Η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας, έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τις δημοτικές αρχές και κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στερείτο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Υπεύθυνη Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης, Αρετή Κοτσολάκου, Αμάλθεια Καραλή
Τα οδυνηρά αποτελέσματα της κοντόθωρης αυτής πολιτικής τα βιώνουν τώρα στο πετσί τους οι οικογένειες που έμειναν «εκτός», αλλά και οι άλλες που εξασφάλισαν την πολυπόθητη εγγραφή. Και αυτό γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που ακολουθεί, η έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών, θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των νηπίων αλλά και των παιδαγωγών τους…
Δυστυχώς κάποιοι δήμοι δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν μόνιμο προσωπικό για τους Σταθμούς τους και τώρα κόβουν ή θα κόψουν θέσεις για να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους. Κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να «στριμώξουν» τα παιδιά σε χώρους που είχε προβλεφθεί να φιλοξενούν πολύ λιγότερα. Το φορτίο σίγουρα είναι «δυσβάσταχτο» και για τις διοικήσεις των Δήμων που ενόψει εκλογών πολύ θα ήθελαν να «παίξουν» με τις παροχές. Αλλά υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο… ή καλύτερα χωρίς το Μνημόνιο…
Δήμος Αμαρουσίου
Αγώνας για να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών
Η οικονομική κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε σε αύξηση των αιτήσεων και στους δημοτικούς σταθμούς του Αμαρουσίου, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως στη μεγάλη ζήτηση, είτε λόγω έλλειψης υποδομών είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, οδηγώντας σε αδιέξοδο εκατοντάδες οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Το αποτέλεσμα ήταν 200 παιδιά να μείνουν τελικά «εκτός» των Δημοτικών Σταθμών.
Η «Α» επικοινώνησε πρόσφατα με τον πολιτικό προϊστάμενο των Βρεφονηπιακών Σταθμών, δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αντωνόπουλο, ο οποίος και επιβεβαίωσε με λύπη του τους παραπάνω αριθμούς. «Δυστυχώς, 200 αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη χωρητικότητα των βρεφονηπιακών μας σταθμών που σταματά στα 1.100 παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, η αύξηση των αιτήσεων που κατατέθηκαν φέτος έφτασε το 30%.
Για να καλυφθεί μελλοντικά η αυξημένη ζήτηση, ο Δήμος Αμαρουσίου σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα Σταθμών. Η διαχείριση του ζητήματος όμως δεν είναι τόσο απλή, καθώς ο Δήμος δεν πάσχει μόνο στον τομέα των υποδομών, αλλά και στον τομέα του προσωπικού. Το έλλειμμα προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης υπολογίζεται στο 10% και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης «θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί ο αριθμός των 1.100 παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς».
Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Αμαρουσίου παραμένουν σταθερά και όπως σημειώνει η διοίκηση του Δήμου διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να διευκολύνονται όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη πλήρους απαλλαγής από τα τροφεία οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι) ή σημαντικής ελάφρυνσης σε άλλες περιπτώσεις που πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δήμος Ηρακλείου
«Eκτός» μεγάλος αριθμός παιδιών
Σημαντική αύξηση της ζήτησης έως και 30% σημειώθηκε τη φετινή χρονιά στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, δεδομένης της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός των σταθμών σημαντικός αριθμός παιδιών, που αγγίζει τα 200. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Α» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΕΚΟΙΠΗΑ) του Δήμου Ηρακλείου Μιλτιάδης Βαφειαδάκης, ο αριθμός των αιτήσεων για τους τρεις σταθμούς του ΝΠΔΔ άγγιξε φέτος τις 500, δεκτές όμως έγιναν οι 310.
Αντίστοιχα, για τους δύο σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ οι αιτήσεις έφτασαν τις 320, ενώ έγιναν δεκτές οι 310. Όπως εξήγησε ο κ. Βαφειαδάκης προτεραιότητα δόθηκε στις επανεγγραφές, ωστόσο όλες οι αιτήσεις εξετάστηκαν από την αρχή, ώστε να διαπιστωθεί ότι τα οικονομικά στοιχεία των οικογενειών των παιδιών προς επανεγγραφή παραμένουν ως είχαν και την περσινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή, ο ακριβής αριθμός του μόνιμου προσωπικού των σταθμών δεν είναι ακόμα καθορισμένος, καθώς ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται στη διαδικασία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, σημαντική δυσχέρεια παρουσιάζεται στην αναπλήρωση αυτών των κενών, καθώς από το ΑΣΕΠ εγκρίνονται με το σταγονόμετρο συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, τη στιγμή που οι σταθμοί λειτουργούν 11 μήνες το χρόνο. Έτσι στο ΝΠΔΔ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 μόνιμοι υπάλληλοι, καθώς και 10 συμβασιούχοι, ενώ στην ΚΕΚΟΙΠΗΑ υπάρχουν 35 υπάλληλοι αορίστου χρόνου και 13 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου η φοίτηση των παιδιών στους σταθμούς του ΝΠΔΔ για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ είναι δωρεάν, ενώ τα δίδακτρα για οικογένειες με μεγαλύτερο εισόδημα φτάνουν τα 120 ευρώ. Όπως εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης, στους σταθμούς αυτούς τα κριτήρια εισαγωγής των παιδιών είναι καθαρά κοινωνικο-οικονομικά, με την προτεραιότητα να δίνεται στα χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, στους παιδικούς σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δεν υπάρχει δωρεάν φοίτηση και τα δίδακτρα φτάνουν τα 253 ευρώ.
Η ΚΕΚΟΙΠΗΑ βέβαια διατήρησε τα τροφεία στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και επίσης εξετάζει την κατά περίπτωση μικρή μείωση των διδάκτρων για τις οικογένειες που το έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των σταθμών δήλωσε αδυναμία λήψης εκ μέρους των δύο Νομικών Προσώπων περισσότερων πρωτοβουλιών σε όφελος των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους αλλά και η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου, που αδυνατεί να επιχορηγήσει με μεγαλύτερα ποσά τους σταθμούς, δεν επιτρέπουν την εφαρμογή επιπρόσθετων κοινωνικών μέτρων.