Μέτωπο σχηματίζουν Δήμοι και Περιφέρειες κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην ΤτΕ. Ποιες κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΚΕΔΕ.
Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των Δ,Σ, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ το απόγευμα της Τρίτης 21 Απριλίου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, με μοναδικό θέμα την Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους λοιπούς Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, με κυριότερη είδηση, ότι τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας, για τους «επόμενους δύο μήνες», όπως τόνισε ο κ. Μάρδας, με τους Δήμους ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των δύο μηνών. Ο κ. Μάρδας, πάντως, με νέες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, επέκτεινε το διάστημα αυτό στους 3 μήνες, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στην ΚΕΔΕ, αφού, ούτως ή άλλως ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης είχε χαρακτηρίσει ως πλήρως ασαφείς τις τοποθετήσεις του αν. υπουργού στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως ανέφερε μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου αργότερα το ίδιο βράδυ.
Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης είχε χαρακτηρίσει την ΠΝΠ ως
«απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική και πολιτικά κατακριτέα», μιλώντας για «προσχεδιασμένη ενέργεια», κάτι που επανέλαβε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, αλλά και Πεύκης-Λυκόβρυσης, στο οποίο βρέθηκε αργότερα το ίδιο βράδυ.
Εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών, ο αν. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις των Δημάρχων, «μιας και δεν υπήρξε ενημέρωσή σας», όπως είπε, αφήνοντας, ταυτόχρονα, ένα τετρασέλιδο σημείωμα, αναφορικά με τη διαδικασία, προς ενημέρωση των αιρετών.
«Απρόβλεπτες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό μάς ανάγκασαν να μπούμε σ’ αυτήν την διαδικασία» συνέχισε ο κ. Μάρδας και αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της διαδικασίας τόνισε: «Με 2,5%, σε λογαριασμό διαθεσίμων της ΤτΕ, θα τοκιστεί το περίσσευμά σας, που αν το χρειαστούμε μπορούμε να το δανειστούμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό 15 ημερών. Τώρα, αν εσείς τα χρειαστείτε, με αίτημά σας προς την Τράπεζα της Ελλάδας, μπορείτε να πάρετε άμεσα χρήματα, αν αυτά δεν υπερβαίνουν το 10% της καταβολής σας και αν είναι πλέον του 20% σε δύο μέρες». Συμπλήρωσε, δε, ότι «τα χρήματα που καταθέτετε υπάρχει Νόμος, που δεσμεύει το Κράτος να τα επιστρέψει σε σας, αλλά και τους λοιπούς Φορείς, που θα πράξουν το ίδιο»,
Παράλληλα, απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις των αιρετών, πρόσθεσε ότι «από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ», αφού τα χρήματα του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται μόνο για το ΕΣΠΑ».
Στη συνέχεια απαντώντας στις ερωτήσεις Πατούλη, διευκρίνισε, ότι «τα χρήματα που ζητούνται είναι από τα «διαθέσιμα» και μόνο των Δήμων», δίχως, ωστόσο, να διευκρινίζει αν αυτά τα «διαθέσιμα» αφορούν και τα ανταποδοτικά έσοδα των Δήμων από τα δημοτικά τέλη – αφού πρώτα υπολογιστούν οι υποχρεώσεις τους. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως ασαφή την απάντηση του αν. υπουργού, τονίζοντας ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα υπέρ των λειτουργικών αναγκών των Δήμων για καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό κ.λπ. και ότι «θα ήταν αντισυνταγματική η δέσμευσή τους».
Στη συνέχεια, και απαντώντας στις δεκάδες ερωτήσεις των παρευρισκομένων Δημάρχων, ο κ. Μάρδας απάντησε στις κυριότερες αυτών:
– «Δεν υπάρχει στάση πληρωμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλήρωσα 174 εκ. Ευρώ το προηγούμενο διάστημα».
– «Απρόσμενα γεγονότα μας οδήγησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Τροπολογία για την οποία κάνατε λόγο χρειάζεται σχετικό Νόμο και ο χρόνος δεν υπήρχε».
– «Τα χρήματα που θα πάρουμε είναι 2 – 2,5 δις ευρώ. Ποιος μίλησε για 12 δις ευρώ;».
– «Για τα «ανταποδοτικά» συγκεκριμένη απάντηση θα έχετε το απόγευμα».
– «Τα δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις χρήματα Δήμων (σ.σ. από απαιτήσεις προμηθευτών, εργολάβων κ.ά.) δεν θα μεταφερθούν στην ΤτΕ».
– «Τα χρήματα που απαιτούνται για πληρωμή υπογεγραμμένων συμβάσεων Δήμων, θα καταχωρηθούν στις υποχρεώσεις σας, σύμφωνα με τη διαδικασία που σας ανέλυσα».
Κοινές κινητοποιήσεις Δημάρχων και εργαζομένων στους Δήμους πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, αρχής γενομένης με κοινή συγκέντρωση – πορεία διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Απριλίου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «το κλείσιμο των Δήμων δεν θα φέρει αποτέλεσμα».