Δήμος Πεύκης
Έμειναν έξω 70 παιδιά…
Η πληρότητα των τμημάτων σε δασκάλες και προσωπικό είναι φέτος το «ισχυρό χαρτί» των παιδικών σταθμών της Πεύκης, οι οποίοι ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά δίχως προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό, όπως είχε συμβεί πέρυσι. Οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς ξεπέρασαν τα περσινά δεδομένα αγγίζοντας τις 358, δεκτές ωστόσο έγιναν οι 288 (166 στον 1ο παιδικό σταθμό και 122 στον 2ο). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Πάνο Κανέλλο, η αυξημένη ζήτηση οφείλεται «στο καλό όνομα που έχουν “χτίσει” οι Παιδικοί Σταθμοί και στο επακόλουθο ενδιαφέρον και από όμορους δήμους, όπως η Λυκόβρυση, το Μαρούσι και το Ηράκλειο, παρόλο που διαθέτουν δικούς τους σταθμούς».
Για το επίπεδο των υπηρεσιών μίλησε και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην έναρξη του 1ου Παιδικού Σταθμού δήλωσε: «Η φροντίδα του δήμου μας για τα παιδιά είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Τα παιδιά αποτελούν την βασική μας προτεραιότητα και τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, ο Δήμος χορήγησε φέτος τους παιδικούς σταθμούς με 600.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα. Εν τω μεταξύ, από το σύνολο αιτήσεων, οι 158 ήταν επανεγγραφές.
Όπως σημειώνει ο κ. Κανέλλος, «όλες οι επανεγγραφές έγιναν δεκτές, επειδή η αποκοπή ενός παιδιού από το περιβάλλον που έχει συνηθίσει, αποτελεί τραυματική εμπειρία για το ίδιο». Και προθέτει: «Ακόμη και σε περιπτώσεις που η οικογένεια μετακόμισε, λόγου χάριν, σε άλλη περιοχή, εμείς και πάλι δεχτήκαμε το παιδί». Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν πάντα θέσεις για έκτακτες περιπτώσεις παιδιών που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια και ως εκ τούτου εντάσσονται στα τμήματα, ακόμη και ως υπεράριθμα.
Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, τα κοινωνικά κριτήρια λαμβάνονται ούτως ή άλλως υπόψη στις αιτήσεις, είτε με τη μορφή χορήγησης προτεραιότητας είτε με τη μορφή μείωσης ή και απαλλαγής από τα τροφεία, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς της Πεύκης έχουν παραμείνει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ οι υπάλληλοι του Δήμου έχουν απαλλαχθεί πλήρως από την καταβολή τους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, μιλώντας στην «Α» για το προσωπικό, η διευθύντρια των παιδικών σταθμών Σταυρούλα Βαρδάκου δηλώνει ότι η αναλογία μόνιμων – συμβασιούχων είναι 25 προς 16, ενώ η αναλογία παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού είναι 31 προς 10, αντίστοιχα. Επίσης, η κ. Βαρδάκου υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τον αριθμό του προσωπικού, αφού υπάρχουν δύο δασκάλες σε κάθε τμήμα. Προσθέτει τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ενισχυθεί περαιτέρω με την εκπνοή κάποιων αδειών μητρότητας.
