Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 20/07/2022
Ανάμεσα στα «θύματα» της πανδημίας ήταν από την Άνοιξη του 2020, η λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο έντονος φόβος για το άγνωστο του ιού κατέστησε μονόδρομο τη διακοπή των δια ζώσης συνεδριάσεων, οδηγώντας σε τηλεδιασκέψεις (παρότι αρχικά κάποιοι Δήμοι προσπάθησαν να λειτουργήσουν με αποφάσεις δια περιφοράς, μέσω e-mail!). Ο ηλεκτρονικός αυτός τρόπος παρέμενε σταθερά σε ισχύ έως και τον Ιούνιο του 2022, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), αργοπορώντας κατά λίγες εβδομάδες σε σχέση με την κεντρική κυβερνητική γραμμή χαλάρωσης όλων των περιοριστικών μέτρων, αποφάσισε την επιστροφή στην προ-covid εποχή.
Από την αρχή της επαναφοράς στη γνώριμη διαδικασία συνεδριάσεων, σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Χολαργού – Παπάγου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις δια ζώσης συζητήσεις. Ορισμένοι μόνο έθεταν ζήτημα μεταφοράς σε πιο ευρύχωρες αίθουσες (π.χ. Νέο ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής, Ίδρυμα Ζήση Χαλανδρίου κ.α.) με μεγαλύτερες αποστάσεις και δυνατότητα παρουσίας πολιτών χωρίς πιθανούς κινδύνους. Παρότι δεν προκρίθηκαν οι τελευταίες λύσεις, είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών φορούσε διαρκώς μάσκες, παρότι η Πολιτεία κατήργησε την υποχρεωτικότητα του μέτρου σε κλειστούς χώρους.
Όσο οι μέρες περνούσαν και επιδεινώνονταν οι υγειονομικοί δείκτες, αυξήθηκαν οι δεύτερες σκέψεις. Αρχικά, κατατέθηκαν προτάσεις για ενδεχόμενη δυνατότητα «υβριδικών» συνεδριάσεων (ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά), προκειμένου, ιδίως, να διευκολυνθούν όσοι φοβούνταν περισσότερο από τους άλλους ή αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Προτού… ο κόκορας λαλήσει, στις 7 Ιουλίου το Υπουργείο Εσωτερικών παρενέβη στο ζήτημα με ρύθμιση στη Βουλή, που πέρασε στα ψιλά. Τι αποφάσισε επί λέξει το ΥΠΕΣ: «Στο πλαίσιο μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19, η λήψη των αποφάσεων πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης A’ και B’ βαθμού και Διοικητικών Συμβουλίων εποπτευόμενων Νομικών τους Προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα με έναν από τους παρακάτω τρόπους: α) διά περιφοράς β) με τηλεδιάσκεψη μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών γ) δια ζώσης δ) με τηλεδιάσκεψη και δια ζώσης». Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι «στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα» (sic).
Λίγες μέρες αργότερα, στις πρώτες χρονικά προαναγγελίες Δημοτικών Συμβουλίων, γι’ αυτή την Τετάρτη 20 Ιουλίου, οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου ανακοίνωσαν συνεδριάσεις με τον πιο ασφαλή από όλους τους προσφερόμενους τρόπους, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς με την αυστηρότητα αυτή ή βλέπει αντίφαση με τα πιο χαλαρά μέτρα σε άλλες περιστάσεις και εκδηλώσεις των δύο πόλεων, προκύπτουν άλλα εύλογα ερωτήματα. Τελικά, παρότι καθησυχάζουν Υπουργείο Υγείας και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, υπάρχει πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα; Χρειάζονται μέτρα προστασίας όλης της κοινωνίας (επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, προσωπικού σε χώρους εργασίας, πελατών στα καταστήματα); Αν ο αντίλογος της Πολιτείας είναι ότι όπου ο καθένας διαπιστώνει συγχρωτισμό να παίρνει τα μέτρα του, οι τελευταίες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τον τρόπο συνεδριάσεων δείχνουν ότι δεν αρκούν οι ατομικές προφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, για κάποιους μάλλον υπάρχει η προσέγγιση «όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν».