Το σκηνικό διαδραματίστηκε σε μεγάλη ΔΟΥ της Αττικής. Ο πολίτης, ο οποίο έχει λάβει το «ραβασάκι» της Εφορίας, με τον φόρο για τα εισοδήματα του 2012, προσέρχεται στο γκισέ και ζητεί να πληροφορηθεί εάν μπορεί να τύχει παραπάνω δόσεων αποπληρωμής, από τις «κλασικές» τρεις τρίμηνες δόσεις που προβλέπονται. Μάλιστα, αναφέρει στον υπάλληλο την περσινή δυνατότητα που υπήρχε, μέσω internet, για αποπληρωμή του φόρου σε επτά μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη απάντηση που λαμβάνει είναι ότι μπορεί να καταβάλλει τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις, αλλά μόνο μέσω τραπέζης (με επιβάρυνση 1,5 ευρώ), πληρώνοντας ουσιαστικά κάθε μήνα το μισό της υπολογιζόμενης δόσης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό. Ο φορολογούμενος ρωτά εάν μπορεί να έχει κάποιο έγγραφο που να του διασφαλίζει ότι δεν θα έχει πρόβλημα με τον τρόπο καταβολής του φόρου που του προτείνει ο υπάλληλος. Ο υπάλληλος ανταπαντά ότι «αρκεί που σας στο λέω», χωρίς ωστόσο να πείσει τον φορολογούμενο. Τελικώς, μάλλον για να τον «ξεφορτωθεί», τον στέλνει στο Δικαστικό Τμήμα της ΔΟΥ, για να του εξηγήσουν εκεί πώς μπορεί να ρυθμίσει τις δόσεις του.
Υπομονετικά ο φορολογούμενος εξηγεί στην αρμόδια υπάλληλο το αίτημά του για καταβολή του φόρου σε περισσότερες δόσεις από τις αναγραφόμενες στο εκκαθαριστικό, αναφέροντας και πάλι την περσινή διευκόλυνση, μέσω του internet. Η υπάλληλος εξηγεί ότι αυτό ίσχυε πέρσι, ενώ φέτος δεν υπάρχει αντίστοιχη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που να δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, αντιπροτείνει στον φορολογούμενο να αφήσει απλήρωτη(!) την πρώτη δόση του φόρου (πληρωτέα έως 30/08/2013) ή να καταβάλει μόνο τμήμα αυτής, ώστε να υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όπως εξηγεί στον εμβρόντητο φορολογούμενο, τότε θα μπορεί, μέσω internet, να μοιράσει σε περισσότερες δόσεις (έως και 12!) τον φόρο του.
Απορημένος ο φορολογούμενος, λέει στην υπάλληλο ότι αυτός δεν θέλει να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή του προς την Εφορία, αλλά απλώς να διευκολυνθεί στις δόσεις, γιατί τα εισοδήματά του δεν τον φθάνουν να δίνει την προβλεπόμενη δόση. Προσθέτει δε, όλο έκπληξη, το ερώτημα: «Δηλαδή, μου λέτε ότι δεν μπορείτε να μου κάνετε εκ των προτέρων περισσότερες δόσεις για να σας πληρώσω, αλλά θα μου τις κάνετε μόνο εάν φανώ ασυνεπής απέναντι στην οφειλή μου;».
Και η απάντηση της υπαλλήλου είναι όλα τα «λεφτά»: «Εμείς δεν σας λέμε να μην πληρώσετε. Αν μπορείτε, πληρώστε όλο το ποσό(!) Εμείς σας λέμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μπείτε σε κάποια ρύθμιση».
Ο φορολογούμενος μαζεύει το εκκαθαριστικό του, κουνά το κεφάλι και αποχωρεί. Ουδείς γνωρίζει εάν τελικώς θα ακολουθήσει την υπόδειξη της υπαλλήλου ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τέτοια οργάνωση κράτους και αυτό το επίπεδο «εξυπερέτησης» του Έλληνα φορολογουμένου, μόνο success story δεν μπορείς να γράψεις…
Και εις άλλα με υγεία!
Θ.Σ.