Με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Νερού, η Νομαρχία Αθηνών σε συνεργασία με την ΠΑΚΟΕ και την ΚΕΔΚΕ πραγματοποίησαν την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 ημερίδα με θέμα «Νερό: Αγαθό εν ανεπαρκεία».
Ο κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος ΠΑΚΟΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βαρέα μέταλλα στο νερό τονίζοντας μεταξύ άλλων «η ύπαρξη μετάλλων στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, σε συγκεντρώσεις ανώτερες των φυσιολογικών, συνιστά έναν ιδιαιτέρως σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η παρουσία μετάλλων στους υπόγειους υδατικούς φορείς και η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά μέσω του πόσιμου νερού, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα με τραγικό τρόπο τα τελευταία χρόνια».
Διεθνές πρόβλημα
Η αντινομάρχης Αθηνών, Δανάη Αντωνάκου στην ομιλίας της ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το πρόβλημα του νερού έχει αναχθεί ως διεθνές πρόβλημα του 21ου αιώνα. Η διαχείριση και προστασία των νερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς που τεκμηριώνουν την ανάγκη λειτουργίας μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Στην πρωτεύουσά μας, η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης και ισχυρών δήμων είναι όλο και περισσότερο αναγκαία. Η Νομαρχία Αθηνών έχει τα τελευταία χρόνια συμβάλλει διευρύνοντας κατά το δυνατόν τα όρια των αρμοδιοτήτων της, ενώ προχωρεί στη χρηματοδότηση και υλοποίηση σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου, ενώ συνάμα χρηματοδοτεί μεγάλες δράσεις όπως αναδασώσεις και δημιουργία – βελτίωση χώρων πρασίνου μέσα στο λεκανοπέδιο».
Αντικρουόμενα συμφέροντα
Ο δρ. Ηλίας Δημητρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στην ομιλία του επισήμανε ότι «η τμηματική ανάθεση διαφόρων διαδικασιών της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε μεγάλο αριθμό φορέων, που δεν συνεργάζονται σε συστηματική βάση ή εκ φύσεως έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, δεν συμβάλλει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων διαχειριστικών πρακτικών».
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο
Ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής του ΕΜΠ με την σειρά του, αναφερόμενος στην Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα νερά, τόνισε «Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δημιουργεί το πλαίσιο για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξυπηρέτηση των επιμέρους αναγκών των χρηστών νερού, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται σε υψηλό επίπεδο η περιβαλλοντική προστασίας τους, και κατά συνέπεια η αξιολόγηση της ως προς την συμβολή της στην καλύτερη διαχείριση υδατικών πόρων εξαρτάται από τον βαθμό συνειδητοποίησης και αποδοχής της ιδιαίτερης σημασίας της».
Ο δρ. Π. Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος ΙΓΜΕ σχολιάζοντας την κατάσταση των υδατικών πόρων στον Ελλαδικό χώρο σημείωσε: «Την τελευταία 25ετία οι υδατικοί πόροι όλης της χώρας υφίστανται μια μεγάλη ανθρωπογενή και κλιματική πίεση, παράγοντες που τους καθιστούν ολοένα και λιγότερο διαθέσιμους.
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου για παράδειγμα η ζήτηση για νερό διαφοροποιήθηκε σε περίπου μια 10ετία από 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σε 54 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου».
Είδος εν ανεπαρκεία
Ο δρ Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτος» στην ομιλία του ανέφερε ότι «το νερό είναι ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας είδος εν ανεπάρκεια, συγχρόνως σπαταλιέται αλόγιστα, είτε λόγω διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς, είτε επιβαρύνεται με μικροβιακό φορτίο λόγω μη επαρκούς χλωρίωσης, είτε λόγω επιμόλυνσης στα δίκτυα μεταφοράς», ενώ συμπλήρωσε ότι «σε πολλούς δήμους το δίκτυο υπερχλωριώνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι για απολύμανση του νερού, όμως έτσι σχηματίζονται οργανοχλωριομένες ενώσεις που έχουν θεωρηθεί ύποπτες για καρκινογενέσεις».
Αποκεντρωμένα συστήματα
Η Μαρία Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ επισήμανε πως «είναι σημαντική η δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς με στόχο τόσο την εξοικονόμηση νερού με τη χρήση των εκροών τους, όσο και τη μείωση των επιπτώσεων στους επιφανειακούς και υπόγειους αποδέκτες».