«Το έθιμο της βασιλόπιτας πιθανόν έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική εορτή των ‘’Κρονίων’’ και των ρωμαϊκών ‘’Σατουρναλίων’’ που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως ‘’Βασιλιά της βραδιάς’’ αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού».
Πηγή: Wikipedia για το έθιμο της Βασιλόπιτας
Παρακαλούνται οι φίλτατοι αναγνώστες να μην προτρέξουν να χαρακτηρίσουν το σημερινό σημείωμα της στήλης «ανεπίκαιρο». Το γνωρίζουμε ότι η βασιλόπιτα, μαζί με το φλουρί, το σπάσιμο του ροδιού, το «ποδαρικό» και τα κάλαντα αποτελούν πατροπαράδοτα έθιμα που τιμώνται κάθε χρόνο λίγο πριν ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και το ημερολόγιο αισίως δείχνει 18 Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2024. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ή να μην επισημάνουμε την πολλαπλή χρησιμότητα μιας εκδήλωσης κοπής πίτας όπως αυτές στις οποίες κατά δεκάδες παρευρίσκονται οι νεοεκλεγμένοι αιρετοί των Δήμων μας.
Πρόκειται για δράσεις που τυπικά γίνονται «για το καλό του νέου χρόνου» και την σύσφιξη των σχέσεων των παρευρισκόμενων. Ένα συμβολικό «νέο ξεκίνημα» μιας και συμπίπτει με το λυκαυγές του νέου έτους.
Καμιά φορά, όμως, εμφορούνται από επικοινωνιακούς σκοπούς πχ. μια ανακοίνωσή ή μια δήλωση, ένα «public statement» που -κατά την δημοσιογραφική ορολογία- «βγάζει είδηση» και είναι ικανό να «καπελώσει» ακόμα και την πιο «λαμπρή» ή «εντυπωσιακή» τελετή.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η Νατάσσα Κοσμοπούλου στο περιθώριο της κοπής της πίτας του Δήμου Κηφισιάς, στην οποία παρευρέθη έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να προχωρήσει σε μια σειρά από διαδημοτικές συνεργασίες με όμορους Δήμους του Βόρειου Τομέα.
Με αυτήν την δήλωση η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Πεντέλης έκανε άπαντες να αναρωτιούνται: άραγε τι μορφή θα έχουν αυτές οι συνεργασίες;
Θα πρόκειται για «χείρα βοηθείας» που θα προσφέρουν Δήμοι σε άλλους Δήμους; (βλέπε περίπτωση αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Πεντέλης, στην οποία συνδράμουν γειτονικοί -και όχι απλώς όμοροι -Δήμοι , όπως το Γαλάτσι, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι).
Μήπως ο στόχος είναι οι συνέργειες Δήμων σε υπερτοπικά ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η αντιπλημμυρική θωράκιση και η διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων, όπως έθεσε ως στόχο ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του;
Ή μήπως το ζητούμενο είναι η διάδοση έξυπνων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε Δήμους του Βορείου Τομέα ;
Μια τέτοια καλή πρακτική θα μπορούσε να είναι η πιλοτική εφαρμογή χρήσης της πλατφόρμας έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ για τη συλλογή δεδομένων από έξυπνους μετρητές νερού της ΕΥΔΑΠ που πρώτος απ’ όλους τους Δήμους του Βόρειου Τομέα ο Δήμος Πεντέλης υιοθέτησε.
Αλλά τώρα που η στήλη το ξανασκέφτεται, κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε την ενημέρωση της νέας δημοτικής Αρχής από την προηγούμενη , η οποία είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση της εν λόγω συμφωνίας με τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΕΥΔΑΠ.
Αυτήν την περίοδο το να βρεθούν τετ α τετ η απελθούσα δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου υπό τη μορφή ενημέρωσης μιας εξ’ αυτών μοιάζει πιο απίθανο και από το παραμύθι του Άγιου Βασίλη. Ας ελπίσουμε όχι μόνο «για το καλό του νέου χρόνου» αλλά και προς όφελος των δημοτών ενός Δήμου που βρίσκεται σε κλίμα μόνιμης πολιτικής πόλωσης, αυτό να αλλάξει μέσα στη χρονιά…