Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Δεν υπάρχει «ρέμα Δούρου – Καραμέρου» ή ρέμα «Πατούλη – Κεφαλογιάννη». Ούτε ρέμα «Τζανίκου», «Βλάχου» κ.λπ. Το ρέμα Σαπφούς βρίσκεται στη θέση του εδώ και αιώνες. Κι όταν δεν είχε χτιστεί μια ολόκληρη πόλη γύρω ή μέσα του, λειτουργούσε σαν… ρέμα του θεού. Όταν, όμως, χτίστηκε, μπαζώθηκε και αγνοήθηκε από τους ανθρώπους, ενίοτε… θυμώνει και τους τιμωρεί, περιμένοντας τη διευθέτησή του. Περιμένοντας, δηλαδή, να το σεβαστούν ξανά οι άνθρωποι, να το προστατέψουν για να τους προστατέψει, τραβώντας και διοχετεύοντας τα βροχόνερα έξω από την πόλη τους, όπως ήταν ανέκαθεν προορισμένο να κάνει.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η… ασέβεια είναι διαχρονική και η τελευταία κακοκαιρία με το όνομα «Μπάλλος» θύμωσε ξανά το ρέμα. Το οποίο έβγαλε τα… νεύρα του αυτή τη φορά στην πιο πρόσφατη και κοντινή σε αυτό ανθρώπινη κατασκευή: Την πλατεία της οδού Αγίου Αθανασίου. Έναν όμορφο χώρο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με στόχο να εξωραΐσει μια περιοχή που βρισκόταν μέσα σε λάσπες και χώματα. Μόνο που κατασκευάστηκε στην πορεία του ρέματος! Και η φύση, στην οποία αυτό υπακούει προαιώνια, δεν κάνει εξαιρέσεις σε ωραίες πλατείες, ειδικά όταν (αλαζονικά ίσως;), βαφτίζονται και ως «ασφαλείς» από όσους τις έφτιαξαν, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.
Το φοβερό είναι, όπως μπορείτε φίλες και φίλοι να διαβάσετε στο σχετικό (πρωτοσέλιδο) ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το αν η πλατεία καταστράφηκε ή όχι από την επέλαση του νερού που την κατέκλυσε και την βύθισε, μαζί με την οδό Αγίου Αθανασίου, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου. Κανείς, ούτε καν από την αντιπολίτευση, δεν έθεσε θέμα ασφάλειας των πολιτών! Κάτι ψέλλισαν προς το τέλος ένας – δύο σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλά ουσιαστικά οι «χάθηκαν» μέσα στη δίωρη συζήτηση, κατά την οποία, μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση η άποψη του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου ότι «δεν έγινε τίποτα (!), η πλατεία είναι στη θέση της και δεν καταστράφηκε».
Όντως, η πλατεία βρίσκεται στη θέση της και εξακολουθεί να είναι όμορφη. Μα, είναι αυτό το θέμα μας; Επειδή, δηλαδή, έβρεχε από το πρωί και φυσικά δεν ήταν κανείς εκεί, άρα δεν διέτρεξε κανείς κίνδυνο, σημαίνει ότι το ρέμα δεν πρόκειται να ξαναδείξει τα δόντια του; Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι ήταν κατακαλόκαιρο (και μόλις τρεις ημέρες μετά την ανείπωτη φρίκη στο Μάτι), όταν χρειάστηκε μια «τροπική» μπόρα περίπου 20 λεπτών για να πλημμυρίσει από τους χειμάρρους το πάρκινγκ στην πρώην «ΗΒΗ» και να βυθιστούν ή αναποδογυριστούν τα αυτοκίνητα. Κι εκεί πραγματικά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.
Τα χρόνια περνούν, οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες αλλάζουν (ενίοτε μεταπηδούν από το ένα πόστο στο άλλο), οι μελέτες διαφημίζονται ως ολοκληρωμένες, χρήματα εξασφαλίζονται, βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμεύσεις ακούγονται, αλλά διευθέτηση του ρέματος… γιοκ. Κι όσο παραμένει όπως είναι, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια θα εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν οι πλατείες παραμένουν στην θέση τους (ειδικά όταν βρίσκονται στο διάβα του). Οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες, όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ πάνω από τον εξωραϊσμό μιας περιοχής.
Και κάτι τελευταίο: Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ έχει διαχρονικά άποψη για τα τεκταινόμενα στο Μαρούσι. Είναι η βάση της και η ιστορία της. Ως εκ τούτου, άνωθεν «ενοχλήσεις» όταν καταγράφει προβλήματα, αστοχίες, λάθη, παραλείψεις, δεν την αγγίζουν.