Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 23/10/2024
Από το 2020, με τον «μπαμπούλα» και της πανδημίας, πολλές Δημόσιες & Δημοτικές Υπηρεσίες ψηφιοποιήθηκαν, απλουστεύοντας τις διαδικασίες για τους πολίτες. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που στα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής και στου Παπάγου μπήκε «λουκέτο», το καλοκαίρι του 2023. Τα παραρτήματα αυτά ήταν ανάμεσα στα δεκάδες σημεία των ΕΛΤΑ πανελλαδικά που, στο πλαίσιο του «νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης της εταιρείας», διέκοψαν τις συναλλαγές τους με το κοινό.
Οι ρεαλιστές θα έλεγαν ότι ήταν φυσικό να επικρατήσει η πραγματικότητα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής που -σχεδόν- αποτρέπει τη δια ζώσης εξυπηρέτηση. Ωστόσο, πέρα από τον αντίλογο ότι όλες οι ανθρώπινες ανάγκες δεν μπορούν να μπαίνουν στη λογική κόστους – οφέλους, υπάρχει η πραγματικότητα (και) της σημερινής ζωής.
Η παροχή συντάξεων για επίδοσή τους σε ανήμπορους γερόντους, οι συναλλαγές των επαγγελματιών με την καθημερινή διακίνηση δεμάτων & μικρών ποσών, η εξυπηρέτηση μέσω αντικαταβολών και οι παραδόσεις αλληλογραφίας παραμένουν μια υπαρκτή καθημερινότητα, το 2024. Στην Αγία Παρασκευή επαγγελματίες, ηλικιωμένοι κι αρκετοί άλλοι εξυπηρετούνται από το μικρό – απροσπέλαστο (λόγω κίνησης και ελλείψει πάρκινγκ & τακτικής δημόσιας συγκοινωνίας) κατάστημα της οδού Αγ. Ιωάννου.
Ανάλογη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση υφίστανται όσοι καλύπτονταν από τα ΕΛΤΑ Παπάγου, καθώς η πλησιέστερη εναλλακτική είναι μια διαδρομή περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων για το παράρτημα του Χολαργού, στην ήδη επιβαρυμένη οδό Υμηττού.
Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία απευθείας δημόσια συγκοινωνία για προσέγγιση των Παπαγιωτών με το συγκεκριμένο ταχυδρομείο, γεγονός που σύμφωνα με καταγγελίες, οδηγεί αρκετούς στη λύση -μέσω μετρό- του Ταχυδρομείου Συντάγματος! Άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγάλος φόρτος εργασίας των «υπέρ-καταστημάτων», με το λίγο προσωπικό, φέρνουν ουρές, που αποτρέπουν αρκετούς από τη… σκέψη συναλλαγής.
Απαντώντας σε αντιδράσεις για άλλες ανάλογες περιπτώσεις στην Αττική, η διοίκηση της εταιρίας καθησύχασε ότι «η ταχυδρομική δράση οργανώνεται σε κεντρικά σημεία και δεν επηρεάζεται από την αναδιοργάνωση του δικτύου, η οποία, μέσω της καλύτερης κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΛΤΑ, βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Ωστόσο και πριν από τις συγχωνεύσεις ταχυδρομείων, δεν έδινε -εξ αρχής- χαραμάδες αισιοδοξίας η λειτουργία του (μοναδικού) υποκαταστήματος στο Χαλάνδρι, με πολλά «κρούσματα» ανεπίδοτων αλληλογραφιών και αντικαταβολών για τις οποίες οι εμπλεκόμενοι δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ. Για όσους, δε, αναζητούν τον εχθρό του κακού στο χειρότερο, άλλες περιοχές της χώρας έζησαν προ μηνών τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της μεταφοράς γραμμάτων με… καφάσια, που αναζητούσαν παραλήπτες.