Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 26/11/2022
Παρά την κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει στο παρασκήνιο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μήπως και έρθουν πιο κοντά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μόσχα και Κίεβο, οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν στόχο τις υποδομές και γι’ αυτό οι διακοπές ρεύματος στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις άλλες πόλεις πολλαπλασιάζονται· μαζί και τα προβλήματα που φέρνουν σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο χειμώνας αρχίζει να δείχνει τα δόντια του και οι αντοχές να εξαντλούνται. Η δραματική προειδοποίηση του δημάρχου του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο πως ο χειμώνας ενδέχεται να είναι χειρότερος και από αυτόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ενδεικτική και, ενδεχομένως, διόλου υπερβολική.
Κι ενώ το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «κράτος – τρομοκράτη», η απάντηση της Μόσχας ήρθε μέσω κυβερνοεπίθεσης κατά της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε αρκετά σοβαρή από τους ειδικούς και στην ουσία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια επίδειξης δύναμης από την πλευρά της Μόσχας απέναντι στη Δύση. Θυμίζοντας παράλληλα ότι οι πόλεμοι τη σύγχρονη εποχή μπορούν να έχουν πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις και να μην εκτυλίσσονται μόνο στα πεδία των μαχών. Την κατάσταση δεν κάνουν ευκολότερη τα βίντεο που διέρρευσαν και δείχνουν εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών από Ουκρανούς στρατιώτες, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας και έρευνα από τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά ούτε και η απειλή που επικρέμεται διαρκώς πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιε.
Αντιδράσεις για τους βομβαρδισμούς στη Συρία
Την ίδια στιγμή, ένα νέο πολεμικό μέτωπο που ούτως ή άλλως σιγοκαίει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να φουντώνει. Με πρόσχημα τα αντίποινα για τη φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όσο και από τη Ρωσία – η οποία έχει άμεση εμπλοκή, ως γνωστόν, στη Συρία. Τα σχέδια της Άγκυρας δεν είναι καινούργια, καθώς είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες επιχειρήσεις το 2016 και το 2018, επικαλούμενη την «τρομοκρατία των Κούρδων ανταρτών του PKK». Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που θέλει να κάνει η Τουρκία είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου μέσα στα συριακά σύνορα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να επεκταθεί de facto στην ευρύτερη περιοχή και βέβαια να εκκαθαρίσει ταυτόχρονα τους κουρδικούς θύλακες.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, για τα σχέδια του Ερντογάν και των «γερακιών» εξακολουθούν να είναι έντονες, όπως και για όσα κάνει ή σχεδιάζει στη δική μας περιοχή, με «θύμα» την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο την καλεί να ακυρώσει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την παγίδα που πήγε να στήσει στην Τρίπολη στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, αλλά και τις χειραψίες του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Αλ Σίσι στο Κατάρ. Ενώ ακόμη και η Τζόρτζια Μελόνι από τη Ρώμη διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών, φωτογραφίζοντας ασφαλώς τις διεκδικήσεις που εγείρει απέναντι στην Ελλάδα στο Αιγαίο.