Σε έργο εμπρηστών αποδίδει και επισήμως πλέον η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας. Από τις τελικές εργαστηριακές έρευνες προκύπτει ότι αντικείμενα που συνελέγησαν από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και αρχικά θεωρήθηκαν «σκουπίδια του δάσους», επρόκειτο τελικά για αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, τρία γυάλινα μπουκάλια μπίρας, πράσινου χρώματος, που είχαν βρεθεί κοντά στον οικισμό «Στεφάνη» των Δερβενοχωρίων αποδείχτηκε, έπειτα από εργαστηριακή έρευνα, ότι περιείχαν βενζίνη. Μάλιστα, το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα μπουκάλια φαίνεται να ενισχύει περαιτέρω την εκδοχή του εμπρησμού. Ειδικότερα, τα μπουκάλια βρέθηκαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο όπου αρχικά εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, μπροστά από τη γραμμή άμυνας των δυνάμεων πυρόσβεσης και πιο κοντά στον εθνικό δρυμό. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι ο εμπρηστής κινούνταν μπροστά από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εξηγεί τις μαρτυρίες των αξιωματικών που ανέφεραν έκπληκτοι ότι νέες εστίες ξεπηδούσαν διαρκώς μπροστά τους.
Το πόρισμα των εργαστηριακών ερευνών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού συντάχθηκε στις 8 Οκτωβρίου, πρωτοκολλήθηκε ωστόσο στις 22 Οκτωβρίου, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την εκδήλωση της φωτιάς που έκαψε 54.000 στρέμματα δάσους.
Εκτός από την περίπτωση της Πάρνηθας, η ΔΑΕΕ προχώρησε στην «ταυτοποίηση» τριών ακόμα εμπρηστικών μηχανισμών. Η μία περίπτωση αφορά σκεύασμα που βρέθηκε στη θέση «Λυκόρεμα» στο Ν. Βουτζά (2 Ιουλίου) και περιείχε βενζίνη, η δεύτερη μια τσάντα και ένα κομμάτι ύφασμα ποτισμένα με βενζίνη που βρέθηκαν στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά στη Σταμάτα (29 Ιουλίου). Τέλος, πιστοποιήθηκε -και επίσημα- ότι μπουκάλι που είχε βρεθεί σε ρέμα στη Ν. Ερυθραία περιείχε, αντί νερού, βενζίνη.