Ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις αλλά και υποχρεώσεις
Από τα πολλά που προβλέπονται και ρυθμίζονται, αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά σε μερικά θέματα που αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες γης, όσο και τους Δήμους που σύμφωνα με τον νόμο κινούν και ολοκληρώνουν τις διαδικασίες Σχεδίων Πόλης.
- Ισχύει νέα κλίμακα ποσοστών εισφοράς και παρέχεται η δυνατότητα να αυξάνονται σε περίπτωση που κατά την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης δεν καλύπτονται τα ελάχιστα κοινόχρηστα που προβλέπονται.
- Το νέο έτος αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων είναι το 2014 αντί του 1983 που ίσχυε ως σήμερα και προκαλούσε πονοκεφάλους και καθυστερήσεις αυξάνοντας κόστη και χρόνους εγκρίσεων.
- Αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής σε εκατόν οκτώ (108) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε τριάντα έξι (36) ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή σε δεκαοκτώ (18) ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις και παρέχονται κίνητρα άμεσης αποπληρωμής. Το ποσό της εισφοράς αυτής διατίθεται από τους Δήμους για την κατασκευή έργων υποδομής και ξεκαθαρίζεται ότι κάθε διάθεση της εισφοράς αυτής για άλλο σκοπό είναι άκυρη.
- Προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα επικαιροποιείται η αξία των ακινήτων για την επιβολή εισφοράς σε χρήμα. Παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα αντί της καταβολής εισφοράς σε χρήμα, να προσφέρεται τμήμα της επιφάνειας της ιδιοκτησίας ίσης αξίας.
- Επιτρέπεται η αξιοποίηση και μεταβίβαση των ακινήτων ακόμα και πριν την εξόφληση των εισφορών, εφόσον έχει καταβληθεί το 30% των υποχρεώσεων που τους αναλογούν.
- Μειώνεται κατά 20% οι εισφορές σε χρήμα που επιβλήθηκαν μετά το 2009.
- Προβλέπεται ότι μετά παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η απαλλοτρίωση ή την παρέλευση 10ετίας από την πράξη εφαρμογής. Οι ιδιοκτήτες με τη συνδρομή μηχανικού και δικηγόρου προχωρούν τις διαδικασίες αυτοδίκαιας άρσης της απαλλοτρίωσης χωρίς να απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης που καταδίκαζε τις υποθέσεις σε δικαστικές διαμάχες δεκαετιών.
- Προβλέπεται η υποχρέωση του Δήμου να προκαταβάλλει για λογαριασμό και εις βάρος των υπόχρεων παρόδιων ιδιοκτητών τις δαπάνες που τους βαρύνουν για την απαλλοτρίωση, τις οποίες στη συνέχεια βεβαιώνει και εισπράττει.
- Με τον νέο νόμο, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι σε ένα έτος να καταγράψουν τους εγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους υπάρχει πολεοδομική εκκρεμότητα απαλλοτρίωσης ή υλοποίησης προβλεπόμενων έργων υποδομής, ή έχουν μετατραπεί σε οικοδομήσιμους χώρους μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης
- Μετά την καταγραφή αυτή, θα κινηθεί η διαδικασία τροποποίησης των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απόκτηση των βασικών κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων που στερήθηκαν λόγω άρσης ή αποδέσμευσης.
- Τέλος, προβλέπεται ελάφρυνση με ενιαία μείωση της τάξης του 15% επί των μελλοντικών πληρωτέων ποσών για μελέτες πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής.
Αποδεσμεύονται τα ακίνητα που ποτέ δεν… απαλλοτριώθηκαν
Υποχρεώσεις για τους Δήμους
Όπως σημειώσαμε και στην αρχή, ο νέος νόμος έρχεται να επουλώσει πληγές που κουβαλάμε από το παρελθόν. Θεωρούμε ότι αποτελεί σοβαρή και χρήσιμη παρέμβαση δεδομένου ότι δεν διέπεται από αοριστολογίες και ευχολόγια. Είναι όμως ένας νόμος που την ευθύνη για την ενεργοποίηση και τις συνέπειές του θα τις «σηκώσουν» οι Δήμοι και η Κεντρική Διοίκηση.
Κώστας Κουρούνης, πολεοδόμος-πολιτικός μηχανικός
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ο Κώστας Κουρούνης είναι πολεοδόμος πολιτικός μηχανικός με έδρα την Αγία Παρασκευή. Είναι ενεργός μελετητής και ερευνητής θεμάτων πολεοδομικού, ρυμοτομικού και χωροταξικού σχεδιασμού από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Το Γραφείο του από τις αρχές του ’90 έχει εγγράψει στο ενεργητικό του πολύπλοκες και απαιτητικές μελέτες χωροταξικής και πολεοδομικής ρύθμισης οικιστικών, βιομηχανικών και τουριστικών περιοχών από την Ξάνθη ως τον Όλυμπο και από την Χαλκιδική ως την Χίο.
Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή το 1961 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Επέστρεψε στην Αγία το 2007 όπου μαζί με την σύζυγό του, την πολεοδόμο πολιτικό μηχανικό Άννα Πατιά και τα τέσσερα παιδιά τους, είναι ενεργοί και δραστήριοι δημότες. (http://www.poleodomiki.gr)