Η ΚΕΔΕ έλαβε το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και με ανακοίνωσή της εκφράζει για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική αντίθεσή της, αλλά και την ανησυχία της για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, εξετάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προχώρησε σε προσεκτική μελέτη του τελικού κειμένου που αφορά το Ν/Σ “Κλεισθένης 1”.
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη.
Ο κ. Σκουρλέτης προφανώς δεν σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας. Δεν τον ενδιέφερε και δεν ήθελε να αξιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς διαλόγου που ξεκίνησε επί Υπουργίας Π. Κουρουπλή.
Δείτε επίσης: Στα χέρια της ΚΕΔΕ το τελικό κείμενο του «Κλεισθένη 1»
Αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε. Η δημοκρατική του ευαισθησία εξαντλήθηκε στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του και κανέναν άλλον.
Φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που
-δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν προωθεί την αποκέντρωση
-δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
-δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών
-δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης
-οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση
-δε βελτιώνει τη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος των πολιτών
-δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση
Ο κ. Σκουρλέτης εξαρχής είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και στον Κλεισθένη τρεις είναι οι βασικές αλλαγές:
-Το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
-Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια.
-Η μεταφορά του χρόνου των εκλογών, από το Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019.
Όμως ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ούτε η ημερομηνία των εκλογών αποτελούν μεταρρύθμιση.
Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Δεν προωθούν την ανάπτυξη. Δε δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας, Ενίσχυση της Συμμετοχής, Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», είναι το βασικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.
Στη συνεδρίαση στην οποία έχουν προσκληθεί και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος) και θα συζητηθούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν την τελική κατάθεση του στη Βουλή και θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Θα αγωνιστούμε για να ακυρωθεί στην πράξη το Νομοσχέδιο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαλυθούν οι Δήμοι. Γιατί αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας».
Ο «Κλεισθένης»… εν τάχει
Το Νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες, τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Δήμων.
Οι κυριότερες αλλαγές
– Κεντρική επιλογή του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Σημειώνεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση ότι η αναλογική συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων αναμένεται να λειτουργήσει… «παιδευτικά για το σύνολο των παρατάξεων που θα μετέχουν σε αυτά, καταργώντας στην ουσία την έννοια των συμπολιτευόμενων και των αντιπολιτευόμενων συμβούλων.
-Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
-Οι Δήμοι της χώρας θα διακρίνονται σε α) Δήμους Μητροπολιτικών Κέντρων, β) Μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους και Πρωτεύουσες Νομών, γ) Μεσαίους Ηπειρωτικούς Δήμους, δ) Μικρούς Ηπειρωτικούς και Μικρούς Ορεινούς Δήμους, ε) Μεγάλους και Μεσαίους Νησιωτικούς Δήμους και στ) Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους.
-Επίσης αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και, ως εκ τούτου, επανέρχεται το προϊσχύον καθεστώς της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και της διενέργειας των εκλογών τον Οκτώβριο κάθε έτους
-Θεσμοθετείται και ρυθμίζεται πλήρως το δημοψήφισμα, τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
-Καθορίζεται ο χρόνος των εκλογών (13 Οκτωβρίου 2019)
-Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων και οι πρόεδροι των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων, εκλέγονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
-Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.
-Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.
-Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, κάθε τέταρτο έτος. Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33 (α’ γύρος), η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων (β’ γύρος). Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.
Επίσης, με την παρούσα νομοθετική πρόταση αποσυνδέεται η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς επίσης αναπροσδιορίζεται το εύρος του ελέγχου νομιμότητας.
Στο Β’ Μέρος επιχειρείται η ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) με τη θέσπιση όπως επισημαίνεται νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Στο Γ’ Μέρος οι ρυθμίσεις αφορούν την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση, ενώ στο Μέρος Τέταρτο θεσπίζονται λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών