Διανύουμε την πρώτη φθινοπωρινή περίοδο του 2007 κι ωστόσο οι βροχές, που τόσο περιμένει η καταταλαιπωρημένη φέτος αττική γη -και όχι μόνο-, δεν έχουν έρθει ακόμη. Αντιθέτως, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, τα… πρωτοβρόχια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στο Μαρούσι, η δε έντασή τους μάλλον προοιωνίζεται ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δριμύς…
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, η παρουσία των πολιτών κατέστησε σαφές αυτό που καιρό τώρα επισημαίνει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η υπομονή των δημοτών αρχίζει να εξαντλείται και οι πρώτες μουρμούρες για ανακολουθία από πλευράς της νέας δημοτικής αρχής και αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της αρχίζουν να αποκτούν διαρκώς και μεγαλύτερη έκταση. Το ξεσπάθωμα των κατοίκων της οδού Νουάρου (αναλυτικό ρεπορτάζ θα βρείτε σε άλλη σελίδα του παρόντος φύλλου), οι οποίοι βλέπουν να παρατείνεται η αγωνία τους σχετικά με την τύχη των ιδιοκτησιών τους, αλλά και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αγίας Φιλοθέης, που για άλλη μια χρονιά στέλνουν τα παιδιά τους σε λυόμενα και παρανόμως ηλεκτροδοτούμενα σχολεία, αποτελούν δύο ενδεικτικά μόνο παραδείγματα της δυσαρέσκειας που αρχίζει να αποτυπώνεται στη μαρουσιώτικη κοινωνία.
Βέβαια, επειδή η ασθενής μνήμη είναι πολύ ενοχλητικό σύνδρομο, τόσο για τους κρίνοντες όσο και για τους κρινόμενους, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, όπως και σε αρκετές άλλες, τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε η παρούσα δημοτική αρχή. Αναμφίβολα, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης και η δημοτική ομάδα του καλούνται να διαχειρισθούν δεκάδες «καυτές» υποθέσεις που φρόντισε να τους «φορτώσει» η τέως διοίκηση Παναγιώτη Τζανίκου. Κι έχει απόλυτο δίκιο ο δήμαρχος όταν, αγανακτισμένος, δηλώνει ότι οι εκκρεμότητες δεν επιλύονται με το «κούνημα του δακτύλου» και τις «κραυγές», αλλά με συστηματική και οργανωμένη δουλειά. Μόνο που αυτό θα πρέπει να το πει όχι μόνο προς τους δημότες που διαμαρτύρονται -έστω και με υπερβολή ορισμένες φορές- στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στους συνεργάτες του. Γιατί πολύ φοβούμαστε ότι η εικόνα που βγάζει προς τα έξω το επιτελείο του νυν δημάρχου δεν είναι ούτε ομοιογενής ούτε συντονισμένη. Αντιθέτως, οι «πολλαπλές ταχύτητες» αρχίζουν να γίνονται εμφανείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «ανασχέσεις» στο σύνολο του έργου της δημοτικής αρχής.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι -που, με την ψήφο των Μαρουσιωτών, καταλαμβάνουν τις 33 θέσεις του ανώτατου θεσμικού οργάνου της πόλης- θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος που τους ανατέθηκε δεν είναι διακοσμητικός. Αντιθέτως, στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα -με βάση και τη λαϊκή ετυμηγορία- οφείλουν να παλεύουν καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Ο αγανακτισμένος πολίτης, που έρχεται στις συνεδριάσεις του Σώματος για να καταθέσει την οργή, τον πόνο, την αγανάκτησή του, αδιαφορεί για το εάν το πρόβλημα που τον έχει φέρει σε αδιέξοδο δημιουργήθηκε επί εποχής Τζανίκου ή οποιουδήποτε άλλου. Ο πολίτης αυτός γνωρίζει ότι η πόλη έχει νέα δημοτική αρχή, η οποία μάλιστα ψηφίστηκε με βάση την υπόσχεση που έδωσε να φέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των εξελίξεων στο Μαρούσι. Με άλλα λόγια, ο δημότης αυτός πήρε προεκλογικά στα χέρια του μία «επιταγή» από τη δημοτική παράταξη του κ. Πατούλη και σήμερα, μετεκλογικώς, δικαίως πηγαίνει στο δημαρχείο να την «εισπράξει». Αν, εκ των υστέρων, κάποιοι ανακαλύπτουν ότι το ταμείο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις επιταγές που έχουν εκδώσει, δεν θα πρέπει να ψέγουν γι' αυτό τους πολίτες, αλλά εκείνους που αφειδώς τις εξέδιδαν προεκλογικώς…
Αλλά ακόμη και σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου, τα όσα ακούσθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος ήσαν άκρως ανησυχητικά. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ομολόγησαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπηρεσίες του Δήμου δεν δείχνουν τα «αντανακλαστικά» που οφείλουν να έχουν. Ο κ. Γιώργος Πατούλης, δε, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που υπονομεύουν το έργο της δημοτικής αρχής, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι -εν ευθέτω χρόνω- θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Μα, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκείνο που προέχει δεν είναι η κοινοποίηση του γεγονότος, που άλλωστε μπορεί να μεταφρασθεί και ως αδυναμία ελέγχου του μηχανισμού λειτουργίας του Δήμου, αλλά η άμεση αντιμετώπισή του. Εάν ο δήμαρχος ή οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει υπαλλήλους οι οποίοι, αψηφώντας τις συμβατικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις τους, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν έχουν παρά να «πάρουν κεφάλια». Δηλαδή να κάνουν αυτό που θα έπρατταν στην προσωπική επιχείρησή τους, εάν διαπίστωναν περιπτώσεις υπαλλήλων που πληρώνονταν και όχι απλώς δεν εργάζονταν, αλλά δημιουργούσαν και προσκόμματα στο έργο των υπολοίπων. Και, μάλιστα, στην περίπτωση του Δήμου, η λήψη δραστικών αποφάσεων είναι ακόμη πιο επείγουσα, καθώς εδώ δεν διακυβεύονται χρήματα του όποιου επιχειρηματία (που σε τελική ανάλυση μπορεί να τα διαχειρίζεται κατά βούληση), αλλά του συνόλου των δημοτών της πόλης.
Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή της πόλης θα πρέπει να ξεχάσει το επίθετο «νέα», που μέχρι σήμερα συνόδευε κάθε αναφορά σε αυτήν. Πλέον, είναι η υπεύθυνη δημοτική αρχή της πόλης και φέρει ακέραιο το βάρος για ό,τι πράττει και ό,τι παραλείπει να πράξει. Και όπως διαπιστώνει και η ίδια, ο «δωρεάν» χρόνος που είχε στη διάθεσή της εξαντλείται και αρχίζουν πλέον οι… χρεώσεις. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αφήσει στην άκρη τις όποιες ευθύνες της προηγούμενης αρχής (οι οποίες εξάλλου την κατέστησαν τέως) και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δικό της έργο. Ας είναι σίγουρη ότι στο τέλος της θητείας της δεν θα κριθεί από τα όποια λάθη έκανε στη διαδρομή, αλλά από την αποφασιστικότητα που επέδειξε στην αναμέτρηση με τα προβλήματα και τη βούλησή της να συγκρουσθεί με συμφέροντα του χθες και του σήμερα. Και στους δύο αυτούς τομείς έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει…
Θάνος Σταθόπουλος