Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 08/11/2024
Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι όποιος φταίει για το τροχαίο στον Χολαργό που έχει στείλει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ένα 12χρονο παιδί, πρέπει να τιμωρηθεί, όπως του αρμόζει από το νόμο. Τέλος.
Από κει και πέρα… Ούσα μητέρα ανήλικου που ζητάει επανειλημμένως για δώρο ένα ηλεκτρικό πατίνι και λαμβάνει συνεχόμενες αρνητικές απαντήσεις, ζω με το άγχος του πότε θα καβαλήσει το δημοτικό ηλεκτρικό πατίνι και θα βγει στους δρόμους απροστάτευτο, όσο κι αν εγώ τον αποτρέπω, γιατί του είναι εύκολο.
Και κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση, την οποία ήθελα καιρό να κάνω αλλά τώρα με αφορμή αυτό το ατύχημα, ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι (γιατί μην ξεχνάμε, υπήρξαν στο παρελθόν και άλλα τέτοια συμβάντα, άλλες φορές με απλούς τραυματισμούς και άλλες με τραγικότερες συνέπειες).
Από πού ελέγχεται το ποιος καβαλάει ένα ηλεκτρικό πατίνι και κυκλοφορεί στους δρόμους; Δεν αναφέρομαι φυσικά σε εκείνους που έχουν επενδύσει σε έναν τέτοιο τρόπο μετακίνησης και αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους κινδύνους που -έτσι κι αλλιώς στους ελληνικούς δρόμους- εγκυμονούν ακολουθώντας τον ΚΟΚ. Εκείνους δηλαδή που φορούν το κράνος τους, μετακινούνται στους δρόμους όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών (οδοί με όριο ταχύτητας έως 50 χλμ./ώρα και όχι επαρχιακές οδούς, μεγάλες λεωφόρους ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας), δεν μεταφέρουν δεύτερο άτομο και δεν ξεπερνούν την επιτρεπόμενη ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα.
Ο ΚΟΚ διευκρινίζει δε ότι αν η μέγιστη ταχύτητα ενός ηλεκτρικού πατινιού είναι τα 6 χλμ./ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών. Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω. Φυσικά, ή χρήση κράνους είναι απαραίτητη, όπως και το κουδούνι, το φως και το κόκκινο αντανακλαστικό στο πίσω μέρος.
Στους Δήμους αν δεν κάνω λάθος, τα πατίνια που διατίθενται στους πολίτες είναι αυτά, η ταχύτητα των οποίων φτάνει τα 25 χλμ/ώρα.
Όμως ένα ανήλικο παιδί μπορεί -και τονίζω εδώ ότι δεν αναφέρομαι στο παιδί που είχε το ατύχημα στον Χολαργό-, με μια κάρτα (από αυτές που εκδίδονται για το χαρτζιλίκι τους), να νοικιάσει το πατίνι και να κυκλοφορήσει ανενόχλητο όπου και όπως θέλει, μέρα ή νύχτα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας που θα προστατεύει το ίδιο το παιδί από τη λάθος επιλογή του να βγει στον δρόμο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ως βορά στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που -δυστυχώς- δεν έχουν και την καλύτερη φήμη στη χώρα μας και ως εύκολα θύματα στους κακοφτιαγμένους και κακοδιατηρημένους δρόμους μας;
Πόσα ακόμα τέτοια συμβάντα πρέπει να ακούσουμε και να διαβάσουμε, προκειμένου οι αρμόδιοι να βρουν τρόπους για να προλαμβάνονται τα ατυχήματα και να κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια όπως πρέπει στους δρόμους μας;