Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στο Ηράκλειο για την απόφαση της αντιδημάρχου Παιδείας να ζητάει η επικοινωνία των προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες της πόλης και χρήζουν αντιμετώπισης από τον Δήμο ή τα διάφορα αιτήματα να γίνονται μέσω των διευθυντών και μόνο.
Πάντα τα σχολεία και τα προβλήματα τους είναι ένα πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης σε πολλά επίπεδα, τόσο πολιτικά, όσο και κοινωνικά.
Δεν ξέρω για ποιο λόγο η εν λόγω αντιδήμαρχος έφθασε σε αυτή την απόφαση, αν και φαντάζομαι, αυτό που ξέρω όμως με σιγουριά είναι ότι αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο να αναβαθμιστεί ο ρόλος των γονέων σε σχέση με την παρουσία τους και μάλιστα από θέση ισχύος στα σχολικά δρώμενα.
Ακόμα και αν το ζητούμενο από την δημοτική Αρχή είναι να κρύψει τα προβλήματα, να τα “φιλτράρει” και όχι να τα επιλύσει, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η αντιπολίτευση, οι Γονείς έχουν μέσω των οργάνων τους και βάσει της νέας αυτής ντιρεκτίβας να πάρουν πολύ περισσότερα πράγματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το βλέπει αυτό η Ένωση Γονέων και μιλάει για αποκλεισμό των γονέων.
Επειδή έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια το γονεϊκό κίνημα, θα συνιστούσα στους Συλλόγους Γονέων να εκμεταλλευτούν όλα τα προνόμια που τους δίνει η νομοθεσία και να πάρουν αυτό που τους αναλογεί αποκτώντας φωνή μέσω του θεσμικού τους ρόλου.
Δηλαδή, να απαιτήσουν να την συγκρότηση των «Συμβούλιων Σχολικής Κοινότητας», σε κάθε σχολείο.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε δήμους όπου υπάρχουν πάνω από δύο σχολικές μονάδες ή σχολικά συγκροτήματα ανά βαθμίδα, λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από 3 έως 5 μέλη.
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οπωσδήποτε ο Διευθυντής Σχολείου, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος γονέων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος συλλόγου διδασκόντων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις, παλαιότερα στις Σχολικές Επιτροπές, τώρα πλέον απευθείας στον Δήμο σε μια προσπάθεια για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.
Ας απαιτήσουν λοιπόν την συγκρότηση τους και την λειτουργία τους, αποκτώντας ουσιαστικά φωνή θεσμικά, έχοντας πρόσβαση ακόμα και στην αλληλογραφία με τον Δήμο, οπότε γίνεται ακόμα πιο ενεργός ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων.
Ο νόμος είναι παλιός, αλλά ακριβώς για όσα σας περιέγραψα παραπάνω, τον κρατούσαν ανενεργό.
Ας το δουν λοιπόν οι γονείς το όλο σκηνικό σαν μια ευκαιρία για ουσιαστική διεκδίκηση του ρόλου τους μέσα στα σχολεία…