Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού ενός 16χρονου από ομάδα ανηλίκων σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου πριν από λίγες ημέρες και της σύλληψης ενός 15χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ένας εκ των δραστών, έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.
Η αναστάτωση αυτή αποτυπώνεται και στις ανακοινώσεις των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Νέος Διόνυσος», οι οποίες ζητούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και πρόληψη ώστε να εκλείψουν οι αιτιές που τα προκαλούν.
«Λαϊκή Συσπείρωση»: Όσο κλεινόμαστε στα σπίτια τόσο ενισχύουμε την παραβατικότητα
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου», Τεύκρος Παντελόγλου και Παναγιώτης Πανάγος, σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι «η παραβατικότητα στην περιοχή μας είναι πια ένα πραγματικό γεγονός, που προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση αλλά και το φόβο στους πολίτες.
Κανένας δεν θα ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του κάποια ημέρα και να το βρει ρημαγμένο ή πολύ περισσότερο να κινδυνέψει η ζωή των δικών του ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών του.
Μέχρι σήμερα από τη δημοτική Αρχή αλλά και την αστυνομία δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά μόνο συσκέψεις επί συσκέψεων με ειδικούς και όχι μόνο, αφού δεν μπορούν και δεν θέλουν να την εξαλείψουν γιατί τη γεννά η ίδια η πολιτική τους, όσο κι αν δεν το παραδέχονται.
Έτσι οδηγηθήκαμε στα τελευταία γεγονότα, καθώς το μόνο σχέδιο που υπάρχει και μάλιστα ενόψει εκλογών είναι οι επικοινωνιακές φιέστες του δημάρχου με απανωτές βραβεύσεις των νέων μας, που όμως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί το θέμα της παραβατικότητας απαιτεί να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες της και η προέλευσή της εφόσον αφορά πολλές κατηγορίες πολιτών όπως: έφηβους, νέους, μετανάστες, Ρομά κ.α.
Την παραβατικότητα τη γεννά η φτώχεια, η ανεργία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το σοβαρό έλλειμμα παιδείας, οι αξίες που δεν υπάρχουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς τα πρότυπα που προβάλλονται έχουν να κάνουν κυρίως με το εύκολο χρήμα, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη χλιδάτη ζωή με τη καταπάτηση ακόμα και των δικαιωμάτων των άλλων αλλά και τον ευτελισμό της προσωπικής τους αξιοπρέπειας.
Κάθε πολίτης, που σέβεται πρώτα τον εαυτό του και δεν έχει παραιτηθεί από τον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στην πόλη μας πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε κάθε ιδεολόγημα που δηλητηριάζει τη σκέψη τη δική του και των παιδιών του. Να εγκαταλείψει αντιλήψεις περί αυτοδικίας και ομάδων που θα περιφέρονται και θα αναλάβουν την “προστασία” μας.
Λύση για την παραβατικότητα μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος ο λαός μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για αξιοπρεπή εργασία και ζωή, παιδεία, υγεία και μια πολύπολιτισμική κοινωνία που του αξίζει. Γιατί μόνο έτσι αντιμετωπίζονται ριζικά οι αιτίες που τη γεννούν.
Για αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί άμεσα εκείνο το κοινωνικό μέτωπο και το σχέδιο δράσης αλλά και να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι από τον Δήμο (όχι ανταποδοτικά αλλά από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους) που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των προαναφερομένων μέσα από:
• τη φροντίδα για εύρεση εργασίας και δημιουργία θέσεων εργασίας για μια αξιοπρεπή ζωή με κοινωνική αναγνωρισιμότητα,
• τη στοχευμένη και μεθοδική σε βάθος χρόνου ενημέρωση, ευαισθητοποίηση ή και εκπαίδευση των δημοτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας,
• την ενίσχυση και της κοινωνικής μέριμνας και την διεύρυνση της για κάθε πολίτη που έχει ανάγκη (π.χ. βοήθεια στο σπίτι),
• τη συνεχή βελτίωση των υποδομών (π.χ. σχολεία, οδοφωτισμός) και της ποιότητας ζωής (π.χ. προγράμματα άθλησης για όλους από τον Δήμο, ανοιχτοί χώροι άθλησης για όλους χωρίς αποκλεισμούς συλλόγων και μεμονωμένων αθλητών),
• τη διεύρυνση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών και την επέκτασή τους (παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, κέντρα υποστήριξης, κέντρο νεότητας κ.α.),
• την ουσιαστική προστασία του πολίτη απέναντι στην παραβατικότητα και στο οργανωμένο έγκλημα, που ως τώρα βρίσκεται στο απυρόβλητο καθώς και
• την πολυπολιτισμική ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας μέσω των σχολείων, των πολιτιστικών κέντρων και συλλόγων με συγκεκριμένη αξιακή στόχευση και όραμα».
