Επιπλέον τόνισε ότι είναι ανάγκη τα νησιά να στελεχωθούν με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα βοηθήσουν τους ασθενείς σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία μετακίνησης.
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομές που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων. Την ίδια ώρα καυτηρίασε το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιφέρειες δυσκολεύουν το έργο των δημάρχων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Δήμοι χρηματοδοτούνται με πελατειακά κριτήρια.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο προσφυγικό, που αποτελεί, όπως είπε, καυτή ατζέντα διαχείρισης για τη χώρα, την Ευρώπη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με σαφήνεια βλέπουμε το προσωρινό να γίνεται μόνιμο. Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τη βούλησή μας, ωστόσο πρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα με αλληλέγγυο πρόσημο, χωρίς όμως πόρους δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήρε την προσπάθεια των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και αλλού, που σχεδόν μόνοι τους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προσφυγικές ροές δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.
Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση του Κράτους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Κράτους, του οποίου οι Δήμοι μας αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο».
Η πρόσφατη κρίση, τόνισε ο κ. Πατούλης, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα πλήρης αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης της χώρας, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Κράτους. «Σε αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους, που διαθέτει αφενός εγγύτητα με την κοινωνία, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κρατική οντότητα. Αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, που δεν διαθέτει κανένας άλλος κρατικός θεσμός».