Λουκία Κεφαλογιάννη
Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών
Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική κατάργηση πλαστικών προϊόντων από την κυκλοφορία, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την Κυκλική Οικονομία και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, έχει ξεκινήσει.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια αυξανόμενη προσπάθεια ευαισθητοποίησης στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στο αποκαλούμενο μοντέλο Κυκλικής Οικονομίας, αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει τα ουσιαστικά οφέλη του.
Η γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την Κυκλική Οικονομία αναμένεται να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο και να συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.
Η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, πέραν από την προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, προσφέρει τις κατάλληλες ευκαιρίες που συνδέονται με τη δημιουργία νέων ενεργειακά αναβαθμισμένων και καινοτόμων προϊόντων. Η προσέλκυση επενδύσεων στο κομμάτι αυτό μαζί με νέες υποδομές, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των θέσεων εργασίας καθώς και τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων. Ενισχυτικά λειτουργούν και οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα της χώρας μας.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες προς τη μετάβαση αυτή, και την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έχει εξαρχής θέσει τις βάσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ορθή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες εύστοχες και αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια. Βασική εκκίνηση είναι η οργάνωση και η εφαρμογή της χωριστής συλλογής ρευμάτων απορριμμάτων ανά υλικό.
Παράλληλα, η ενίσχυση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και η θέσπιση συστήματος επιστροφής εγγύησης στα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια αποτελούν σημαντικά βήματα για την καθιέρωση της ανακύκλωσης. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι η ανάπτυξη υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.
Ταυτόχρονα, η εφαρμογή κριτηρίων Κυκλικής Οικονομίας στις δημόσιες προμήθειες, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι μελέτες και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών χημικής ανακύκλωσης πλαστικών αλλά και άλλων καινοτόμων λύσεων, συνθέτουν το μωσαϊκό για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων.
Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο κορωνοϊός ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα της καθημερινότητας σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς, η πανδημική κρίση έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η πανδημία αύξησε την παραγωγή πλαστικού και έβαλε φρένο στην ανακύκλωση, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η τάση δημιουργίας περισσότερων πλαστικών απορριμμάτων, συμβάλλοντας σε περαιτέρω αύξηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Σε όλο τον πλανήτη καταναλώθηκαν και συνεχίζουν να καταναλώνονται καθημερινά μάσκες, γάντια, συσκευασίες τροφίμων και on-line αγορών. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά ενώ είναι από πλαστικό, δεν μπαίνουν σε διαδικασία ανακύκλωσης λόγω του COVID-19. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, αύξησε τα πλαστικά απορρίμματα.
Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να ενταθούν οι δράσεις για την ανατροπή αυτών των νέων δυσχερών δεδομένων. Η πανδημία πρέπει και μπορεί να γίνει η αφορμή για μια νέα προσπάθεια αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης του κάθε πολίτη.
Η εντατικοποίηση πρωτοβουλιών και στοχευμένων ενεργειών πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης στην Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών, πάντα σε συνεργασία με τους δώδεκα δήμους, αποτελούν προτεραιότητα. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και η έμπρακτη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση, συντελούν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης.
Η συμμετοχή όλων στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, επιλέγοντας καθημερινά έναν σωστό συνδυασμό, τόσο στις καταναλωτικές συνήθειες όσο και στην προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή του καθενός. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις συχνά δεν το επιτρέπουν. Αξίζει, όμως, η προσπάθεια να σώσουμε το «σπίτι» μας.
Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Ανήκει στις επόμενες γενιές. Το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το παραδώσουμε καθαρό. Από εμάς εξαρτάται το μέλλον του πλανήτη και το πόσο ανθρώπινες θα είναι οι συνθήκες διαβίωσης για τις γενιές του μέλλοντος.
Ας μην πετάξουμε, λοιπόν, αυτό το «μέλλον» στα σκουπίδια!