Γράφει ο Ευθύμιος Φούντας Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου
Το Μαρούσι διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Από τον ξεχωριστό πράσινο χαρακτήρα των γειτονιών και τις σημαντικές συγκοινωνιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, μέχρι τη συγκέντρωση εντός των ορίων του, κρίσιμου μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας. Αυτά τα πλεονεκτήματα η πόλη μας οφείλει να τα αξιοποιήσει και ταυτόχρονα, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, αλλά και της σχέσης του με τον Δήμο.
Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει με καταλυτικό τρόπο η χρήση των νέων τεχνολογιών. Το παγιωμένο καθεστώς γραφειοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συχνά δεν τελεσφορούν οι όποιες προσπάθειες απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, αποτελούν τροχοπέδη στην ποιοτική αναβάθμιση της επικοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο. Αντιθέτως, η υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημοτικών υπηρεσιών θα απλοποιήσει σημαντικά την πρόσβαση του πολίτη σε αυτές και θα μειώσει τον χρόνο επίλυσης των καθημερινών ζητημάτων.
Η προσέγγιση που απαιτείται περιλαμβάνει την ευρεία χρήση από τους δημότες σύγχρονων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η επικοινωνία με τις δημοτικές υπηρεσίες ψηφιοποιείται, γίνεται άμεσα και εύκολα. Παράλληλα, ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή του μετρήσιμα αποτελέσματα για την απόκριση των υπηρεσιών και τους χρόνους επίλυσης των υποβληθέντων αιτημάτων. Έτσι, θα επικεντρώνεται στους τομείς εκείνους που παρατηρείται καθυστέρηση, βελτιώνοντας τον προγραμματισμό των απαιτούμενων κάθε φορά εργασιών.
Ταυτοχρόνως, με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι πολίτες θα ενημερώνονται με αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις για τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο. Επιπλέον, σημαντικές ανακοινώσεις εμφανίζονται στη συσκευή τους, όπως για παράδειγμα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για κάποιο τεχνικό έργο, ενώ δύνανται να συμπεριληφθούν και τα αναλυτικά προγράμματα των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Τέλος, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα για διεξαγωγή ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων και δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη μας, θα διατυπώνουν τη γνώμη τους για ποικίλα θέματα, όπως για παράδειγμα τους χώρους αστικού πρασίνου. Η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση αυξάνει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο Δήμος λογοδοτεί για τις ενέργειές του στην πράξη.
Η θεσμοθέτηση μιας ψηφιακής γέφυρας μεταξύ πολίτη και Δήμου δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια άμεσης επίλυσης των καθημερινών ζητημάτων και να εξασφαλιστούν δημοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες, θωρακίζοντας έτσι το θεσμό της αυτοδιοίκησης! Το Μαρούσι, ως πόλος έλξης ολόκληρου του λεκανοπεδίου, πρέπει και μπορεί να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Με διαφάνεια και δημοκρατία θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας!