Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να «μπλοκάρει» την πληρωμή περίπου 15.000 συμβασιούχων και να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα, που τους καταβλήθηκαν νόμιμα με εντάλματα που ενέκριναν οι επίτροποι πριν από την απόφαση, προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» και αναζωπύρωσε την ήδη «καυτή» πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Η εκτενής ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμβασιούχους ότι δεν θα μείνουν απλήρωτοι για τις ώρες εργασίας τους, κάνοντας λόγο για «παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό μιας εικαζόμενης απόφασης του Ελέγκτικου Συνεδρίου» και τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο», έγινε δεκτή με οργή από την πλευρά της ΚΕΔΕ.
Με ανακοίνωσή της, ζητά την παραίτηση του υπουργού, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης και ο ίδιος προσωπικά προχώρησαν σε ένα νομοθέτημα που δεν είχε ισχυρή νομική και συνταγματική τεκμηρίωση».
Π. Σκουρλέτης: «Ούτε μία ώρα δουλειάς απλήρωτη»
Η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν η ακόλουθη:
«Το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε μακροσκελή δήλωσή του σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα με αφορμή δημοσίευμα για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της μονιμοποίησής τους.
Ο υπουργός κάνει λόγο για «ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει». Ο κ. Σκουρλέτης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά».
Η πλήρης δήλωση του υπουργού είναι η εξής:
«Από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.
Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση – πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:
«1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.
2. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.
3. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».
«Αν ο κ. Σκουρλέτης είχε “τσίπα”, θα είχε ήδη παραιτηθεί»
Η απάντηση της ΚΕΔΕ στις δηλώσεις Σκουρλέτη αναφέρει αναλυτικά τα παρακάτω:
«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης είναι ακατάλληλος για το αξίωμα που κατέχει.
Τον κ. Σκουρλέτη τον ενόχλησε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «διέρρευσε» νύχτα και δημοσιοποιήθηκε με ανυπόγραφο δημοσίευμα μιας έγκριτης εφημερίδας. Αλλά δεν τον ενοχλεί ότι ο ίδιος υποστήριξε ένα νομοθέτημα, που εξαρχής τον είχαμε ως ΚΕΔΕ προειδοποιήσει ότι είναι αντισυνταγματικό. Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνει στο Σύνταγμα της χώρας;
Ο κ. Σκουρλέτης μιλά για «μια εικαζόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» για να «θολώσει τα νερά» και να ωραιοποιήσει τη σκληρή για τους συμβασιούχους εργαζόμενους πραγματικότητα. Αν πρόκειται για εικαζόμενη κι όχι για πραγματική απόφαση, γιατί δεν βγαίνει να το πει ευθέως; Έχει αντίθετη πληροφόρηση για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Αν έχει, τον προκαλούμε να μας την πει.
Ο κ. Σκουρλέτης τολμά να μιλά για μικροπολιτικά παιχνίδια, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι υπουργοί της Κυβέρνησης και ο ίδιος προσωπικά προχώρησαν σε ένα νομοθέτημα που δεν είχε ισχυρή νομική και συνταγματική τεκμηρίωση. Κι όχι μόνον έπραξε ανεύθυνα και επιπόλαια, αλλά τόλμησε να απειλήσει με πειθαρχικές κυρώσεις τους Δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν μια αντισυνταγματική, όπως αποδεικνύεται, απόφαση. Αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους, ζητά και τα ρέστα;
Τέλος, ο κ. Υπουργός παραδέχεται στην ανακοίνωσή του ότι όλο αυτό το διάστημα εμπαίζονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες)». Γιατί δεν μας λέει καθαρά πότε θα είναι έτοιμη αυτή η δήθεν λύση που ετοιμάζει; Κι αν τελικά αναζητά λύση, τότε ποιο σκοπό είχε το νομοθέτημα του προηγούμενου Δεκεμβρίου; Γιατί ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους;
Ο κ. Υπουργός έχει πολιτικό θράσος όταν κατηγορεί τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για ανοίκεια ελαφρότητα κι έλλειμμα θεσμικής ευθύνης. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το ίδιο και τα αποτελέσματα της ανικανότητας του, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους και οι τοπικές μας κοινωνίες.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αν ο κ Σκουρλέτης είχε λίγη τσίπα, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.
Από την ανακοίνωση που εξέδωσε, φαίνεται όμως ότι δεν έχει. Ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του».
«Ενωμένοι για νόμιμες κι ασφαλείς λύσεις»
Η ΚΕΔΕ επανήλθε με νέα ανακοίνωση, μετά και τα σχόλια που διέρρευσαν υπό τη μορψή non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, με συγκεκριμένα αιτήματα για «νόμιμη και ασφαλή λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μας προξενεί καταρχήν κατάπληξη το γεγονός ότι ενώ μέχρι χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών απειλούσε τους δημάρχους που δε θα εφάρμοζαν τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους με κυρώσεις, τώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετείται η κυβέρνηση με non paper από το Μέγαρο Μαξίμου κι όχι από το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου:
1. Να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων με νόμιμο τρόπο.
2. Να παραταθούν με νόμιμο τρόπο κι ως τη λήξη τους όλες οι συμβάσεις, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι Δήμοι προβλήματα στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος.
3. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους Δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει. Δεν πρέπει οι Δήμοι να επιβαρυνθούν και με άλλα προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία. Αρκετά έχουν επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια».