Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές, η καταστροφή του πρασίνου, το κλίμα της Αθήνας, η κλιματική αλλαγή και το όνειρο για μια καλύτερη βιώσιμη πόλη είναι αυτά που συζητήθηκαν την Τέταρτη, 20 Μαΐου, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Νομαρχία Αθηνών με το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), στον χώρο του ΕΒΕΑ, με θέμα: «Η Αθήνα Απέναντι στην Κλιματική Μεταβολή».
Χαμηλής ποιότητας περιβάλλον
Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Η σημερινή κατάσταση υποχρεώνει τους πολίτες να βιώνουν σε ένα περιβάλλον χαμηλής περιβαλλοντικής ποιότητας. Για τον λόγο αυτό, η Νομαρχία Αθηνών έθεσε σαφείς προδιαγραφές για την ανάπλαση των δημοσίων χώρων με βιοκλιματικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, χρηματοδότησε με περισσότερα από 100 εκατ ευρώ έργα ανάπλασης δημοσίων χώρων, όπως δρόμοι και πλατείες, χρησιμοποιώντας μεθόδους και μέσα προηγμένης τεχνολογίας (π.χ. ψυχρά υλικά και φωτοκαταλυτικά υλικά για το οδόστρωμα των μεγάλων αξόνων, ανανεώσιμες μορφές ενεργείας κ.λπ.).
Επίσης, η Νομαρχία Αθηνών χρηματοδοτεί το σχεδιασμό και την κατασκευή πρότυπων ποδηλατοδρόμων σε όλο το λεκανοπέδιο. Ήδη, έχει ξεκινήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δημιουργήσει το Επιστημονικό Κέντρο Μελέτης Περιβαλλοντικών Προβλημάτων της Αθήνας. Στόχος μας, είναι να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, να αξιοποιήσουμε τη γνώση και εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας και κυρίως, τη θέληση, για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα περιβαλλοντικά προβλήματα».
Επιστημονική επέμβαση
Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε:
«Είναι αισθητή η επιβάρυνση στο αστικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας, την οποία έχουν «αντιγράψει» πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για την ανατροπή αυτών των δεδομένων πρέπει η επέμβασή μας να είναι επιστημονική, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Να δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου
Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνθος Σανταμούρης, στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η κλιματική μεταβολή δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. Η λύση μπορεί να δοθεί μέσω της δημιουργίας ζωνών πρασίνου και της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας, αλλιώς η χώρα θα μείνει εγκλωβισμένη σε μια κλιματική μεταβολή».
Στην ημερίδα έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος συμμετείχε με διττή ιδιότητα, ως βουλευτής, αλλά και ως πανεπιστημιακός, με πολυετή εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματολογικών μελετών.
Να κερδηθεί η αστική εξάπλωση
Ο βουλευτής στην ομιλία του ανέφερε:
«Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και μαζί της επεκτείνεται και η αστική ανάπλαση που αναπαράγει ‘τα κακά’ πρότυπα της πόλης. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η αστική εξάπλωση και η προστασία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».
Από τη δική του πλευρά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Ε.Ε. του υπουργείου Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Πίπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Οι πρωτοβουλίες της Νομαρχίας Αθηνών με τα αντίστοιχα προγράμματα του Υπουργείου στοχεύουν στην καλύτερη υλοποίηση του έργου για μια καλύτερη και βιώσιμη πόλη».
Πρωτεύων ο ρόλος των ΟΤΑ
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του επισήμανε:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση των συνθηκών και στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από έργα που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον».
Τέλος, ο δήμαρχος Υμηττού, Χρήστος Ζούπας, στην ομιλία του, είπε:
«Ο Υμηττός θέλει να υλοποιήσει ένα έργο βιοκλιματικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα παιδιά μας αποκτούν ασθματικές αλλεργίες. Με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και των τεχνικών υπηρεσιών ονειρευόμαστε έναν Υμηττό δυναμικό και βιώσιμο για τους πολίτες του».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τους προαναφερθέντες ομιλητές, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, Γρηγόρης Φελώνης, οι αντινομάρχες, Χαρά Κεφαλίδου, Αθηνά Δρέττα, Γεώργιος Κατριβάνος, Βασίλειος Χρονόπουλος και Δανάη Αντωνάκου.