Τις απόψεις του για τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010 που ψήφισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο παραθέτει το μέλος της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ, Χρήστος Τσίκας, σε κείμενο που έστειλε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής:
«Μια πρώτη, γρήγορη, ματιά στον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό Δήμου Πεύκης έτους 2010 (υπερψηφίστηκε από την δημοτική πλειοψηφία, αλλά και τους δυο “ανένταχτους” δημοτικούς συμβούλους) αρκεί για να τεθεί το πρώτο και ίσως πιο καίριο ερώτημα:
Πώς γίνεται, σε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο όπου προβλέπεται για τη χώρα ύφεση της τάξης του -2% έως -4%, ο Δήμος Πεύκης να προβλέπει και να υπόσχεται ανάπτυξη της τάξης του 20%, με κύρια πηγή χρηματοδότησης τον κρατικό κορβανά, τον οποίο η νέα κυβέρνηση προσπαθεί, “τοις Ευρωπαϊκής ρήμασι πειθόμενοι” να μικρύνει όσο γίνεται περισσότερο;
Σε σχετικό ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού ο Δήμαρχος Πεύκης κος Θεοδωρακόπουλος απάντησε περίπου ως εξής:
“Δίκιο έχετε, αλλά δεν χάνουμε τίποτε αν γεμίζουμε υπάρχοντες κωδικούς ή ανοίγουμε καινούργιους με ποσά που προσδοκούμε να (σ.σ. αλλά ξέρουμε ότι δεν θα) πάρουμε”.
Δηλαδή, εμείς οι “ξύπνιοι” του Δήμου Πεύκης θα υπερβούμε τη στενότητα των καιρών και θα τσιμπήσουμε το κατιτίς μας από τη νέα κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας προϋπολογισμός περίπου “μαϊμού”:
– Ο προϋπολογισμός του 2005 εκτελέστηκε κατά 41% περίπου.
– Ο προϋπολογισμός του 2006 εκτελέστηκε κατά 53% περίπου.
– Ο προϋπολογισμός του 2007 εκτελέστηκε κατά 65% περίπου.
– Ο προϋπολογισμός του 2008 εκτελέστηκε κατά 48% περίπου.
– Ο προϋπολογισμός του 2009 αναμένεται να εκτελεστεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κατά 43-45%.
Εάν ληφθεί δε υπόψη ότι σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά ανελαστικές δαπάνες (ποσά δηλαδή που έτσι κι αλλιώς θα καταβληθούν, όπως μισθοί προσωπικού και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις), τότε το ποσοστό εκτέλεσης πέφτει ακόμη πιο κάτω.
Τι σημαίνει όμως ανεκτέλεστος προϋπολογισμός (π.χ. προγραμματίζω 100, πραγματοποιώ 55, δηλαδή εκτελώ κατά 55%);
Σημαίνει κυρίως δύο πράγματα:
– Είτε δεν έγινε σωστή καταγραφή των αναγκών ή των επιδιώξεων, άρα και σωστή πρόβλεψη των δαπανών και της αντίστοιχης χρηματοδότησής τους,
– Είτε προϋπολογίστηκαν ως έσοδα κονδύλια που είναι περίπου γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν θα εισπραχθούν, απλά και μόνο για να προβάλλουν και τάχα να στηρίξουν ένα ανεφάρμοστο έργο.
Δυστυχώς, μάλλον το δεύτερο είναι το πιο συνηθισμένο, τόσο στο Δήμο μας όσο και σε πολλούς άλλους.
Οι αριθμοί σε ένα κείμενο ποτέ δεν είναι καλοδεχούμενοι γιατί κουράζουν. Θα χρησιμοποιήσουμε όμως εδώ λίγους που είναι αρκετά ενδεικτικοί (τα στοιχεία από τους Προϋπολογισμούς 2008-2009-2010, τον Απολογισμό 2008, καθώς και από τους Ισολογισμούς 2007 και 2008).Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα (σ.σ. παρατίθεται σχετικός πίνακας με τα έσοδα και έξοδα για το 2008,2009 και 2010):