«Νέος Διόνυσος»: Να ακούσουμε το καμπανάκι και να αντιδράσουμε
Και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέος Διόνυσος» και υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Καρυστινός, σχολίασε το πρόσφατο γεγονός με ανακοίνωσή στην οποία τονίζει ότι «δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου. Η αυξανόμενη εφηβική και νεανική βία εμφανίστηκε εμφατικά και στην πόλη μας. Με ένα βίαιο περιστατικό που έλαβε πρωτοφανή έκταση, αφού δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα ειδησεογραφικά site της χώρας.
Ασφαλώς, ο Διόνυσός μας δεν είναι η μόνη πόλη που αντιμετωπίζει τέτοιες συμπεριφορές. Οφείλουμε, όμως, να ακούσουμε το καμπανάκι και να αντιδράσουμε. Γιατί οι παραβατικές και ακραίες αυτές συμπεριφορές καταδεικνύουν ότι οι όποιες υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.
Σε κάθε τέτοιο γεγονός οι ευθύνες μοιράζονται. Και αποδίδονται -αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο- στην οικογένεια, στον ίδιο τον έφηβο, στο σχολείο, στο σύστημα ασφαλείας της πολιτείας, στην τοπική κοινωνία. Όμως ο διαμερισμός ευθυνών από μόνος του δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος.
Στην πραγματικότητα, τέτοια φαινόμενα βίας μεταξύ εφήβων και παιδιών (σε μικρότερη έκταση και ένταση) είναι δυστυχώς καθημερινά μέσα και έξω από τα σχολικά πλαίσια. Αυτή η πραγματικότητα που μεταφέρεται από τα ίδια τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε και να δρούμε μόνο τιμωρητικά / κατασταλτικά. Γιατί τότε είναι αργά και το κακό έχει ήδη γίνει.
Ο Δήμος, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη φορέας εξουσίας, οφείλει να ανασχεδιάσει την κοινωνική του πολιτική. Οφείλει:
(Α) να απευθυνθεί συλλογικά στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας ενημερώσεις και δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.
(Β) να απευθυνθεί ατομικά στον κάθε δημότη, προσφέροντας την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι προβληματικές περιπτώσεις, να μπορεί π.χ. ένας έφηβος να ζητήσει βοήθεια και να αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό οι παρεμβατικές ακραίες συμπεριφορές.
(Γ) να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τα καίρια ζητήματα με τεχνογνωσία, διασύνδεση μεταξύ όλων των υπηρεσιών/φορέων/εθελοντών κτλ.
(Δ) να αξιοποιεί κάθε σχετικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί η κεντρική κυβέρνηση.
(Ε) να φροντίζει για την ασφάλεια των δημοτών, απαιτώντας την επαρκή επάνδρωση των σχετικών κρατικών δομών και εξασφαλίζοντας την συνεργασία αυτών με την δημοτική αστυνομία και την υπηρεσία security/φύλαξης δημοτικών κτηρίων.
Αποσπασματικές ενέργειες, υπηρεσίες και δράσεις, κραυγές και αναθέματα δεν οδηγούν σε ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Απαιτείται σχέδιο, δράση, συνεννόηση όλων των φορέων και αποτελεσματική παρέμβαση εκεί όπου το κακό έχει τις ρίζες του».
Διαβάστε: Νέος Διόνυσος: «Τα έργα είναι προσωρινά και η ταλαιπωρία μένει»