Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός
Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να επικρατήσει η λογική και όχι το συναίσθημα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Η. Λιακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει ούτε τους πολίτες ούτε τους δημάρχους δυσαρεστημένους». Ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατηθούν άμεσα οι δύο μικρές μονάδες κομποστοποίησης που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τόνισε πως για να λειτουργήσουν απαιτείται να υπάρχει σύστημα προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων.
Οι τεχνοκράτες
Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Α. Οικονομόπουλος, ανέπτυξε την πρότασή του, που υποστηρίζει την ανακύκλωση και αφορά στη μηχανική βιολογική επεξεργασία, δηλαδή τον διαχωρισμό με μηχανικά μέσα των ανακυκλούμενων υλικών και την αερόβια επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων. Έτσι θα υπάρχει μικρό κόστος επένδυσης, φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία, ενώ το υπόλειμμα που θα φτάνει στο ΧΥΤ θα είναι περίπου 30%.
«Κινδυνεύουμε να ζήσουμε μία κόλαση στην Αττική. Δεν θα έπρεπε ούτε καν να κοιμόμαστε. Θα φτάσουμε στο σημείο να εξάγουμε το σκουπίδι μας σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Κατρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης. Τόνισε πώς η πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα, είπε πώς οι κατασκευαστές του έργου πρέπει να αναλάβουν τη λειτουργία του, ώστε να διασφαλίζεται η ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος διευκρίνισε πώς «όσο πιο κοντά στη διαλογή στην πηγή πλησιάζουμε, τόσο μειώνεται το κόστος». Πρότεινε να ενταχθούν οι ρακοσυλλέκτες στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνουν τα 25 «πράσινα σημεία» που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Επανέλαβε δε, την πρόταση των τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων για ανακύκλωση – κομποστοποίηση, μέσω της οποίας θα εκτραπούν σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων.
Σεβασμός στους κατοίκους
«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να στηρίξει την ανανέωση του περιβάλλοντος της Αττικής, έστω κι αν αυτό σημαίνει πώς θα γυρίσει το χρόνο πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική» Α. Αλαβάνος, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπου και αν βρίσκονται, είτε στην Κερατέα είτε στη Φυλή.
Απαρχαιωμένη μελέτη
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ε. Καλογήρου αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να στηρίζεται όλος ο Σχεδιασμός της Αττικής σε μία μελέτη που είναι απαρχαιωμένη και πως είναι παραλογισμός να εξαιρούνται οι τεχνολογίες καύσης». Κλείνοντας, έθεσε το ερώτημα «εάν πρόκειται να παράγουμε δευτερογενές καύσιμο, για να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά, γιατί δεν το κάνουμε απ’ ευθείας αξιοποιώντας τα σύμμικτα απορρίμματα με το μισό κόστος».
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σ. Δήμου είπε χαρακτηριστικά πώς ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι πηγή όλων των κακών, πώς προέχει να εξεταστεί πρώτα από όλα το κόστος των που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι σε υποβάθμιση και περιβαλλοντική όχληση, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης από την Πολιτεία.
Ανοιχτές διαδικασίες
Για ανοιχτές διαδικασίες, ακόμα κι αν αυτές απαιτούν τροποποίηση των περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Ηλιόπουλος και δήλωσε την στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό. Πρότεινε να λάβει γρήγορα αποφάσεις το Υπουργικό Συμβούλιο, να ενταθεί η ανακύκλωση και το προδιαλεγμένο οργανικό υλικό και, τέλος, να συνταχθεί ένα «περιβαλλοντικό σύμφωνο» που θα τηρείται από όλους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Γραφείων Μελετών Α. Λουκάτος πρότεινε να αναπτυχθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση χαρτιού, η διαλογή και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, καθώς και αξιοποίηση του ενεργειακού υπολείμματος. «Βασικό μας κίνητρο να είναι ο σεβασμός προς τους κατοίκους της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα πρότεινε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος συνεπίβλεψης των έργων αλλά και να υπάρξει τεχνική διαβούλευση με γραπτές προτάσεις από τους κατοίκους στην Κερατέα, με τις ενστάσεις τους σε σχέση με την αδειοδότηση, οι οποίες και θα απαντηθούν. Πρότεινε να λειτουργήσουν οι επιστήμονες μελετητές ως άτυπη συμβουλευτική ομάδα προς την Περιφέρεια Αττικής και με δεδομένες τις συγκλίσεις που δημιουργούνται, να επεξεργάζονται σχέδια δράσεις με μετρήσιμους στόχους.
«Έχω επιφύλαξη για το αν κάτι πραγματικά προχωράει. Το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στη διαλογή στην πηγή και να επεκταθεί στα οργανικά απόβλητα. Για να προχωρήσουμε, πρέπει όλο το έργο να ενταχθεί σε έναν δημόσιο φορέα», τόνισε ο Μ. Ζιώγας, μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΤΕΕ. Έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του «ποιος υλοποιεί τα έργα και ποιος έχει τη διαχείριση», απαντώντας ταυτόχρονα πώς αποτελεί αναγκαιότητα ο δημόσιος χαρακτήρας.