Του σκηνοθέτη Γιάννη Βαμβακά
Οσκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς με το ντοκιμαντέρ του «Ο καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης», για άλλη μια φορά μετουσιώνει τις σκέψεις σε εικόνες και ζωντανεύει τους πίνακες ενός ζωγράφου, που αυτή τη φορά είναι ο γνωστός Βασίλης Θεοχαράκης, επιχειρηματίας και συνιδρυτής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Πριν από αυτή την ταινία του έχουν προηγηθεί τα «Είδωλα στον καθρέπτη» για τον Δημ. Μυταρά και το «Παίζοντας με το φως» για τον Παναγιώτη Τέτση.
Ο Γιάννης Βαμβακάς, πέραν του ταλέντου του, να δημιουργεί πορτρέτα με ενδιαφέρον, αυτή τη φορά είναι και τυχερός να έχει ως αφηγητή τον ίδιο τον «κύριο Βασίλη», αλλά και την Κική Δημουλά που διαβάζει τα δικά της κείμενα που αφορούν στο μοναδικό ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Όπως δε ο Β. Θεοχαράκης κατόρθωσε με «ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή να διαχωρίσει τον ζωγράφο από τον επιχειρηματία», όπως είπε η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, έτσι και ο Βαμβακάς κατάφερε με διακριτικότητα να παραμείνει στο πλευρό του ζωγράφου αγγίζοντας ελαφρά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Ο φακός του Βαμβακά ακολουθεί τον ζωγράφο σε όλες του τις γλαφυρές και με χιούμορ αφηγήσεις, είτε πραγματοποιούνται στο εργαστήριο, το σπίτι του ή το σκάφος του και τις «ζωντανεύει» με εικόνες από αρχεία του Πολέμου του ‘40 και της Κατοχής, αλλά και με τοπία από τα μέρη που είχε επισκεφθεί ο καλλιτέχνης προκειμένου να εμπνευσθεί. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που παρεμβάλλονται οι φωτογραφίες των κακουχιών που πέρασε ο τόπος μας κατά την Κατοχή και βίωσε σε μικρή ηλικία ο Β. Θεοχαράκης και είναι εξαιρετικά επιβλητικά τα κάδρα που επέλεξε ακολουθώντας τον ζωγράφο γύρω και μέσα από το Άγιο Όρος.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με εικαστική προσέγγιση, το οποίο και μέσα από το σενάριο, δίνει την ευκαιρία στον θεατή να απολαύσει υπέροχες εικόνες που αναδεικνύουν όχι μόνο τον καλλιτέχνη πίσω από τον επιχειρηματία, αλλά και τον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο Βασίλης Θεοχαράκης
Ο Βασίλης Θεοχαράκης τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Καλλιθέα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός. Από 15 ετών εισέρχεται στην οικογενειακή επιχείρηση, την οποία επέκτεινε θεαματικά και σήμερα ο Όμιλος Θεοχαράκη διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις από τον τραπεζικό τομέα και τις ασφάλειες, μέχρι τη ναυτιλία, την υγεία, την κλωστοϋφαντουργία και το αυτοκίνητο.
Παράλληλα, ασκήθηκε στη ζωγραφική για πέντε χρόνια πλάι στον Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στα έργα του οποίου έχει αφιερώσει ολόκληρο όροφο του Ιδρύματός του.
Παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του, το 1957 στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας Μόσχας (στο οποίο αισθάνθηκε παράταιρος με το ντύσιμό του, όπως περιγράφει), καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου και έχει εκθέσει πολλές φορές τα έργα του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Έργα του βρίσκονται σε διάφορους δημόσιους χώρους και μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τον Βόλο, την Θεσσαλονίκη, τον Πόρο, στο Palais de l’ Europe του Στρασβούργου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στο Δημαρχείο του 6ου Διαμερίσματος στο Παρίσι και στο Palazzo Venezia της Ρώμης, όπως αφηγείται και ο ίδιος στην ταινία.
Σχετικά με τα έργα του έχουν εκδοθεί σημαντικά λευκώματα και έχουν γραφτεί ενθουσιαστικές κριτικές για τη δουλειά του.
Προβάλλεται 25 και 26 Μαρτίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.