Στις 23 Απριλίου άνοιξε τις πύλες της στο Άλσος Κηφισιάς η 60ή Ανθοκομική Έκθεση, της οποίας επισήμως η έναρξή της αναφέρεται στο έτος 1937. Όμως, η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε το έτος 1896 και αποτελεί την αρχαιότερη πανελληνίως έκθεση του είδους. Εμπνευστές και οργανωτές της ήταν τα μέλη του Σωματείου «Αδελφότης Ανθοκόμων και Κηπουρών» της Κηφισιάς, που ιδρύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1895.
Περαιτέρω, περιγράφονται αναλυτικά οι πρώτες, μέχρι και το 1940, Ανθοκομικές Εκθέσεις.
Γράφει ο Νίκος Καραφωτίου*
Πραγματοποιήθηκε με την ονομασία «Έκθεση Ανθέων και Οπώρων» στην πλατεία Κηφισιάς, κάτω από τον Πλάτανο, όπου είχε στηθεί περίπτερο. Υπήρχε διάθεση ανθέων, φυτών και φρούτων. Στα εγκαίνιά της παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάννης και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Καλλιφρονάς. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Χρ. Ηλιόπουλος, με θέμα «Το κρίμα της Μαρίας».
Ο πρωθυπουργός αφού παρέμεινε επί αρκετή ώρα στην έκθεση, κατόπιν έμφορτος ανθέων μετέβη στην οικία του (επί των οδών Δηλιγιάννη και Λεβίδου) προκειμένου να δεχθεί επίσκεψη από τον Γάλλο πρωθυπουργό Κλεμανσό. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παιάνιζε η μουσική του Ορφανοτροφείου Χατζηκώστα, ενώ κατά τη λήξη έγινε ρήψη βεγγαλικών. Κατά τις ημέρες της εκθέσεως τα εισιτήρια του τρένου είχαν μειωθεί στο μισό.
Έκθεση έτους 1901 (20-21 Μαΐου)
Διοργανώθηκε από το ίδιο Σωματείο στον ίδιο χώρο με περίπτερο κατασκευασμένο από κλαδιά δέντρων. Οι εισπράξεις διατέθηκαν υπέρ του Εθνικού Στόλου και γι’ αυτό συμμετείχε η μπάντα του Ναυτικού. Τη διάθεση των εκθεμάτων ανέλαβαν γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Σοφία Σλήμαν, σύζυγος του διάσημου αρχαιολόγου, κάτοικος κατά περιόδους της Κηφισιάς (οδός Τατοΐου και Ραγκαβή). Η έκθεση του 1901 δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, διότι μετά την έναρξή της ξέσπασε σφοδρή χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα την καταστροφή εκθεμάτων. Αξιοσημείωτο γεγονός ο φωτισμός της έκθεσης με ασετιλίνη, καθώς η Κηφισιά ηλεκτροδοτήθηκε πέντε χρόνια αργότερα.
Έκθεση έτους 1902 (26-27 Μαΐου)
Διεξήχθη και πάλι στην πλατεία Κηφισιάς με τη δημιουργία περιφραγμένου χώρου μπροστά στην είσοδο του σημερινού Άλσους, το οποίος τότες τελούσε υπό κατασκευή. Για πρώτη φορά καθιερώθηκαν ατομικά εκθεσιακά περίπτερα και εισιτήριο εισόδου μιας δραχμής. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Α. Καμπάς, ενώ διακρίθηκαν τα περίπτερα των Κουλουβέτα (πρόεδρος της Αδελφότητος), Μαρούδα, Τριανταφύλλου, Μουχλίδη και Κρητικού. Συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί της Στρατιωτικής Φρουράς «Η Ορχήστρα του Καίσαρη» Η έκθεση αυτή σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από τις προηγούμενες με κέρδος 2.100 δραχμές, που διατέθηκαν υπέρ της εθνικής άμυνας. Αξιοσημείωτο γεγονός η επίσκεψη της βασίλισσας Όλγας που μετακινήθηκε από την Αθήνα με ειδικό δρομολόγιο τρένου.