Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 31/01/2024
Έπειτα από αρκετά χρόνια «σιγής ασυρμάτου» από πλευράς κεντρικού Κράτους ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Πάρκο Γουδή βγήκε στην… επιφάνεια. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση ανάμεσα στις διοικήσεις των τριών εμπλεκομένων Δήμων (Παπάγου – Χολαργού, Αθηναίων και Ζωγράφου). Περισσότερα για τις αποφάσεις της σχετικής συνάντησης μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Ανεξαρτήτως καλών προθέσεων των εξαγγελιών, η πραγματικότητα δεν είναι μάλλον τόσο πράσινη όσο… γκρίζα για τον «πνεύμονα» της περιοχής. Η προαναγγελία «αναγέννησης» του Πάρκου είχε ειπωθεί (και) τον Μάρτιο του 2020 σε συνάντηση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) Κωστή Χατζηδάκη με τους δημάρχους από τις τρεις περιοχές. Το κυβερνητικό στέλεχος είχε αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «ο χρόνος που έχουμε δώσει στους εαυτούς μας είναι περίπου ένα έτος για την αντιμετώπιση όλων των εμποδίων».
Έκτοτε, η μόνη υπαρκτή εξέλιξη ήταν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της οποίας ωστόσο η τελική μορφή εκκρεμεί, καθώς δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από όσα, βέβαια, έχουν γίνει γνωστά στο στάδιο της διαβούλευσης, παραπέμπονται πολλές εκκρεμότητες στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, που θα καταρτίσει το ΥΠΕΝ.
Το πάρκο Γουδή έχει μια σπάνια «προίκα» 965 στρεμμάτων, από τα οποία σήμερα είναι προσβάσιμα στους πολίτες τα 515. Τον χώρο καταλαμβάνουν κτήρια Γενικής Γραμματείας Έρευνας, του Μπάντμιντον, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ υπάρχουν και δυο ανενεργά στρατόπεδα. Η παρουσία αυτών των εγκαταστάσεων ελάχιστα θυμίζει «πνεύμονα πρασίνου», οδηγώντας σε διαμπερή και συνεχή διέλευση οχημάτων. Επίσης, η εκκρεμής και μεταβαλλόμενη νομοθεσία αφήνει το παράθυρο να καταστρατηγηθούν φιλοπεριβαλλοντικές διατάξεις.
Την ίδια ώρα, μια επίσκεψη μόνο, αυτή την περίοδο, στο Πάρκο Γουδή μπορεί να είναι αποκαλυπτική της -διαχρονικής- υποβάθμισης. Χειροπιαστά προβλήματα, όπως ο όγκος σκουπιδιών σε μεγάλο μέρος του χώρου αποτρέπει πολλούς περιπατητές και επισκέπτες. Κατά καιρούς, η έκταση είχε γίνει και πεδίο απόθεσης μπάζων, σωλήνων ή άλλων συναφών υλικών από γειτονικές εργασίες. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο «πνεύμονας» πρασίνου συχνά μετατρέπεται και σε εγκατάσταση… τροχόσπιτων που βρίσκονται παρκαρισμένα, δίπλα σε εγκαταλελειμμένα (;) αυτοκίνητα και άλλα «κατάλοιπα» ΙΧ που κάηκαν ή αποσύρθηκαν.
Η πρόσφατη, λοιπόν, εξαγγελία των εμπλεκόμενων Δήμων για την ίδρυση φορέα που θα αναλάβει τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου είναι σε θετική κατεύθυνση. Μέχρι τότε, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες που ακόμη κάνουν ελεύθερα τον όποιο περίπατό τους θα αντικρύζουν ένα Γουδή σε… εκκρεμότητα.