Μισή χωροθέτηση
Για «κουτσουρεμένο χωροταξικό σχεδιασμό, για μια Αττική που χωροθετήθηκε η μισή και για έλλειψη στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης», έκανε λόγο ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δ. Παπαϊωάννου.
Στην παρουσίασή του τόνισε πώς πρέπει να γίνουν ΧΥΤΥ κατά βούληση, να τηρηθεί η ιεραρχία της 98/2008 κοινοτικής οδηγίας και να επικρατήσει όχι μόνο «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και «ο ανακυκλώνων αμείβεται».
«Στο τέλος κάθε μέρας πρέπει να έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Η καθόλου λύση είναι καλύτερη λύση από μια χειρότερη λύση. Να προστατευθεί το περιβάλλον και να ενισχυθεί η ανακύκλωση», είπε η Α. Ανθούλη, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος, ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ύψος του διαθέσιμου ποσού από τα δημόσια προγράμματα και το ΕΣΠΑ, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, και πώς η όποια διαβούλευση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση των τευχών δημοπράτησης, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο. «Με βάση την οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι ανασφαλές να μιλάμε για ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδύσουν στα απορρίμματα της Αττικής. Με τέτοια ρίσκα και τέτοιες αβεβαιότητες».
«Με το μαχαίρι
στο λαιμό»
«Θα μας ωθήσουν να αποφασίσουμε με το μαχαίρι στο λαιμό», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Βαρελάς, εκπρόσωπος της «Αττικής Γής». Θεωρεί πώς οι παράμετροι και τα κριτήρια που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλά,ανάμεσα στα οποία τα κόστη λειτουργίας, ποιος υλοποιεί το έργο, τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον.
Κατέληξε πως σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση στην πηγή και να αξιοποιηθούν πρωτότυποι τρόποι, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία.
Αστυνομοκρατία και συναίνεση
«Να βολέψουμε τα σκουπίδια, να εκπαιδεύσουμε και να ενημέρωσουμε τον πολίτη. Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Και ερχόμαστε τώρα να τα λύσουμε όλα», δήλωσε ο Κ. Διάκος επικεφαλής της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης». Υπενθύμισε την αναγκαιότητα να περάσουν οι αρμοδιότητες στην Αιρετή Περιφέρεια και τόνισε πώς οι λύσεις δεν δίνονται μέσα από αντιπαραθέσεις και αστυνομοκρατία, αλλά μέσα από τη συναίνεση.
Ο Γ. Αρβανίτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, δήλωσε πως «η οικονομική κρίση, η ύφεση και η συνεπαγόμενη μείωση στην κατανάλωση μειώνει δραματικά και τις ποσότητες των απορριμμάτων. Το γεγονός αυτό, καθώς και άλλα, όπως η μεγάλη ποσότητα έντυπου χαρτιού, το οποίο θα έπρεπε να διαχειρίζεται στα πλαίσια συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, επιδρούν στην τελική προς επεξεργασία ποσότητα απορριμμάτων. Χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση των αντίστοιχων παραδοχών και του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις με τεράστιο κόστος που ενδεχομένως θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν αναγκαίες».
Κλείνοντας την σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους συμμετέχοντες λέγοντας:
«Σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια της συζήτησης. Τι μπορούμε να κάνουμε στην Αττική. Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή, αλλά ο πολίτης ρωτάει. Γιατί δεν έχει βρεθεί μία λύση τόσα χρόνια; Γιατί να είμαστε σε έναν άτυπο εμφύλιο; Γιατί να σκοτώνεται κόσμος στη Φυλή; Από εσάς ζητάμε να μας βοηθήσετε να μπούμε στο σωστό δρόμο. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα όλων των προηγούμενων ετών».