• Το αίσθημα ιδιοκτησίας είναι ισχυρότερο όσο μικρότερη είναι η χωρική αναφορά της παρέμβασης και η εγγύτητα στη λήψη αποφάσεων εξασφαλίζεται περισσότερο σε μικρές διοικητικές μονάδες.
– Σε ό,τι αφορά τη Διαχείριση των Προγραμμάτων:
• Διασφάλιση ορθολογικής διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο από τις υφιστάμενες Διαχειριστικές Αρχές, οι οποίες διαθέτουν εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων κατά τις δύο τελευταίες προγραμματικές περιόδους και έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά τους αντίστοιχους άξονες προτεραιότητας αγροτικής ανάπτυξης του Γ΄ ΚΠΣ. Η εμπειρία της τρέχουσας περιόδου με τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης στο κεντρικό υπουργείο ανέδειξε σημαντικά προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στην επίλυση θεσμικών θεμάτων, καθυστερήσεις στην έκδοση προκηρύξεων ή στη αξιολόγηση των σχεδίων κ.λπ.
• Οι υφιστάμενες Διαχειριστικές Αρχές, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, θα μπορούσαν να έχουν ευρεία εμπλοκή σε όλο το φάσμα της διαχείρισης και της υλοποίησης των δράσεων αγροτικής ανάπτυξης.
• Το κανονιστικό πλαίσιο της διαχείρισης και υλοποίησης δύναται να καθορίζεται κεντρικό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ μέσω ΚΥΑ, οι οποίες θα καταρτίζονται μετά από διαβούλευση με τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.
• Περιορισμός του διαχειριστικού κόστους, δεδομένου δεν θα απαιτηθεί η σύσταση νέων δομών, δεδομένου ότι τόσο οι Διαχειριστικές Αρχές όσο και οι υπηρεσίες των περιφερειών που μπορούν να εμπλακούν στην υλοποίηση των δράσεων αποτελούν υφιστάμενες δομές με επαρκή στελέχωση και εμπειρία.
• Αποτελεσματική διαχείριση μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων, λόγω της μεγάλης εμπειρίας των υφιστάμενων Διαχειριστικών Αρχών αλλά και της γνώσης των τοπικών συνθηκών και της στενής μακροχρόνιας συνεργασίας με τους δικαιούχους της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων (ΟΤΑ, Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφέρειας κ.λπ.).
• Η επαρκής γνώση των περιφερειακών και τοπικών συνθηκών και αναγκών αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των τοπικών προγραμμάτων (αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διαδικασίες) καθώς και τη διαδικασία διαχείρισης και ελέγχου των ενδιάμεσων φορέων (Αναπτυξιακών Εταιρειών).
– Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των Προγραμμάτων:
• Βέλτιστη αξιοποίηση του δικτύου των υπηρεσιών της περιφέρειας που έχουν ενεργή εμπλοκή στις δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διαθέτουν έμπειρο επιστημονικό δυναμικό με καλή γνώση των τοπικών συνθηκών και εμπειρία στην υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων.
• Οι δικαιούχοι των δράσεων που αφορούν σε δημόσιες υποδομές στην πλειοψηφίας τους εδρεύουν στις περιφέρειες και όχι κεντρικά (ΟΤΑ, υπηρεσίες της Περιφέρειας, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).
• Ευχερέστερη πρόσβαση των δυνητικών δικαιούχων και ωφελούμενων των δράσεων στις πηγές χρηματοδότησης. Η απόσταση από τις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και η έλλειψη ουσιαστικής επαφής έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους δικαιούχους στο παρελθόν.
Η επιλογή της υποβολής 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, όπως αναλύθηκε ανωτέρω, ενσωματώνει το σύνολο των κρίσιμων σημείων που αφορούν στη διακυβέρνηση των προγραμμάτων και αναδεικνύονται στην πρόταση των Υπηρεσιών της Επιτροπής για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 (κείμενο θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο). Εξασφαλίζει το συντονισμό μεταξύ των πολιτικών και τη συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων, το αίσθημα ιδιοκτησίας, την εγγύτητα στη λήψη αποφάσεων, την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και την ορθή και διάφανη χρηματοοικονομική διαχείριση και υπευθυνότητα.
Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας για την ανάκαμψη της Οικονομίας, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφευχθούν νέοι πειραματισμοί και η Ελληνική Πολιτεία να εμπιστευθεί τις αιρετές Περιφέρειες για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας στην πράξη την επιδιωκόμενη αποκέντρωση, αλλά και την αποφασιστικότητά της να κινηθεί με διαφορετικό βηματισμό την περίοδο 2014-2020.
Στην προσπάθεια αυτή και την επιλογή της πρότασής μας για 13 Περιφερειακά προγράμματα, ζητάμε την αποφασιστική συμβολή σας.