«Τι συμβαίνει με τους καινούργιους έξυπνους ψηφιακούς υδρομετρητές» αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου.
Σε αυτή, θέτει ερωτήματα που αφορούν στις προδιαγραφές και τη διαδικασία χρήσης των ψηφιακών μετρητών -την οποία είχε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό η δημοτική Αρχή- ζητά απαντήσεις αλλά και από τους δημότες «να απαιτήσουν καλύτερη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση». Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Οι Ψηφιακοί Υδρομετρητές ήταν το τελευταίο αφήγημα έπαρσης του δημάρχου και της δημοτικής του Αρχής για την δήθεν μετασχηματισμό του Δήμου σε έξυπνη πόλης. Και λέμε ήταν, γιατί, πριν αλέκτωρ λαλήσαι, το αφήγημα άρχισε να μπάζει νερά, με την ανακοίνωση του Δήμου για τον τρόπο συλλογής και μετάδοσης των ενδείξεων των ρολογιών ύδρευσης.
Σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Δήμου για τις προδιαγραφές του «έξυπνου» υδρομετρητή, αυτός έπρεπε να έχει έναν μηχανισμό, που να επιτρέπει την «απομακρυσμένη ανάγνωση των δεδομένων». Δηλαδή, την ασύρματη συλλογή της ένδειξης από το «τάμπλετ» ή το κινητό του υπαλλήλου καταμέτρησης και από εκεί, τη μετάδοση της στο κεντρικό σύστημα του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό θα μειώνονταν δραστικά τα ανθρώπινα λάθη και οι αδικίες στη χρέωση.
Όμως, η ανακοίνωση του Δήμου μιλά για μια άλλη διαδικασία, εντελώς διαφορετική, που απαιτεί ανθρώπινη μεσολάβηση, την οποία υποτίθεται ότι θα αποφεύγαμε. Δηλαδή, κάθε ιδιοκτήτης ρολογιού, πρέπει να βγάλει μια (ψηφιακή) φωτογραφία της ένδειξης και να τη στείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXIS. Ή αλλιώς, το «αυτομάτως» και το «εξ αποστάσεως» πάνε περίπατο…
Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: «γιατί ο Δήμος κάνει μια τόσο μεγάλη στροφή στη δέσμευσή του;», στο οποίο οι λογικές εκδοχές είναι δύο.
– Είτε πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να εγκατασταθεί το αναγκαίο λογισμικό ή και πρόσθετος εξοπλισμός, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο
– Είτε οι εγκατεστημένοι μετρητές δεν είναι ψηφιακοί, αλλά απλώς ηλεκτρονικοί, δηλαδή δεν επιτρέπουν την απομακρυσμένη ανάγνωση και μετάδοση δεδομένων, όπως θα έπρεπε.
Στην πρώτη περίπτωση, δεν γίνεται κατανοητό το γιατί η δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιβάλει μια δύσκολη διαδικασία, που έχει μεταβατικό χαρακτήρα και αποκλείει όσους κατοίκους δεν έχουν ψηφιακές γνώσεις.
Στη δεύτερη περίπτωση, εάν οι εγκατεστημένοι υδρομετρητές δεν είναι συμβατοί με τις απαιτήσεις της επένδυσης του Δήμου, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Κάνοντας μια επιτόπια έρευνα, διαπιστώσαμε ότι από τους εγκατεστημένους μετρητές απουσιάζουν δυο ενδείξεις, που υπάρχουν εγχειρίδιο της κατασκευάστριας εταιρείας και που ενδεχομένως αφορούν την απομακρυσμένη ανάγνωση δεδομένων.
Κατόπιν τούτου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποβάλαμε αναλυτικά τα παραπάνω ερωτήματα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κριεμάδη, αλλά εκείνος απέφυγε να απαντήσει για την ουσία της υπόθεσης και ειδικά, για τη δυνατότητα ή μη εξ αποστάσεως ανάγνωσης και μετάδοσης δεδομένων από τους αγορασμένους υδρομετρητές.
Επειδή όσο τα ερωτήματα παραμένουν χωρίς απάντηση, κανείς δεν θα γνωρίζει το πραγματικό όφελος ενός έργου 1,6 εκατ. ευρώ, όχι μόνο για την βελτίωση της υπηρεσίας, αλλά και για την τσέπη του δημότη και κατοίκου,
Επειδή όσο η δημοτική Αρχή επιμένει προκλητικά στην προτεινόμενη διαδικασία, αποκλείει ένα σημαντικό μέρος των συνδημοτών μας, που έχει αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης των νέων τεχνολογιών και των e-υπηρεσιών του Δήμου,
Απαιτούμε, να δοθούν άμεσες εξηγήσεις και να αναλάβει η δημοτική Αρχή εξ ολοκλήρου τη διαδικασία μέτρησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, ως οφείλει.
Καλούμε, τους δημότες που στο κάτω – κάτω αυτοί πληρώνουν, να μην προβούν στη διαδικασία που περιγράφεται στην ανακοίνωση και να απαιτήσουν καλύτερη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση.»
Διαβάστε: Παραβατικότητα ανηλίκων: Πρόληψη και κοινωνική πολιτική ζητούν δημοτικές παρατάξεις