Νερό στο κρασί τους φαίνεται να βάζουν οι δήμαρχοι, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο αιφνιδιασμός που δέχτηκαν από την «άκομψη» ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία λίγους μήνες πριν, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατονόμαζε ακόμη και ως «πραξικοπήματα» τις ΠΝΠ, ενώ τις καταψήφιζε «για λόγους αρχής», ήταν μεγάλος. Βεβαίως, το «παράθυρο» για τη διάθεση των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ είχε ανοίξει νωρίτερα η αναγγελία της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου ότι θα καταθέσει τα πρώτα 80 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ. Μια πρωτοβουλία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας που εμπεριείχε ένα σαφή συμβολισμό και καλλιεργούσε το έδαφος για τη συνέχεια και που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δεν έγινε επί τούτου.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι άμεσα εκτελεστή μετά την ψήφισή της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ευθύνες των δημάρχων σε περίπτωση μη εφαρμογής της. Εδώ τίθεται ένα δεύτερο πολιτικό θέμα «παγίδα» για την κυβέρνηση της Αριστεράς, σχετικά με το τι θα πράξει εμπρός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή, μάλιστα, που ο διάλογος με τους αιρετούς ξεκίνησε κατόπιν… εορτής.
Όπως και να ’χει, η στάση αναμονής των δημάρχων που θα ξεκαθαρίσει οριστικά μετά το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα κι εφόσον κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του προς αυτούς ο πρωθυπουργός, δεν σημαίνει και στάση αναμονής των οικονομικών υπηρεσιών τους. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, οι υπηρεσίες των δήμων προετοιμάζονται, κατόπιν εντολών των δημάρχων, και προγραμματίζουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για το ύψος των αποθεματικών τους που μπορούν να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αρκετοί δήμοι, μάλιστα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά στην πολιτική πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση ΚΕΔΕ – πρωθυπουργού. Σε μια πιο μετριοπαθή ανάγνωση των γεγονότων και παρά τις αρχικές σφοδρές αντιδράσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εξέδωσαν ψηφίσματα ελαφρώς διαφοροποιημένα από την αρχική γραμμή της Κεντρικής τους Ένωσης.
Επί της ουσίας, πάντως, η μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεν ενέχει μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο από την κατάθεσή τους στις ιδιωτικές τράπεζες. Οι τελευταίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρευστότητας με δεδομένη επιπλέον και τη μαζική φυγή καταθέσεων ιδιωτών τους τελευταίους μήνες. Ιδιωτικές καταθέσεις που η κυβέρνηση εκτιμά ότι απλώς αποσύρθηκαν στα σπίτια και θα επανακάμψουν στις τράπεζες, εφόσον βρεθεί σύντομα κοινός τόπος για συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει ότι προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας και να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» σε περίπτωση που δεν επέλθει σύντομα συμφωνία με τους δανειστές. Και είναι αυτό το πολιτικό κλίμα, εν μέσω διαπραγμάτευσης, που έχει θορυβήσει περισσότερο και τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
Επειδή οι ίδιοι δείχνουν πλέον διάθεση συνεννόησης, δηλώνοντας τη στήριξή τους στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωζώνη, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει και ο πρωθυπουργός να… πρωτοτυπήσει και σε αυτόν τον τομέα -όχι μόνο απέναντι στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ- κάνοντας πράξη τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ. Να προχωρήσει, δηλαδή, στη νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεών του και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων, που θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού το τοπίο εδώ δείχνει να είναι αρκετά θολό.
Γιώργος Κανελλόπουλος