Πριν από λίγες ημέρες με διαφορά λίγων ωρών τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης εξέδωσαν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση των κατοίκων για τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» που μπήκε στη ζωή μας εδώ και λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με σχετική ΚΥΑ στις 15 Μάρτιου είχε δώσει προθεσμία σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι 31 Μαρτίου (δηλαδή μόλις 16 ημερολογιακές ημέρες από την δημοσίευση της ΚΥΑ!) και υποβολής δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι 30 Απριλίου 2024.
Μετά από το «ασφυκτικό» deadline που αιφνιδίασε Δήμους και πολίτες, το ΥΠΕΝ έδωσε παράταση για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26 Απριλίου και για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26 Μαϊου.
Οι ανορθογραφίες της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν σταματούν εδώ, καθώς το έλλειμα ενημέρωσης από πλευράς του κράτους έχει προκαλέσει μια σειρά από ερωτήματα σε πολίτες που τυγχάνει να έχουν περιουσία εντός ή κοντά σε δασική έκταση, ενώ τις δικές τους ενστάσεις καταθέτουν και επιστημονικοί φορείς οι οποίοι κρίνουν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων ως ανεφάρμοστο και κινούμενο στη λογική της περιβόητης «ατομικής ευθύνης».
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά: Ποιοι μπορούν να συντάξουν τις μελέτες και που μπορεί να τους βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος; Πόσο θα στοιχίσει η εργασία τους; Ποιος είναι ο ρόλος των Δήμων που χωρίς να έχουν και οι ίδιοι επαρκές προσωπικό και σαφή ενημέρωση, αρκούνται στο να αναπαράγουν την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στις επίσημες ιστοσελίδες τους;
Και μπορεί το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωσή να τονίζει ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί «στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών», όμως για να γίνει πραγματικότητα ο τίτλος της ανακοίνωσης («Υποχρεωτική η προληπτική πυροπροστασία») απαιτείται να δοθεί χρόνος προς ενημέρωση για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Το καλοκαίρι που έρχεται όλοι φοβούνται ότι θα είναι το πιο δύσκολο κλιματικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Ο θερμός και άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε παράλληλα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν ξεράνει τα δασικά καύσιμα, διευκολύνοντας την ανάφλεξη τους. Η αντιπυρική περίοδος λόγω κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως πλέον ξεκινά νωρίτερα και όχι από την 1η Μαϊου όπως είχαμε συνηθίσει.
Οι ειδικοί ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Το καλοκαίρι αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή και για καύσωνα και για πυρκαγιές» δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, μήπως οι αρμόδιες Αρχές να φρόντιζαν να διεξάγουν μια εμπεριστατωμένη καμπάνια «προληπτικής πυροπροστασίας» χρησιμοποιώντας όλα τα προβλεπόμενα Μέσα (τηλεοπτικούς-ραδιοφωνικούς δέκτες, έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, social media) ή χρηματοδοτώντας νέα προγράμματα ενημέρωσης πολιτών, εθελοντών και εργαζομένων στους ΟΤΑ (όπως πρόσφατα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος μιλώντας σε σχετική Επιτροπή στην Ελληνική Βουλή) αντί να εκδίδουν ανακοινώσεις χρησιμοποιώντας «ξύλινη» γλώσσα και χωρίς κανένα χρηστικό αντίκρισμα;
Η πρώτη μεγάλη φωτιά για φέτος (αυτή στα Πιέρια Όρη που οριοθετήθηκε μετά από τέσσερα 24ωρα) δεν ήταν απλώς καμπανάκι. Ήταν σειρήνα συναγερμού!