Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 05/04/2025
Είναι δεδομένο ότι φέτος προφανώς θα έχουμε ξανά πυρκαγιές. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος της περιόδου να έχουμε τα συμπεράσματα τα οποία θέλουμε, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ξανά για την επόμενη χρονιά».
Ομολογούμε ότι η παραπάνω δήλωση του νέου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο για την πυροπροστασία κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή του ρεαλισμού, των μετρημένων προσδοκιών και του μακρόπνοου σχεδιασμού με στόχο την συνεχή βελτίωση του αντιπυρικού σχεδιασμού. Πρόκειται για μια δήλωση που διαφοροποιείται αρκετά από αντίστοιχες που έκαναν κατά καιρούς οι προκάτοχοί του, οι οποίες πολλές φορές πλησίαζαν στον όρο «μεγαλοστομία» και η τραγική πραγματικότητα τους διέψευδε οικτρά.
Τη «μπάλα χαμηλά» κρατάει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο, καθώς η ΚΕΔΕ δηλώνει μεν ικανοποιημένη από την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την πυροπροστασία, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί ότι και τα χρήματα δεν είναι αρκετά αλλά και ότι χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό. Και εμείς θα πούμε εδώ ότι -μιας και η κατάσβεση των πυρκαγιών ασφαλώς και δεν μπορεί να στηριχθεί στους δημοτικούς μηχανισμούς ή τους Συνδέσμους Δήμων, παρά μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, με αιχμή του δόρατος φυσικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία- οι κατάλληλοι πόροι και το επαρκές προσωπικό και σε αριθμούς και σε εκπαίδευση αποτελούν ένα κρίσιμο δίπτυχο, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η πρόληψη. Και όπως όλοι έχουμε καταλάβει με οδυνηρό τρόπο τα τελευταία χρόνια, οι υπερφίαλες δηλώσεις περί πρόληψης τόσο από κρατικούς όσο κι από αυτοδιοικητικούς παράγοντες έχουν πληρωθεί πανάκριβα και σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες και σε μεγάλες καταστροφές σε χλωρίδα και πανίδα.
Γι’ αυτόν τον λόγο κρατάμε τη μετρημένη προσέγγιση του νέου υπουργού. Πράγματι, πυρκαγιές θα έχουμε και πάλι. Το θέμα είναι να εντοπίζονται έγκαιρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Να υπάρχει άριστη συνεργασία και άψογα αντανακλαστικά ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς. Να μη σαστίζει ο μηχανισμός μπροστά σε αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Να γίνονται τακτικές συσκέψεις μέσα στην αντιπυρική περίοδο, όπου θα καταδεικνύονται τα όποια κενά και δυσλειτουργίες. Να μην υπάρχουν σκοπιμότητες και «αναμέτρηση» εξουσιών.
Και για να γίνουν όλα αυτά, πιστεύουμε ακράδαντα στον ουσιαστικό ρόλο των Δήμων. Στην ουσιαστική ενίσχυσή τους με πόρους και προσωπικό. Αλλά και στη λογοδοσία τους για την αποτελεσματική χρήση τους.
Και στο κάτω κάτω, όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την «Ασπίδα του Αχιλλέα» στην εθνική άμυνα με δαπάνες 25 δισ. ευρώ έως το 2037, αν μη τι άλλο για τον διαρκή «πόλεμο» με τις δασικές πυρκαγιές που κατατρώει τα «σωθικά» της πατρίδας μας, θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν και τα χρήματα και οι άνθρωποι, για να φτιαχτεί επιτέλους μια ακόμη πιο δυνατή «ασπίδα», αυτή που θα μας προστατεύει αποτελεσματικά από την πύρινη λαίλαπα στην πράξη. Όχι στα λόγια…