Με αυτή την επιλογή η Πολιτεία με ένα σκέτο νόμο “απαλλάσσεται” κάθε ευθύνης για ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα χωροθέτησης, ρυθμίσεων, ενεργειών, έργων και μέτρων πολιτικής, με διασφαλισμένους πόρους, και αφήνει στον “αυτόματο πιλότο” να λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν: τοπικές δημόσιες επενδύσεις, χρηματοδότηση, στελέχωση, οργάνωση».
Ως τέτοιο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα προτείνουμε το μεσοχρόνιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007–2013 περιλαμβανομένου του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και από Εθνικούς πόρους, περιλαμβανομένων του ΠΔΕ και των πόρων του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
Επίσης αυτό το Πρόγραμμα απαιτεί:
• μεσοχρόνιο διάστημα για το σχεδιασμό για την εφαρμογή του,
• ικανή δομή διοίκησής του (στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού) και εξωτερική δομή παρακολούθησης και αξιολόγησής του (π.χ. ένα όργανο του Κοινοβουλίου),
• την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, τη διασφάλιση των εσωτερικών συνεργειών (με το προσωπικό και τους συλλογικούς φορείς του) και των εξωτερικών συνεργειών (με τους ωφελούμενους), ώστε να υπερνικηθούν οι όποιες αδράνειες και αντιστάσεις και να διατηρηθεί μια σταθερή κοινωνική συναίνεση σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος.
Α.2. ΕΚΚΡΕΜΗ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
• Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία
• Λαϊκές Αγορές
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΚΕΔΚΕ – ΠΟΕ-ΟΤΑ – ΥΠ.ΕΣ.
• Βελτίωση Καταστατικής Θέσης Αιρετών.
Θέματα υπουργείων Εσωτερικών
& Οικονομίας
Β.1. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2007–2013
Ο στόχος της ΚΕΔΚΕ από το 2005 μέχρι σήμερα ήταν η διασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής των ΟΤΑ, περιλαμβανομένων και των μικρών ΟΤΑ που δεν θα αποκτήσουν «διαχειριστική επάρκεια», στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007–2013.
Στο πλαίσιο αυτό πετύχαμε να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση αρκετές από τις προτάσεις μας, αλλά εκκρεμεί η εφαρμογή των σχετικών νομικών ρυθμίσεων και η επιχειρησιακή εφαρμογή των αντίστοιχων οικονομικών και διοικητικών μέτρων, όπως φαίνεται αναλυτικά στη συνέχεια.
1. Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης των ΤΕΔΚ
Στο Νόμο 3614/2007 προβλέπεται η εφαρμογή «άμεσης αξιολόγησης» στις περιπτώσεις πράξεων ΟΤΑ που περιλαμβάνονται σε Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Σε εφαρμογή του Νόμου εκδόθηκε η ΚΥΑ για το περιεχόμενο και τη διαδικασία εκπόνησης των Προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης των ΤΕΔΚ (ΦΕΚ 1398 Β΄/14.07.2009).
Αναμένουμε το υπουργείο Οικονομίας να δώσει ρητή κατεύθυνση στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών για τη χρηματοδότηση των έργων των ΟΤΑ, που θα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης.
2. Ομάδες Υποστήριξης των ΤΕΔΚ
Στην ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Ομάδων Υποστήριξης των ΟΤΑ στις ΤΕΔΚ.
Το υπουργείο Οικονομίας δεν ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των Ομάδων αυτών και η ΚΕΔΚΕ ζήτησε τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών (στο πλαίσιο του κατωτέρω Προγράμματος Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης).
3. Πρόγραμμα Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης
Η ΚΕΔΚΕ υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομίας και στο υπουργείο Εσωτερικών πρόταση χρηματοδότησης ενός Προγράμματος Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, το οποίο περιέχει τις ακόλουθες ομάδες δράσεων:
3.1. Υποστήριξη της εκπόνησης του Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης κάθε ΤΕΔΚ.
3.2. Υποστήριξη φορέων της Πρωτοβάθμιας Τ.Α. στην προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων τους.
Το Υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε να καλύψει την ομάδα δράσεων 3.1., δηλαδή να χρηματοδοτήσει τις ΤΕΔΚ και την ΕΕΤΑΑ με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να εκπονήσουν τα 51 Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 4,6 εκατ. ευρώ προτείναμε να το χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών (από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»).
4. ΔΗΜΟΣ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3614/2007 προβλέπεται η σύσταση της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., με σκοπό την υποστήριξη των ΟΤΑ για την κατασκευή των έργων τους που θα χρηματοδοτηθούν από τα Ε.Π του ΕΣΠΑ.
Η ΚΕΔΚΕ εκπόνησε και υπέβαλε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας να διασφαλίσει τις οικονομικές προϋποθέσεις της βιωσιμότητάς της, δηλαδή να επιχορηγεί ετησίως την ΔΗΜΟΣ Α.Ε. με το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο της προγραμματικής περιόδου (2009–2013).
Εκδόθηκε η ΚΥΑ σύστασης της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. και συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο ετοιμάζει την προκήρυξη της πρόσληψης του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας.
Το υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε να προκηρύξει τον Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. και να χρηματοδοτήσει το έργο του με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
5. Επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας
Μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκε η διαχειριστική επάρκεια, με το Μεταβατικό Σύστημα, μόνο 226 ΟΤΑ, 43 ΔΕΥΑ και 5 Αναπτυξιακών Εταιρειών.
Θεωρούμε αναγκαίο να παραταθεί η περίοδος εφαρμογής του Μεταβατικού Συστήματος επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των ΟΤΑ (και επομένως το νέο πρότυπο του ΕΛΟΤ να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2011), να προηγηθεί δε η υποστήριξη των ΟΤΑ προκειμένου να προετοιμαστούν (με την εκπόνηση σχετικών οδηγών, την ενημέρωση των αιρετών οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ, τη συμπλήρωση της στελέχωσης και την κατάρτιση των αρμόδιων στελεχών τους, καθώς και τη διασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των οργανωτικών προϋποθέσεων που απαιτεί το πρότυπο).