Εκτεταμένη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού, με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, τη Δευτέρα 11 Απριλίου, επιδιώκοντας τη συνέχιση του διαλόγου, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, με την πρώτη Ημερίδα για τη βιώσιμη, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιστήμονες, μελετητές, εκπρόσωποι τεχνολογιών, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Με σκοπό τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος αλλά και τις τελικές αποφάσεις που οφείλουν να είναι υπεύθυνες και ρεαλιστικές, εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι προτάσεις και οι τοποθετήσεις που αφορούσαν τους τρόπους αύξησης της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου επεξεργασίας.
Η τοποθέτηση του Γ. Σγουρού
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός τόνισε πως τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα τεθούν σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτσι ώστε να διατυπωθεί μία θέση ουσιαστική χωρίς υπερβολές.
Και συνέχισε λέγοντας:
«Ως Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουμε καλά ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην εξεύρεση ορθολογικών λύσεων.
Για το λόγο αυτό έχουμε ανοίξει διάλογο, προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος και να οδηγηθούμε σε υπεύθυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις, ενώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή και την πρόοδο του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αν σκεφτούμε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας αυξάνονται, άρα το πρόβλημα θα εντείνεται μέρα με τη μέρα.
Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα που εμφανίζονται και στη χώρα μας, όπου τα απορρίμματα γίνονται πεδίο ανταγωνισμού ‘‘τεχνολογιών’’ για την ακρίβεια λόγω οικονομικών συμφερόντων.
Γνωρίζουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε ότι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί οριστική λύση, είναι ο διάλογος. Ειλικρινής και ελεύθερος διάλογος.
Οι χώρες που πέτυχαν να αξιοποιήσουν τα απορρίμματά τους πέρασαν μέσα από επίπονες διαδικασίες και ξεπέρασαν όλοι μαζί με κοινή λογική το σύνδρομο ΄΄όχι στην αυλή μου΄΄, όπως το αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα στην Κερατέα, αλλά και το θέμα της επιλογής της τεχνολογίας ή των τεχνολογιών διαχείρισης με βάση τον διάλογο και πρωτίστως τη συμμετοχή των πολιτών.
Υπάρχουν χώρες που ευνοούν την αποτέφρωση των απορριμμάτων με ανάκτηση ενέργειας αλλά και άλλες, οι οποίες προκρίνουν τη μηχανική βιολογική επεξεργασία, όπως υπάρχουν και χώρες οι οποίες επιτυγχάνουν στο μέγιστο τους στόχους της ιεράρχησης των αποβλήτων, χρησιμοποιώντας, αν όχι όλες, τις περισσότερες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες, προς όφελος του πολίτη.
Υπάρχει ανάγκη να διαλευκανθούν κάποια ζητήματα και, αν είναι δυνατόν, σε κάποια να συμφωνήσουμε όλοι και να προχωρήσουμε. Σήμερα θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα ζητήματα, να τεθούν κατ’ ελάχιστον οι καίριες – σημαντικότερες ερωτήσεις, οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες. Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ήδη τη δράση της, εντάξαμε στον Προϋπολογισμό του 2011 ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, και επιθυμούμε να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Φάνηκε από την πρώτη ημερίδα αλλά και από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και τους υπέρμαχους όλων των τεχνολογιών, ότι η ‘‘Ανακύκλωση’’ είναι αποδεκτή από όλους. Πρέπει ούτως ή άλλως να επιτύχουμε μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Για να το πετύχουμε, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετέχουν.
Στα πλαίσια αυτά η συνεργασία με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα συνεργαστούμε με όλους όσους επιθυμούν αν συμβάλουν.
Από την άλλη, ακόμα και αν μπορούσαμε να πετύχουμε 100% ανακύκλωση, πάλι θα υπήρχε ανάγκη χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤ Χώρου Υγειονομικής Ταφής για τα υπόλοιπα απόβλητα που παράγονται από την επεξεργασία των αποβλήτων και από την ανακύκλωση. Με το σημερινό σύστημα, σχεδόν το 25% των συλλεγομένων απορριμμάτων Συσκευασιών του μπλε κάδου είναι υπόλοιπα και πρέπει να οδηγηθούν και αυτά στον ΧΥΤΥ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί τεχνολογικά η εξαΰλωση των απορριμμάτων, άρα πάντα κάτι θα μένει και κάπου θα πρέπει να το διαθέσουμε. Υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης χώρων και αυτό φυσικά ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια.