Επιχειρεί με κάθε τρόπο την παλινόρθωση του αυταρχικού, συγκεντρωτικού, πελατειακού κράτους της Δεξιάς .Προεκλογικά μιλούσε για αξιοκρατία, αλλά κατάργησε στην πράξη το ΑΣΕΠ και διορίζει τα δικά της παιδιά με αυτό πού κάποτε το λέγανε «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» και σήμερα το λένε «συνέντευξη». Υποσχέθηκε αποκέντρωση, όμως συστηματικά αφαιρεί αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση και τις συγκεντρώνει σε υπουργεία και κρατικούς φορείς.
Η σχέση της Ν.Δ. με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης υπήρξε διαχρονικά σχέση υπονόμευσης, εκμετάλλευσης και πολιτικής χειραγώγησης .Απορρέει από την συντηρητική λογική που διακατέχει την ελληνική δεξιά για το κράτος τον ρόλο και τη λειτουργία του. Είναι η πολιτική αντίληψη που οικοδόμησε επί δεκαετίες ένα κράτος αυταρχικό στη συμπεριφορά του, συγκεντρωτικό στη δομή του, πελατειακό στη λειτουργία του, αναποτελεσματικό στη δράση του.
Όλες οι μεταρρυθμίσεις του μεταπολιτευτικού κύκλου που συντελέσθηκαν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έγιναν αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ. Σε όλες η Ν.Δ. δεν ήταν απλώς απούσα, αλλά αντέταξε την άρνηση, την πολεμική, την απειλή της μελλοντικής κατάργησης.
Οι μεγάλες πολιτικές τομές του ΠΑΣΟΚ όπως το σχέδιο Καποδίστριας, η θεσμοθέτηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η συγκρότηση των Περιφερειών, ο νόμος για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, η δημιουργία των ΚΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και η αύξηση της χρηματοδότησης, έδειξαν στην πράξη ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει και υλοποιεί την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση. Στη μεγάλη αυτή πορεία υπήρξαν και λάθη και παραλήψεις αλλά κυρίως από ένα σημείο και μετά εξαντλήθηκε η μεταρρυθμιστική πνοή και διάθεση για νέες αλλαγές .Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύμα που θα αφορά και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
Χρειαζόμαστε μια νέα περιφερειακή συγκρότηση που να υπηρετεί τις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρώπης, ένα νέο κύμα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, μια σύγχρονη δομή του Διοικητικού συστήματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και σε αυτό το θέμα παρακολουθεί ως θεατής, ανήμπορη να κάνει οτιδήποτε. Οι μόνες παρεμβάσεις της ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έχει στόχο να υπηρετήσει κομματικές εκλογικές σκοπιμότητες και το ξήλωμα, με ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, των Καποδιστριακών Δήμων, τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από ένα νέο σχέδιο για ακόμη ισχυρότερους Δήμους.
Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια σημαντική πολιτική και αυτοδιοικητική αναμέτρηση που θα συμπυκνώσει πολυσήμαντα πολιτικά μηνύματα. Θα αναμετρηθούν για μία ακόμη φορά η Πρόοδος με τη Συντήρηση. Η συντηρητική αντίληψη βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού πολιτικού συστήματος, μηχανισμό διάχυσης των ευθυνών της πολιτείας και εκτόνωσης των αιτημάτων της κοινωνίας, υποδοχέα ανεπιθύμητων από την κεντρική διοίκηση αρμοδιοτήτων. Η προοδευτική πρόταση θέλει την αυτοδιοίκηση δύναμη επίλυσης των προβλημάτων, θεσμικό εταίρο με αυτοτέλεια, θέλει την αυτοδιοίκηση να δρα για το σύνολο των θεμάτων που επιδρούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Oι πολίτες έχουν την ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές να αναδείξουν στις διοικήσεις των Δήμων και των Νομαρχιών τα προοδευτικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά και να δώσουν μια νέα ώθηση προς τα εμπρός στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Η Έφη Xαλάτση είναι υποψήφια Nομαρχιακής Σύμβουλος (Yπερνομαρχία Πολιτών)