Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 03/04/2024
Ο «Ρομπέν των Δασών» ανήκει στην κατηγορία των αγαπημένων ηρώων για αρκετά παιδιά και ενήλικες. Η φήμη ότι έκλεβε χρήματα από τους πλούσιους για να τα μοιράζει στους φτωχούς και κατατρεγμένους, τον κατέστησε μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες, παγκοσμίως. Τα ερωτήματα εάν πρόκειται για αληθινό πρόσωπο και ποιος ήταν στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν έχουν απαντηθεί και πολλές εκδοχές του έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν προϊόν μυθοπλασίας, με τις πρώτες αναφορές στο όνομά του να εμφανίζονται μόνο σε παραδοσιακές μπαλάντες της Αγγλίας ως «Ρόμπιν Χουντ».
Υπάρχουν άλλοι μελετητές που υποστηρίζουν ότι ήταν ένα υπαρκτό ιστορικό όνομα. Σύμφωνα με έγγραφα του 1226 στην πόλη Γιόρκ, αναφέρεται ότι έχασε την περιουσία του, (32 σελίνια και 6 πένες) όταν την κατέσχεσαν επειδή χρωστούσε στη εκκλησία του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια βγήκε στην παρανομία. Οι περισσότεροι ιστορικοί τείνουν προς αυτήν την εκδοχή ενώ πολλά βιβλία και αρκετές ταινίες ακολούθησαν γύρω από τη ιστορία του. Όποια και αν είναι όμως η αλήθεια για το πρόσωπο του «Ρομπέν των Δασών», το βέβαιο είναι πως η ιστορία του θα εξακολουθήσει να ελκύει το ενδιαφέρον μελετητών, συγγραφέων και του κοινού.
Ωστόσο, στα δικά μας μέρη και τους τωρινούς καιρούς, απέχουν… έτη φωτός από τον «Ρομπέν των Δασών» οι… πορτοφολάδες που λήστευαν ηλικιωμένους σε λαϊκές αγορές του Βορείου Τομέα, κάνοντας, μάλιστα, στη συνέχεια ανέπαφες συναλλαγές με τις κάρτες. Θεώρησαν (αν και είναι αμφίβολη η λειτουργία σκέψης και συνείδησης) ως ελκυστικά κλοπιμαία για ίδιον όφελος το υστέρημα ενός/μιας συνταξιούχου.
Επίσης, όταν δεν ικανοποιούνταν από τα… λάφυρα του πορτοφολιού, προσέγγιζαν -πάλι- γερόντους έξω από τα σπίτια τους ή σε κοντινή απόσταση. Έπειθαν με διάφορα προσχήματα -όπως εργασίες… ηλεκτροδότησης στη γειτονιά- να τους αφήσουν να μπουν μέσα. Κατά την παραμονή τους στις κατοικίες, αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Έπειτα από έρευνες της Αστυνομίας, συνελήφθησαν δύο τέτοιοι δράστες και εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις κλοπών, με το συνολικό ποσό που απέσπασαν να ξεπερνά τις 22.000 ευρώ. Η «λεία» μπορεί να μην ήταν μεγάλη, αλλά μεγαλύτερη υλικά και ηθικά είναι η απώλεια για ηλικιωμένους των λαϊκών αγορών από τους οποίους δεν περισσεύουν τα προς το ζην. Τελικά, η κατάταξη ορισμένων στο ανθρώπινο είδος δεν χωρά σε κανένα… παραμύθι της εποχής μας.