Δήμος Κηφισιάς
Αύξηση αιτήσεων κατά 150% και παιδικοί… στρατώνες
Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Κηφισιά στον τομέα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς αναζητούνται λύσεις τόσο στον τομέα της επάρκειας του προσωπικού όσο και στην ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων εγγραφής. Η «Α» συνομίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σιδέρη, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την υφιστάμενη κατάσταση και περιγράφει τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βρεφονηπιακοί στην Κηφισιά.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρει, είναι ο περιορισμός των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, καθώς στους δύο Βρεφονηπιακούς Σταθμούς εργάζονται 12 άτομα (οι τρεις εξ αυτών μόνιμοι), όμως, οι συμβάσεις των 3 εξ αυτών λήγουν στο τέλος του μήνα και άλλες 3 θα λήξουν τον επόμενο. «Όλα αυτά ενώ έχει δοθεί εντολή από το ΑΣΕΠ να μη δεχόμαστε αιτήσεις προσωπικού μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου!», μας λέει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια προσλαμβάναμε προσωπικό για τους Βρεφονηπιακούς με πτυχίο μεν, αλλά με συμβάσεις έργου σε τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο κ.λπ. λόγω των περιορισμών που ισχύουν.
Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ θα έρθουν άτομα από το ταμείο ανεργίας και με ελάχιστη προϋπηρεσία, παίρνοντας τις θέσεις ανθρώπων που έχουν και πείρα, αλλά και δέσιμο με τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών». Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει, από τη στιγμή που οι Δήμοι ανέλαβαν τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, πολλά άτομα βγήκαν στη σύνταξη, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες κενές θέσεις. «Άρα αμέσως έχουμε μπροστά μας το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της ανεπάρκειας του προσωπικού, ειδικά όταν φέτος είχαμε αύξηση 150% στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιδέρης και προσθέτει: «Αν, όμως, υπάρξει, ο μη γένοιτο, κάποιο ατύχημα, θα βρεθούμε εμείς υπόλογοι».
Οι φετινές αιτήσεις ανήλθαν συνολικά στις 185 και με κλήρωση έγιναν δεκτά 20 παιδιά, με τον αντιδήμαρχο να κάνει κυριολεκτικά… «αλχημείες» για να χωρέσουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. «Αναγκαστήκαμε να μετατρέψουμε τους χώρους όπου τα παιδιά κοιμούνται σε… στρατώνες, τοποθετώντας διπλές κουκέτες (πάνω-κάτω) προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των παιδιών που θα φοιτήσουν», σημειώνει και προσθέτει: «Έτσι καταφέραμε να αυξήσουμε τις θέσεις στους δύο Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης από 70 σε 93, ενώ την ίδια στιγμή κάνουμε αγώνα δρόμου για να φιλοξενήσουμε 45 παιδιά σε παράρτημα που βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης και με προσωπικό τουλάχιστον 6 ατόμων, δίχως την παραμικρή -και το τονίζω αυτό- οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία!
Είμαστε έτοιμοι με το κτήριο, το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε υπάρχει, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη του προσωπικού έχει ολοκληρωθεί, αλλά όταν βλέπουμε όλες αυτές τις καθυστερήσεις στην έγκριση της διαδικασίας από την κεντρική διοίκηση, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα».
Οι 185 αιτήσεις προέρχονται από δημότες, κατοίκους, ετεροδημότες και αλλοδαπούς της Κηφισιάς, με προτεραιότητα να δίνεται στις δύο πρώτες κατηγορίες. Προτεραιότητα, επίσης, είχαν «αυτοδίκαια», όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, οι επανεγγραφές παιδιών που ήταν και πέρυσι στους Βρεφονηπιακούς και τα οποία ανέρχονται στα 75. Το 70% των παιδιών κοιμούνται μέσα στους Βρεφονηπιακούς και το 100% τρώει εκεί.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος μάς επισημαίνει ότι τα τροφεία κυμαίνονται από 20 έως 40 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το εισόδημα της κάθε οικογένειας, ποσό το οποίο παραμένει το ίδιο με πέρυσι.
Δήμος Χαλανδρίου
«Μαχαίρι» στις αιτήσεις, ελλείψει συμβασιούχων
Σημαντικές είναι οι συνέπειες από τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων παιδαγωγών έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη πολλών αιτήσεων εγγραφής. Έτσι, από τις 1.100 συνολικά αιτήσεις που υποβλήθηκαν στους Σταθμούς, δεκτές έγιναν μόνο περίπου οι 680, με αποτέλεσμα 420 παιδιά να μείνουν εκτός, σε περίοδο ιδιαίτερα δυσχερών οικονομικών συνθηκών. Και μπορεί ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων να μην παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι (περίπου 50 ήταν οι επιπλέον), ο συνολικός όμως αριθμός των παιδιών που έγιναν δεκτά μειώθηκε κατά 120, καθώς πέρυσι φιλοξενήθηκαν στους σταθμούς 800 παιδιά.
Η σημαντική αυτή συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς, οφείλεται στις περικοπές συμβασιούχων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και στο «πάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πέρυσι ο αριθμός των συμβασιούχων μίσθωσης έργου στους Σταθμούς έφτανε τους 84 -οι συμβάσεις τους λήγουν το Νοέμβριο του 2010- φέτος μειώθηκε στους 55.
Και αυτό γιατί ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων έργου που ενέκρινε η Περιφέρεια και το ΑΣΕΠ για τον Δήμο Χαλανδρίου και τα Νομικά του Πρόσωπα περιορίστηκε στους 69. Έτσι, μαζί με τους 61 μόνιμους υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς φτάνουν φέτος τους 116, από 145 που ήταν πέρυσι. Να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη έγκριση του ΑΣΕΠ, θα πληρωθούν προσεχώς επιπλέον 16 θέσεις βοηθητικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αν συνυπολογίσουμε ότι έγιναν δεκτά όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση επανεγγραφής, συνολικά 506, κατανοούμε ότι οι θέσεις «κόπηκαν» από τις νέες εγγραφές, οι οποίες μειώθηκαν στις 160 από 300 που ήταν πέρυσι. Εύλογο το ερώτημα μήπως έμειναν εκτός παιδιά οικογενειών με χαμηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με άλλες που διασφάλισαν τη θέση τους στο Σταθμό λόγω επανεγγραφής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» Κωνσταντίνα Αποσκίτη, οι επανεγγραφές προκρίνονται πάντα για παιδαγωγικούς λόγους: «Σύμφωνα και με την εισήγηση των προϊσταμένων παιδαγωγών, δεν είναι ενδεδειγμένο να διώχνουμε παιδιά που έχουν φοιτήσει ήδη στους σταθμούς», σημείωσε στην «Α» η κ. Αποσκίτη, τονίζοντας ότι αυτή ήταν μια πρακτική που πάγια ακολουθούσαν και οι κρατικοί σταθμοί.
Παράλληλα, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου τόνισε ότι προτεραιότητα για την εγγραφή στους σταθμούς έχουν οι περιπτώσεις πολυτεκνίας, αναπηρίας, μονογονεϊκής οικογένειας και φυσικά χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των οικογενειών που έκαναν αίτηση τη φετινή χρονιά και πληρούν κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
Τέλος, αναφορικά με το ύψος των διδάκτρων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, αυτά κυμαίνεται από 0 έως 250 ευρώ, ποσό το οποίο διαμορφώνεται με βάση τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Α» η κ. Αποσκίτη, με βάση τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές φέτος, τα δίδακτρα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 80 ευρώ.