Στόχοι – Προτάσεις
Όπως προανέφερα κεφαλαιώδους σημασίας θέμα είναι η ύπαρξη ενός γενικότερου σχεδιασμού, ενός αναγκαίου «master plan» που θα περιλάβει το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων, όχι μόνο αυτών που εκτελούνται ή προγραμματίζεται να εκτελεσθούν αλλά και των υπαρχόντων σύγχρονων και μη. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ προκειμένου να σταματήσει η κατασπατάληση και να γίνει ορθολογική χρήση των -ούτως ή άλλως περιορισμένων- πόρων. Έχουμε ανάγκη ένα συνολικό σχεδιασμό με πρόβλεψη για πόρους και την χρονική κατανομή τους, που πρέπει να γίνεται με ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων και το οποίο εν ολίγοις θα αφορά:
1. Τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν στην πρωτεύουσα πριν από 25- 30 χρόνια, τα οποία αν και είχαν ορίζοντα πεντηκονταετίας στην πράξη έχουν σήμερα ακυρωθεί λόγω της αλόγιστης επέκτασης της πόλης που τα κατέστησε ανεπαρκή. Το υπάρχον δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων χρειάζεται να αναβαθμιστεί ή να συνδυαστεί με νέα έργα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις της ελληνικής πρωτεύουσας
2. Την ύπαρξη ενός επιστημονικά αποδεκτού συστήματος μέτρησης βροχών, παροχών υδατορεμμάτων, έγκυρων υδρολογικών, γεωλογικών, εδαφοτεχνικών, σεισμολογικών, χαρτογραφικών στοιχείων ώστε να μην οδηγούνται σε αναπόφευκτα σε λαθεμένες παραδοχές οι μελετητές
3. Συστηματική και αναλυτικά καταγραφή και οριοθέτηση όλων ρεμάτων σε συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς
4. Την σύνδεση των αντιπλημμυρικών έργων με μια σειρά άλλων πολεοδομικών παρεμβάσεων (αυθαίρετα, αναπλάσεις παραλιακής ζώνης, ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, τουριστικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς μελέτη κατασκευή τοπικών δικτύων), με οικολογικές και περιβαλλοντικές δράσεις (ανεξέλεγκτες και ραγδαίες μεταβολές των χρήσεων γης, των δασικών εκτάσεων, της γεωργικής γης, των ακτών, μεταφορά ρύπων που επηρεάζουν ακόμα και τη δομική κατάσταση των αγωγών), με τα έργα οδοποιίας (βασικός επισπεύδων παράγοντας για μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα).
Τέλος, από τη μεριά της η Περιφέρεια Αττικής, πέραν των έργων που υλοποίησε, υλοποιεί και άμεσα θα υλοποιήσει, έχει θέσει ως στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή της που αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα με ψηφιοποίηση των υφισταμένων έργων και δημιουργία ενοποιημένης βάσεως δεδομένων έργων και μελετών. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα καταρτιστούν πλημμυρικοί χάρτες για την περιοχή του λεκανοπεδίου και θα εφαρμοστούν νέες τεχνικές προδιαγραφές αντιπλημμυρικών έργων.
Στους σκοπούς μας επίσης είναι η διαρκής βελτίωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος της Αττικής και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις στα υδατορρέματα πέραν της αντιπλημμυρικής προστασίας θα επεκταθούν και στην ανάδειξή τους ως σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία του φυσικού πλούτου της Αττικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του έργου της Διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στη Δυτική Αθήνα το οποίο εκτελείται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ και αποτελεί κατά την άποψή μας ένα κεφαλαιώδους σημασίας έργο το οποίο μπορεί να αποτελέσει πιλότο για το μέλλον όσον αφορά τον επιτυχή σχεδιασμό, την αποτελεσματική εφαρμογή αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη που όχι μόνο αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Επίτροπου Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn ο οποίος δήλωσε:
«Αυτό το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ένα καινοτόμο και απτό παράδειγμα βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση αυτού του τμήματος της Αθήνας.»
Το εν λόγω ρέμα αποτελεί το βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής έξι δήμων (Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου) και τον κύριο αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής των δήμων Φυλής, Ανω Λιοσίων και Πετρούπολης (συνολική έκταση λεκάνης απορροής 90 Km2).
Ο χρόνος κατασκευής των έργων είναι 34 μήνες και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε το έργο θα είναι ολοκληρωμένο το Καλοκαίρι του 2015 και ο συνολικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ.
Η πρώτη φάση των έργων που περιλαμβάνουν τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή των αγωγών στην Ευρυπίδου σε μήκος 3.300. μέτρων. Το ρέμα θα υπογειοποιηθεί και θα εγκιβωτιστεί με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογώνιου αγωγού. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα πάρκο πρασίνου και χώρος αναψυχής.
Το δεύτερο στάδιο αφορά το τμήμα του ρέματος από την Αττική Οδό μέχρι την Λεωφόρο Πάρνηθος μήκους 4.800 μέτρων. Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να υποφέρει τους χειμερινούς μήνες ενώ με την διευθέτηση του ρέματος θα σταματήσει και η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και μπαζών.
Εκτιμάται ότι 116.000 κάτοικοι της περιοχής θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 172 θέσεις εργασίας.
Είναι γεγονός συνεπώς ότι, η αντιμετώπιση του αντιπλημμυρικού προβλήματος της Αττικής είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας, η οποία καλείται να κερδίσει το στοίχημα της Ανάπτυξης με την αναβάθμιση των υποδομών της μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει και η αντιπλημμυρική θωράκισή της.