Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 07/02/2025
«Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων για την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, πραγματοποιήθηκε από 06.00 ώρα της Παρασκευής 31-1-2025 έως 06.00 ώρα της Δευτέρας 3-2-2025, ειδική επιχειρησιακή εξόρμηση που αναπτύχθηκε σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής για τον εντοπισμό ατόμων που οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Συνολικά ελέγχθηκαν 2.084 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 252 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 8 σε βαθμό πλημμελήματος, για τους οποίους ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Σε άλλες 244 περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον αφαιρέθηκαν 56 άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν 211 οχήματα.»
Αυτή είναι πιο πρόσφατη (03/02) ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τους ελέγχους για χρήση αλκοόλ σε οδηγούς και τα αποτελέσματά τους. Θα πείτε… ναι, και; Τι το καινούργιο έχει να μας πει; Τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη σχετική ανακοίνωση, ή από μια παρόμοια ανακοίνωση πριν από δύο χρόνια για παράδειγμα;
Δυστυχώς, αυτή φαίνεται ότι είναι και η αντιμετώπιση του ζητήματος για πολλούς από τους οδηγούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, δεν το σκέφτονται ιδιαίτερα πριν καθίσουν στη θέση του οδηγού, πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους και βγουν στον δρόμο, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι είναι ανίκανοι να οδηγήσουν με ασφάλεια (για τον εαυτό τους, τους τυχόν συνεπιβάτες τους και όποιους άτυχους βρεθούν στο διάβα τους).
Είναι αλήθεια ότι κάποια βελτίωση έχει παρουσιαστεί στη χώρα γενικότερα, τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων αλλά η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε, ώστε να φτάσουμε τα επιθυμητά επίπεδα ασφάλειας, είναι μεγάλη και παραμένουμε μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέχουν υψηλή θέση ως προς τον σχετικό δείκτη θνησιμότητας.
Δεν χρειάζεται να βγουν στη δημοσιότητα και να κατακλύσουν τα πρωτοσέλιδα και τα παράθυρα των τηλεοπτικών εκπομπών, ειδήσεις για «επώνυμους» που συνελήφθησαν να οδηγούν υπό την επήρεια. Αρκεί μια βόλτα έξω από τα νυχτερινά μαγαζιά, για να διαπιστώσει κάποιος, πόσοι από τους θαμώνες που αποχωρούν, επιλέγουν να πάρουν ταξί για να γυρίσουν σπίτι τους καθώς είναι φανερό ότι δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν και πόσοι παίζουν στη… ρουλέτα την επιστροφή τους, αποφασίζοντας να πάρουν το όχημά τους.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 30% των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα, σχετίζεται με την οδήγηση υπό μέθη.
Και να πει κάποιος ότι η λύση είναι περίπλοκη; Ένα ταξί ή ένας φίλος που δεν έχει πιει και είναι σε κατάσταση να οδηγήσει, μπορεί να είναι η επιλογή που θα σώσει μια ζωή ή και ζωές.