Από τη στήλη ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ – Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Αυτές τις μέρες αισθάνθηκα κάπως σαν τον Μπέρναρ Σω, όταν έγραφε «Τα κοινωνικά συστήματα (Σοσιαλισμός – Καπιταλισμός – Φασισμός)» και το βιβλίο του έφερε τον υπότιτλο «Οδηγός της έξυπνης γυναίκας». Εντάξει, δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με τον μεγάλο συγγραφέα, αλλά το αναφέρω επειδή στο προηγούμενο σημείωμά μου με τίτλο «Όχι στην αποχή και το λευκό» (και ευχαριστώ τον αρχισυντάκτη μας για την αναφορά του στο editorial) αντέδρασαν δυο αναγνώστριές μου. Δεν θα αναφέρω ονόματα, ξέρουν ποιες είναι. Οι σεβαστές φίλες συμφωνούν με όσα είχα γράψει το προηγούμενο Σάββατο «με εξαίρεση τη σημασία της λευκής ψήφου που κατ’ αυτές έχει τη δική της σημασία». Σ’ αυτές απευθύνομαι σήμερα και γι’ αυτό θυμήθηκα τον Μπέρναρ Σω.
Καλές μου φίλες, ποτέ δεν αμφισβήτησα τη «σημασία της λευκής ψήφου». Γι’ αυτό άλλωστε και της αφιέρωσα ολόκληρη παράγραφο, αναφέροντας ότι μπορεί να θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ δεν τους εκφράζει κανένα από τα κόμματα. Έγραφα επίσης, ότι μπορεί να μοιράζονται λευκά ψηφοδέλτια πριν το παραβάν, για να εκφραστείτε. Όφειλα όμως να σας ενημερώσω, ότι το πολιτικό σύστημα έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο «κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». Απλά, σας ενημέρωνα, ότι ναι μεν έχετε δικαίωμα να ρίξετε λευκό ψηφοδέλτιο, αλλά έχετε το νου σας ότι δεν υπολογίζεται.
Και ιδού ως παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών: Έγκυρα: ΝΔ 40,79% + ΣΥΡΙΖΑ 20,07 + ΠΑΣΟΚ 11,46% + ΚΚΕ 7,23% + Ελλ. Λύση 4,45% + Λοιπά κόμματα 16% = 100% Στη συνέχεια, αναφέρονται, για… στατιστικούς λόγους η Αποχή: 39,08% και τα Άκυρα+Λευκά: 2,61%.
Και με την ευκαιρία, μπορώ να σας εκμυστηρευθώ ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος που δεν εξετάζω τι ψήφισε, με κάλυψε λέγοντας ότι σέβεται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τονίζοντας ότι «κάποια από αυτά τα κόμματα της υποτιθέμενης προοδευτικής συνεργασίας διατηρούν ένα παλαιό είδος φοιτητικής ξεγνοιασιάς και μιας υπερβολικής και αδικαιολόγητης αυτοπεποίθησης που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη». Σήμερα μπορώ να σας πω ότι, η ανεύθυνη ξεγνοιασιά ήταν που έχασε τις εκλογές.
(*) Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος είναι τίτλος ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Άρθουρ Κλαρκ, με θέμα την άγνοια του ανθρώπου για το σύμπαν που τον περιβάλλει. Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή.