Σε ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε ο Δήμος Διονύσου το τεράστιο ζήτημα του περιβάλλοντος και ζήτησε από τους πολίτες του να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους.
Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στον θεσμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας», η θεματική της οποίας για τα έτη 2021-2022 φέρει τον τίτλο «Προστατεύοντας το Περιβάλλον: Οι τοπικές κοινότητες αναλαμβάνουν δράση και υλοποιήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Εθελοντισμού και Διαβούλευσης του Δήμου Διονύσου, με υπεύθυνη την Σοφία Κατσίγιαννη.
Οι πολίτες που συμμετείχαν απάντησαν σε ερωτήματα και πρότειναν δράσεις αποκατάστασης και πρακτικές που θα μπορούσαν κατά την άποψή τους να βελτιώσουν την κατάσταση στον Δήμο. Χαρακτηριστικά απάντησαν και πρότειναν τα εξής:
Ποια τοπικά ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας σας ανησυχούν περισσότερο;
Οι πολίτες εστίασαν στην προστασία του δάσους, τον κίνδυνο των πλημμυρών, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και φυσικών υλικών καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο, τη διακυβέρνηση και την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Επίσης, επεσήμαναν ότι η καθαριότητα συνάδει με την ποιότητα ζωής όλων.
Ενδεικτικά, κάποιες προτάσεις που αναφέρθηκαν είναι: Να αποκατασταθεί το δάσος που κάηκε και να αποφευχθούν οι «μίνι χωματερές» που δημιουργούνται από τα πεταμένα αντικείμενα π.χ. μάσκες, πλαστικά μπουκάλα και άλλα υλικά. Να υπάρχει φροντίδα των δασικών ειδών και μέριμνα για τις επιπτώσεις τους στο δασικό οικοσύστημα και τους οικισμούς (π.χ. ανάγκη κλαδεμάτων), να γίνει καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων του Δήμου και να υπάρχει τήρηση των θεσμοθετημένων κανόνων.
Σε ποιες δράσεις αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος θα θέλατε να εστιάσει κατά προτεραιότητα η Διοίκηση του Δήμου την προσπάθειά της; (Μπορείτε να εξηγήσετε το σκεπτικό σας;)
Οι απαντήσεις των πολιτών και σε αυτήν την ερώτηση έθεσαν ως προτεραιότητα την προστασία του δάσους, μέσα από την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με δεντροφυτεύσεις και καλλωπισμούς, την έγκαιρη αποκομιδή κλαδιών, την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και τη οργάνωση περιπολιών μέσα στα δάση.
Συνέστησαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, και αιτήθηκαν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της έννοιας της περιβαλλοντικής προστασίας με την πολιτισμική και οικιστική ανάπτυξη, και προτάθηκαν συγκεκριμένες δράσεις όπως καλλωπισμός και ευπρεπισμός των δημόσιων χώρων, η αποκαθήλωση των καρφωμένων σε δέντρα πινακίδων, η ορθή διαχείριση απορριμμάτων και πόρων, μέσα από εκστρατείες ανακύκλωσης, τοn διαχωρισμό απορριμμάτων και ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης που θα αξιοποιούν διαφορετικές μορφές τέχνης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων των ηλικιών. Ακόμη, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να ενισχυθεί η υπακοή τους στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να πειστούν να καθαρίζουν έγκαιρα τα οικόπεδά τους. Ως βοηθητικό μέτρο στην παρακίνηση των πολιτών για συμμόρφωση με τους κανόνες καθαριότητας, προτάθηκε και η τοποθέτηση καμερών.
Είστε μάρτυρας κάποιας καλής πρακτικής στην περιοχή μας; (Αν ναι, μπορείτε να την περιγράψετε;)
Αρκετοί πολίτες δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες καλών πρακτικών στην περιοχή μας. Αναγνωρίστηκε από όλους τους πολίτες ο σημαντικός ρόλος των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Επίσης, αναφέρθηκε ότι υπήρξε και ιδιωτική πρωτοβουλία στήριξης και αρωγής σε πληγείσες οικογένειες. Ακόμα, κάποιοι πολίτες δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς λειτούργησε θετικά ο καθαρισμός των χωραφιών από χόρτα καθώς και ο καθαρισμός από σκουπίδια σε κάποια καίρια σημεία παράπλευρα κεντρικών οδών. Αξιοσημείωτες είναι τέλος οι αναφορές στην εθελοντική ομάδα ΔιόνυSOS, η οποία προβαίνει σε δράσεις καθαρισμού σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και σε δράσεις που κάνουν μεμονωμένοι πολίτες οι οποίοι επιχειρούν τον καλλωπισμό και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων με ίδια μέσα.
Συμμετέχετε σε κάποια θετική πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στην περιοχή μας;
Είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι πολλοί πολίτες της περιοχής συμμετέχουν σε ομάδες και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος όπως οι ομάδες: ΔιόνυSOS και Save Your Hood. Επίσης υπήρξαν ολοκληρωμένες προτάσεις όπως η προκήρυξη νεανικού διαγωνισμού ζωγραφικής των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ καθώς και πρόταση για ολοκληρωμένη ματιά στη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, ακόμα και μέσα από μικρές ενέργειες όπως είναι η συλλογή και φύτευση κουκουτσιών. Ακόμη προτάθηκε να γίνουν σεμινάρια και εκπαίδευση των πολιτών, για τα δάση και την προστασία τους.
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος ή φορέας το έργο του οποίου σας δίνει έμπνευση και από τον οποίο μπορούμε περισσότεροι να παραδειγματιστούμε; (Τι κάνει; Πώς αυτό είναι διαφορετικό;)
Σε αυτήν την τελευταία ερώτηση οι πολίτες μας ανέφεραν ομάδες όπως το Save Your Hood, ΔιόνυSOS, Act4naturaldisasters, για τις οποίες δήλωσαν ότι ο τρόπος που οργανώνουν και αναρτούν τις δράσεις κάθε εβδομάδα τους δίνει έμπνευση και τους παρακινεί για δράση. Ακόμη μας αναφέρθηκε το Project Σκύρος και φυσικά το έργο των εθελοντών πολιτικής προστασίας του Δήμου μας. Ακόμη έγινε αναφορά σε άλλους Δήμους που έχουν κατορθώσει να προσδώσουν σύγχρονες νότες στην περιοχή τους και έχουν εξασφαλίσει για τους πολίτες τους μεγάλες πλατείες, άλση και χώρους αναψυχής. Τέλος ως πηγή έμπνευσης χαρακτηρίστηκαν και λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι διδάσκουν στα παιδιά τους από μικρά πώς να προστατεύουν το περιβάλλον και να το διατηρούν καθαρό.