Δήμος Νέας Ερυθραίας
Αναγκαίος και τρίτος Παιδικός Σταθμός
Υπερβολικά μεγάλη ήταν φέτος η υποβολή αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς της Νέας Ερυθραίας, σύμφωνα με τη διευθύντρια Σταυρούλα Παναγιωταράκου.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα είναι 400, αλλά η ίδια εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό, αφού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ωστόσο, δεκτές έχουν γίνει οι 330. Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Παναγιωταράκου κρίνει ότι η Νέα Ερυθραία χρειάζεται έναν ακόμη παιδικό σταθμό, τουλάχιστον. Όσον αφορά στις επανεγγραφές, έγιναν όλες δεκτές, επειδή δίνεται αυτόματα προτεραιότητα. Εύλογο, όμως, είναι το ερώτημα αν γίνονται δεκτές οι επανεγγραφές εις βάρος ατόμων με κοινωνικά, οικονομικά ή άλλα προβλήματα. «Προσεγγίζουμε πάντα με ευαισθησία κάθε περίπτωση που χρήζει βοήθειας. Στόχος του φορέα δεν είναι απλά να φιλοξενεί τα παιδιά, αλλά και να συνδράμει την οικογένεια», λέει κατηγορηματικά η κ. Παναγιωταράκου.
Τα δίδακτρα των παιδικών σταθμών της Νέας Ερυθραίας, οι υπηρεσίες των οποίων θα έπρεπε κατά τη γνώμη της κ. Παναγιωταράκου να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, αυξήθηκαν φέτος εξαιτίας των μειωμένων επιχορηγήσεων του κράτους, όπως εξηγεί η ίδια. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «τα δίδακτρα δεν αυξήθηκαν στα χαμηλά εισοδήματα, παρά μόνο στα υψηλά, δηλαδή, στις τάξεις των 35.000 και 50.000 ευρώ». Παράλληλα, για τις ευπαθείς ομάδες γίνονται μειώσεις, ενώ τυχόν ειδικές περιπτώσεις εξετάζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου.
Αισιόδοξα πάντως είναι τα μηνύματα από το «μέτωπο» του προσωπικού, όπου δεν υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις, αν και θα ήταν καλοδεχούμενο επιπρόσθετο προσωπικό. Σήμερα στους παιδικούς σταθμούς απασχολούνται 35 παιδαγωγοί και 5 άτομα στο βοηθητικό προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως εξ αυτών (26) εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόνο οι 14 είναι μόνιμοι.
Δήμος Λυκόβρυσης
«Ναι» στις νέες αιτήσεις, αναμένουν προσωπικό
«Όπως πέρσι, έτσι και φέτος δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός Παιδικού Σταθμού» εκτιμά η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ζωή Διαπούλη, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η κ. Διαπούλη, κάποια παιδιά που έχουν εγγραφεί θα γίνουν τελικά δεκτά στα νηπιαγωγεία, και άλλα πιθανόν δεν θα φοιτήσουν τελικά, αν και έχουν κάνει εγγραφή. Μέχρι σήμερα από τις 83 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, έχουν γίνει δεκτές οι 56. Εξ αυτών οι 30 προέρχονται από επανεγγραφές και οι 26 καινούργιες.
Επίσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, τα δίδακτρα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, στα 60 ευρώ το μήνα – ποσό το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα χαμηλό» η κ. Διαπούλη. Παράλληλα, υπάρχουν μειώσεις στα τροφεία για τις πολύτεκνες οικογένειες, για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και για τυχόν άλλες ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να ανακύψουν.
Ο σταθμός στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό που αποτελείται από τρεις παιδαγωγούς -της διευθύντριας συμπεριλαμβανομένης- και 2 εργαζόμενους στην κουζίνα και την καθαριότητα. Παράλληλα, έχει εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ η πρόσληψη 4 συμβασιούχων (3 παιδαγωγικό και 1 βοηθητικό προσωπικό) και αναμένεται η σχετική απόφαση για να προκηρυχθεί πρόχειρος διαγωνισμός και να καλυφθούν οι ανάγκες του σταθμού.
Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, η διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού Φωτεινή Χαϊδούση δήλωσε από την πλευρά της, ότι «ήδη με τα 56 παιδιά και με 3 άτομα παιδαγωγικό προσωπικό μαζί με εμένα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στην ουσία είμαστε παράτυποι. Με άλλα λόγια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα έπρεπε να λειτουργεί στον Σταθμό μονάχα ένα τμήμα με 25 παιδιά».