Αυξημένους πόρους κατά 22,5% θα λάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2009. Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών.
Αυξήσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνον έχουν διασφαλίσει τους πόρους τους, αλλά τους έχουν αυξήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον προϋπολογισμού του 2009 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι αυξημένοι κατά 22,5% συγκριτικά με το ποσό που διατέθηκε στον προϋπολογισμό του 2008.
Πρόσθεσε ακόμη ότι περισσότερο από 10% είναι αυξημένοι και οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, δηλαδή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
«Άρα, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και μπροστά στις νέες ευθύνες τις οποίες έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες τις οποίες έχουν αναλάβει, έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν και να εξετάσουμε μετά -στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ- την πορεία μας για τη διοικητική μεταρρύθμιση», συνέχισε στις δηλώσεις του.
Μετανάστευση
Στην ίδια συνάντηση ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Κ.Καραμανλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες της Ένωσης. Στη Σύνοδο θα μετάσχει και ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Είναι γνωστό», υπογράμμισε, «ότι καθορίζεται πως τα σύνορα που κυρίαρχα καθορίζουν τα κράτη – μέλη είναι σύνορα της Ευρώπης, τα οποία οφείλει και η Ευρώπη να προστατεύει. Γιατί είμαστε μια φιλόξενη χώρα η οποία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα όλων εκείνων που φτάνουν στη χώρα μας και κάνει τα πάντα ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως -παρά το γεγονός ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών- στις εγγυήσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι αυτό το οποίο αποτελεί και τον κύριο γνώμονα της πολιτικής μας γενικότερα».
Ακόμη ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργο για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας για να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο. «Γιατί υπάρχει αυτή η ιδιομορφία στο χώρο της Μεσογείου, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Και, βεβαίως, αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση από κοινού, η φωνή μας ακούγεται περισσότερο και μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα ως φωνή μιας περιοχής της Ευρώπης που, το τονίζω, έχει πολύ διαφορετικά προβλήματα με τη μετανάστευση απ’ ό,τι έχουν άλλες χώρες.
«Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Μιλώντας για την Τουρκία, τόνισε ότι «πολλαπλασιάζονται, αντί να μειώνονται τα φαινόμενα της κάλυψης των δουλεμπόρων, οι οποίοι ξεκινούν από την Τουρκία και φθάνουν στην Ελλάδα» και σ’ αυτό το θέμα «δεν μπορεί να μείνει απαθής η Ε.Ε.».