Φαίνεται ότι στο Μαρούσι δεν σ' αφήνουν ν' αγιάσεις, ακόμα κι αν το επιθυμείς! Δεν εξηγείται διαφορετικά η εξέλιξη μιας φαινομενικά πολύ απλής υπόθεσης, δηλαδή της προώθησης της αδελφοποίησης Αμαρουσίου και Chaoyang. Έτσι, ενώ ήταν προγραμματισμένο να εργαστούμε από κοινού με τη νέα διοίκηση, για την όσο γίνεται πιο σωστή υλοποίηση του στόχου αυτού, τώρα είμαστε αναγκασμένοι ν' αποδείξουμε ότι… ο γάιδαρος δεν πετάει, παρά τη σχετική (επιτυχημένη…) διαφήμιση.
Κι όμως, όλα έμοιαζαν τόσο απλά. Ο κ. Τζανίκος είχε διαπράξει ένα διεθνές ατόπημα πρώτης γραμμής, εγκαταλείποντας χωρίς λόγο τη συμφωνημένη διαδικασία αδελφοποίησης, όπως είχε καταγγείλει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της (19.6.06). Ενημερώσαμε σχετικά τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για το δημαρχιακό αξίωμα (Γ. Πατούλη και Π. Αλεξανδρή), σε ειδική συνάντηση που εμείς προκαλέσαμε πριν από τις εκλογές, όπου συμφωνήθηκε να γίνει σεβαστή από όλους η πορεία της αδελφοποίησης.
Αμέσως μετά τις εκλογές, δρομολογήσαμε πρόσκληση του νέου δημάρχου και του ηγέτη της μείζονος μειοψηφίας σε δείπνο, από τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο οποίο ο κ. Πατούλης δεν παρευρέθη, για λόγους που δεν θα απασχολήσουν το παρόν ρεπορτάζ. Με σειρά τηλεφωνημάτων, στους διάφορους «υπευθύνους» της νέας διοίκησης και στους αρμοδίους της πρεσβείας, δρομολογήσαμε την ανταποδοτική πρόσκληση του πρεσβευτή σε δείπνο από τον κ. Πατούλη.
Και, ξαφνικά, μαθαίνουμε την 1.4.2007, από την πρεσβεία της Kίνας, ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή θα γινόταν την επόμενη! Κανείς από τους «υπευθύνους» του Δήμου δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει και η παρουσία μας κρίθηκε ως εκ του περισσού! Έπειτα από τηλεφωνικές διαμαρτυρίες μας προς τον ίδιο τον νέο δήμαρχο και τη συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του, δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα στις 16.00 της 2.4.2007, για «να στείλουμε κάποιον» στην εθιμοτυπική υποδοχή του πρεσβευτή στο δημαρχείο, που θα γινόταν μόλις τέσσερις ώρες αργότερα! Φυσικά, αγνοήσαμε την προκλητική «όψιμη πρόσκληση»…
Περί θεσμών
Από το περιβάλλον του κ. Πατούλη προβλήθηκε ως πρόφαση για το «άδειασμα» της εφημερίδας μας η αποκλειστική παρουσία «θεσμικών» προσώπων στην υποδοχή και στο δείπνο. Εάν επιθυμούν, μπορούμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε πιο αναλυτικά το τυπικό και το ουσιαστικό θέμα των «θεσμών». Ως μια πρώτη προσέγγιση, και με το ελαφρυντικό της πολύ μικρής θητείας της νέας διοίκησης, θα τους θυμίσουμε ότι ο κύριος και μέγιστος θεσμός είναι ο ίδιος ο λαός, στην προκειμένη περίπτωση ο λαός της πόλης μας. Ο οποίος, ας το έχουν καλά στο νου τους τα νέα «αφεντικά», έχει χορτάσει από την αυθαιρεσία της προηγούμενης διοίκησης και δεν είναι διατεθειμένος να δει το ίδιο έργο, με νέους πρωταγωνιστές!
Ως προς την ουσία της υπόθεσης, η επίδειξη περιφρόνησης προς μια εφημερίδα με 42 χρόνια συνεχούς έκδοσης δεν αποτελεί καλό οιωνό. Η έρευνά μας «έδειξε» ως κύριο υπεύθυνο τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχ. Χρηστάκη. Ο κ. Χρηστάκης είναι μετακλητός υπάλληλος (δηλαδή μόνιμος υπάλληλος του Δημοσίου) και, απ' ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το Μαρούσι. Η νέα διοίκηση του εμπιστεύθηκε, παρά το βεβαρημένο φορτίο του «προβληματικού» μας Δήμου, και τις «Διεθνείς Σχέσεις», ενώ στον Δήμο υπάρχει ολόκληρη Επιχείρηση Επικοινωνίας, αλλά και τμήμα Δημοσίων Σχέσεων!
Παρά την τηλεφωνική έντονη διαμαρτυρία μας, ο κ. Χρηστάκης δεν θεώρησε απαραίτητο να επικοινωνήσει μαζί μας. Έτσι, του στείλαμε μια σειρά ερωτήσεων, ώστε να έχουν οι αναγνώστες μας μια πληρέστερη εικόνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση των σχέσεων του Αμαρουσίου με την Κίνα. Οι ερωτήσεις μας ήσαν οι ακόλουθες:






































































































