αποσύρει αμέσως αυτό το προσωπικό από «θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφαλείας». Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί τον ΟΣΕ με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης. Συνεπώς, για να μην ζήσουμε ξανά ανάλογη τραγωδία, η άμεση εγκατάσταση της φωτοσήμανσης στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Λάρισα-Θεσσαλονίκη, η ενίσχυση, εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικές διαδικασίες καθώς και η αναδιάταξη όλου του πλέγματος της οργάνωσης των σιδηροδρόμων σε μια νέα γερή βάση, αποτελούν για την επόμενη κυβέρνηση άμεσες προτεραιότητες.
Αυτή τη στιγμή, η οργή που αισθανόμαστε για την απώλεια τόσων συμπολιτών μας έχει κατακλύσει κάθε άλλη σκέψη μας. Για να συντελεστεί η κάθαρση στο δράμα των Τεμπών απαιτείται να αποδοθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες αλλά και να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι δομές που θα καταστήσουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο σύγχρονο και ασφαλές, ώστε να μην εξαρτηθούν ξανά τόσες ανθρώπινες ζωές από ένα «ανθρώπινο λάθος».
Το αίτημα πίσω από την οργή των πολιτών, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας της Metron. Στο ερώτημα «αλλαγή ή συνέχεια» μετά τις εκλογές που έρχονται, η απάντηση «αλλαγή» συγκεντρώνει 63%, Είναι η πιο καθαρή εντολή που δίνει ο ελληνικός λαός, η εντολή για αλλαγή. Είναι χρέος μας να την κάνουμε πράξη με ήθος, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.