Η διερεύνηση σχεδιασμού Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων του Βορείου Τομέα εξετάστηκε σε ευρεία αυτοδιοικητική σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Καραμέρο.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη την Τρίτη 5 Απριλίου, με επίκεντρο την εξέταση εκπόνησης τοπικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών, η οποία έτυχε της θετικής προσέγγισης από όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή.
Μετά από πολύωρη συνεργασία των παρευρισκομένων συναποφασίστηκαν τα εξής:
1. Τα δημοτικά συμβούλια που δεν το έχουν ήδη πράξει να συνεδριάσουν εντός Μαΐου προκειμένου να πάρουν απόφαση όπως αυτή περιγράφεται στον οδηγό του ΕΔΣΝΑ (κεφ. Α παρ. Α1)
2. Θα λειτουργήσουν παράλληλα τουλάχιστον τρεις διαδημοτικές ομάδες συνεργασίας, οι οποίες θα προχωρήσουν στην σύνταξη Τ.Σ.Δ λαμβάνοντας υπ όψιν τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Οι διαδημοτικές συνεργασίες είναι οι κάτωθι:
1η σύμπραξη *
Δήμος Μεταμόρφωσης
Δήμος Ηρακλείου
Δήμος Ν. Ιωνίας
(Δήμος Ν. Φιλαδέλφιας)
*Δρομολογημένη προ της συσκέψεως
2η σύμπραξη
Δήμος Αμαρουσίου
Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
Δήμος Κηφισιάς
3η σύμπραξη
Δήμος Παπάγου Χολαργού
Δήμος Αγίας Παρασκευής
(Δήμος Ζωγράφου)
(Ο Δήμος Μελισσίων Πεντέλης έχει ήδη καταρτίσει και υπερψηφίσει στο Δημοτικό συμβούλιο ΤΣΔ. Οι Δήμοι Χαλανδρίου, Φιλοθέης Ψυχικού, Βριλησσίων θα αναζητήσουν σε δεύτερη φάση διαδημοτικής συνεργασίας αφού πρώτα εισαγάγουν στα δημοτικά συμβούλια τα ΤΣΔ).
3. Οι διαδημοτικές συνεργασίες θα συνεδριάζουν τακτικά σε επιτροπές με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και μελών της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Στα δημοτικά συμβούλια που θα εισάγονται τα Τ.Σ.Δ θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.
Κλίμα συνεργασίας, αλλά και ελαφρά «γυριστή» από Πατούλη
Προηγήθηκε μία σύντομη παρουσίαση από τον ΕΔΣΝΑ του οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων και στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις, με τον κ. Καραμέρο να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια των Δήμων για την εκπόνηση των τοπικών σχεδίων, την δημιουργία greenpoints και Κέντρων διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες που ήδη αναπτύσσονται», για να προσθέσει: «.Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το θέμα της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας βρίσκει στην ίδια πλευρά του τραπεζιού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους πάνω στον τρόπο αποτελεσματικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο από τις δηλώσεις του διαφάνηκε για μια ακόμη φορά η διάθεση «ανεξαρτητοποίησης» των Δήμων από την εποπτεία της Περιφέρειας πάνω στις συμπράξεις αυτές. «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά στους Δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις Δήμων. Στόχος για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης που θα εφαρμόζει – σε επίπεδο πόλης – την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης απορριμμάτων, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος για τους κατοίκους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για να προσθέσει: «Μπορούμε να συνεργαστούμε οι Δήμοι μεταξύ μας, και δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για αυτό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές, να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα» προσέθεσε και κάλεσε την Περιφέρεια «εάν θέλει να είναι χρήσιμη, να στηρίξει θεσμικά στην προσπάθεια των Δήμων για να καταστεί λιγότερο δαιδαλώδες το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».
Ο κ. Πατούλης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ως αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε μακροπρόθεσμη βάση λειτουργίας και ζήτησε άμεσα από την κεντρική εξουσία να αλλάξει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στις χωροθετήσεις και τις αδειοδοτήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις όλων των δημάρχων, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στις δυσκολίες που θα προκύψουν στα θέματα, του νομοθετικού πλαισίου, του ανθρώπινου δυναμικού, του εξοπλισμού, των χωροθετήσεων κ.α.
Ποιοι συμμετείχαν στην σύσκεψη
Στη σύσκεψη που διεξήχθη και ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας συμμετείχαν :
– Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης
– Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης
– Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Καραμέρος
– Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος
– Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας
– Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελής Ξυριδάκης
– Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης
– Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος
– Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένος Μανιατογιάννης
– Ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος
– Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος
– Η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κ. Σοφία Κορωναίου
– Ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, κ. Χρήστος Καλός και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Ρόζυ Χαριτοπούλου.
– Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Ηρακλείου κ. Ηλίας Μοσχονάς
– Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σιδέρης
– Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάνης
– Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μελισσίων Πεντέλης κ. Ηλίας Τσουχνίκας
– Ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Κανλής
– Ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Βαγγέλης Παπανικολάου
– Ο γ.γ του Δήμου Ηρακλέιου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης.