«Μαμά, μέσα στην τσουλήθρα γράφει βρισιές. Ποιος το έκανε αυτό;»
«Δεν ξέρουμε… Καλύτερα να βγεις από την τσουλήθρα».
Ο διάλογος που διεμείφθη μεταξύ ενός 6χρονου παιδιού και της μητέρας του το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου στην παιδική χαρά της Πεντέλης επί της Ηγουμένου Μακρυγιάννη την οποία επισκέφτηκε ο γράφων, είναι ενδεικτική του πόσο έχει γιγαντωθεί το θλιβερό φαινόμενο βανδαλισμών σε δημόσιους χώρους που παρατηρείται έντονα και στις γειτονιές που καλύπτει το παρόν φύλλο.
Προσωπικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιόν λόγο κάποιος να βανδαλίσει έναν χώρο που προορίζεται για παιδιά και να γεμίσει με μουντζούρες τσουλήθρες και κούνιες! Μου φαίνεται, επίσης, αδιανόητο να ξεριζώνει και να κόβει κάποιος μικρά δέντρα που έχουν φυτευτεί από χέρια παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπως έγινε στα Βριλήσσια (στο παρόν φύλλο λεπτομέρειες και από αυτό το απίστευτο περιστατικό).
Αντιθέτως, μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο κάποιοι -προφανώς βάσει οργανωμένου σχεδίου και όχι τυχαία- «ξάφρισαν» από τον όρχο οχημάτων του Δήμου Πεντέλης στην πλατεία Αγίας Τριάδος δεκάδες παλέτες που περιείχαν καλώδια που μεταφέρουν ρεύμα μέσης και χαμηλής τάσης και τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο έργο υπογειοποίησης καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι προφανές ότι τα κίνητρα των δραστών είναι καθαρά οικονομικά, καθώς με πρόχειρους υπολογισμούς η αξία των κλοπιμαίων μπορεί να αγγίζει ακόμα και τις 500.000 ευρώ.
Και μπορεί η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου με δημόσια δήλωσή της να δεσμεύτηκε πως θα πράξει τα πάντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την «παραδειγματική τιμωρία» όσων εμπλέκονται σ’ αυτήν, όμως και η ίδια γνωρίζει ότι οφείλει να εξηγήσει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο -κυρίως- στους συνδημότες της με ποιόν τρόπο έπραξαν τα «τρωκτικά» που έβαλαν χέρι σε δημόσια περιουσία ενεργώντας κάτω από τη μύτη της δημοτικής Αρχής.
Ακόμα, όμως οφείλει να απαντήσει στο ακανθώδες ερώτημα του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας που απηχεί την κοινή αγωνία εκατοντάδων δημοτών: «Με ποιόν τρόπο φυλάσσεται η δημοτική περιουσία;»
■ ■ ■
Για την ιστορία, αυτά προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας (Ν. 4619/2019) σχετικά με τη φθορά ξένης περιουσίας.
1. Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.
2. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στο εδάφιο α’ της προηγούμενης παραγράφου είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αν η φθορά έγινε με φωτιά ή με εκρηκτικές ύλες.
Και αυτά προβλέπονται για την κλοπή…
1. Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών· και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
2. Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια.