Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 26/11/2022
Τι μας δίδαξε το φετινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ; Μάλλον τίποτε το καινούριο. Παρά την ομολογουμένως τεράστια συμμετοχή των αιρετών, οι ειδήσεις που προέκυψαν δεν ήταν και τόσες πολλές όσο θα αναμέναμε. Τα αιτήματα των Δήμων, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρόν φύλλο, είναι πολλά και «καυτά».
Από την άλλη, η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων υπουργών της, υποστηρίζει ότι έχει στηρίξει όσο της αναλογεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλά διαφωνούν και θεωρούν ότι εκείνοι τα έκαναν καλύτερα όταν ήταν κυβέρνηση. Και η ζωή συνεχίζεται, με το πάγιο ζητούμενο να παραμένει η αναβάθμιση των Δήμων, που συνεπάγεται αναβάθμιση της καθημερινότητας και άμεση κατανόηση των προβλημάτων του απλού πολίτη, «από τα κάτω».
Εμείς θα σταθούμε στην είδηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Συνέδριο του Βόλου. Ότι, δηλαδή, επιστρέφουν οι αποζημιώσεις των αιρετών, ενώ δεν υπάρχουν, πλέον, μισθολογικά ασυμβίβαστα με το Δημόσιο.
Φανταζόμαστε ότι η απόφαση αυτή είναι απόρροια του ολοένα και μειούμενου ενδιαφέροντος των πολιτών για συμμετοχή τους σε δημοτικούς συνδυασμούς στις εκλογές. Και ιδιαιτέρως των πολιτών με επαρκή επιστημονική κατάρτιση, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν με τις γνώσεις τους σημαντικά πράγματα στη διακυβέρνηση των Δήμων. Διότι καλή και ιδανική η ρομαντική θέληση για συμμετοχή στα κοινά, αλλά για πολλούς η αποζημίωση για τον ουκ ολίγο χρόνο που πρέπει να διαθέτουν ως αιρετοί είναι ένα έξτρα και σοβαρότατο δέλεαρ, ας μην κρυβόμαστε.
Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη, πιο «προωθημένη» οπτική της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών: Οι αποζημιώσεις συνιστούν ένα σοβαρό κίνητρο για να συμμετάσχουν στους συνδυασμούς κομματικά στελέχη, τα οποία υπό τις «τσάμπα» συνθήκες που επικρατούσαν, πολλοί εξ αυτών δεν θα το έκαναν. Διότι τα κομματικά στελέχη, μέλη κ.λπ. φέρνουν και ψήφους μέσα από τα κατά τόπους κομματικά «κανάλια», ενώ η συμμετοχή τους στις διοικήσεις των Δήμων εγγυώνται και την τήρηση των εκάστοτε κομματικών «γραμμών» για τη διακυβέρνησή τους.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αν η επαναφορά των αποζημιώσεων θα συμβάλει ώστε στις επόμενες εκλογές να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις παρατάξεις, καθώς στις τελευταίες «μνημονιακές» εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήταν λίγοι οι επικεφαλής που έψαχναν «με το τουφέκι» υποψήφιους για τις λίστες τους, ενώ τις συγκροτούσαν ακόμη και με συγγενείς, φίλους και γείτονες, μόνο και μόνο για το τυπικό της υπόθεσης και τη δικαστική τους επικύρωση.