Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 25/11/2023
«Το ηλικιακό κατώφλι έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όλο και κατεβαίνει. Η χρήση αρχίζει από τα 13 χρόνια και ενδεχομένως ακόμα νωρίτερα».
Αυτά τα λόγια, που ακούστηκαν από τον αέρα της ΕΡΤ (εκπομπή «Συνδέσεις»), ανήκουν στον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο Λιάπη. Και τη ζοφερή αυτή εικόνα ήρθε να ενισχύσει ο γγ των αστυνομικών Στράτος Μαυροειδάκος: «Μέσα από τις παρέες στα σχολεία υπάρχει το εμπόριο ινδικής κάνναβης. Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου σε ότι αφορά την πρώτη δόση που παίρνει ένα παιδάκι 11 και 12 χρονών.»
Την ίδια ώρα, ένα κορίτσι 16 χρονών, παιδί ακόμα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα σπίτι στον Βύρωνα, μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ένα παιδί που δήλωνε χρόνια χρήστης, είχε αρχίσει τη χρήση από τα 12 ή τα 13. Και πέθανε, στα χέρια κάποιων αδίστακτων που την είχαν κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, «πειραματόζωο» δοκιμάζοντας επάνω της κάθε είδους ναρκωτικό.
Παράλληλα, ρίχνοντας μια ματιά στα δελτία Τύπου που δημοσιεύει η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά, η παρουσία ανήλικων συλληφθέντων είναι τεράστια. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ξανά τέτοια εικόνα. Και η βία μεταξύ των ανηλίκων δεν σταματά, το ζούμε στις γειτονιές μας. Έφηβοι (και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, εκεί στα 13, 14 χρόνια τους) τραβούν μαχαίρια, γρονθοκοπούν, κλωτσούν, ληστεύουν ακόμα και ενήλικες. Δύο κορίτσια πριν από λίγες ημέρες επιτέθηκαν σε συνομήλική τους και το ξύλο που έπεσε, κάποτε το βλέπαμε μόνο σε ερασιτεχνικούς αγώνες κατς. Ελάχιστοι παρενέβησαν, οι περισσότεροι τραβούσαν βίντεο με το κινητό.
Ο κώδωνας κρούεται από πάσα κατεύθυνση. Τα παιδιά έχουν πολλαπλά ερεθίσματα, στα χέρια και τα μάτια τους απλώνεται ένας ψηφιακός κόσμος χωρίς τέλος και εκείνα, ψάχνουν να βρουν τα όριά τους.
«Να φροντίσουν οι γονείς να είναι κοντά στο παιδί. Το παιδί να διατηρεί απαράλλακτο το αίσθημα του ανήκειν. Να διατηρεί μια σχέση ενσυναίσθησης, κατανόησης από τον γονιό, να νιώθει ότι ο γονιός μπορεί να το καταλάβει. Δεν το “παρκάρει” μπροστά στο tablet ή μπροστά στο λάπτοπ», συμβουλεύει ο Χ. Λιάπης.
Όμως κι αυτό, φαντάζει δύσκολο. Γιατί η αυτοκριτική είναι δύσκολη, πόσο μάλιστα όταν είσαι ενήλικας και δεν «μπορείς να κάνεις λάθος». Όμως εδώ, το ποτάμι έχει δύσκολο γυρισμό (ΑΝ έχει) και αυτό κανείς γονιός δεν πρέπει να το ξεχνά.